Kaverikoirat Julian ja Iita vierailulla.

Kaverikoirat Julian ja Iita vierailulla.

Kaverikoirat tuovat iloa ja sisältöä ihmisten elämään

7.9.2022

Tarve kaverikoirista lisääntyy jatkuvasti. Koulutusta on tarjolla Tuurissa 24.-25. syyskuuta.

Taisto Järvinen

Kaverikoira on ihmisystävällinen, koulutettu koira, jonka kanssa vieraillaan erilaisissa laitoksissa, palvelutaloissa, asumisyksiköissä, tapahtumissa ja muissa vastaavissa kohteissa yhdessä ohjaajan kanssa. Vierailujen avulla tuodaan iloa ja piristystä kyseisissä kohteissa asuville tai oleville henkilöille. Kyseiseen toimintaan kaivataan kipeästi lisää koiria ja ohjaajia.

Suomenselän Kaverikoirat ryhmän yhteyshenkilö Heidi Ekola selvittää, että hänen edustamansa ryhmän toimialueena ovat Alavus, Kuortane ja Ähtäri.

- Etelä-Pohjanmaalla toimii yhteensä kuusi kaverikoiraryhmää, joissa on noin 145 koiraa. Korona on rajannut myös kaverikoiratoimintaa. Toiminta on vauhdittunut rajoitusten purkamisen myötä. Nykytilanteessa emme pysty täyttämään kaikkia vierailukutsuja ilman uusia kaverikoiria ja niiden ohjaajia.

- Kaverikoiria voivat pyytää vierailijoiksi monet kohteet, kuten erityisryhmät, päiväkodit, koulut, ikäihmisten ryhmät, kehitysvammaisten ryhmät, mielenterveyskuntoutujat, myös erilaisissa yleisötapahtumissa voidaan vierailla. Vierailut ovat maksuttomia. Yksityiskoteihin ei vierailuja tehdä.

- Kaverikoiravierailut ovat suosittuja. Vierailukohteissa tulee useallekin asukkaalle tavallaan ”lempikoira”, joka saattaa olla henkilölle yksi odotetuimpia vierailijoita. Koirista on varsin paljon iloa ja sisältöä etenkin yksinäisyyttä tuntevien ihmisten elämään, Heidi Ekola tietää.

Kaverikoiravierailupyynnöt Suomenselän alueella os. (Sähköpostiosoitteet vaativat JavaScript-tuen).

Pitää täyttää kriteerit

Kaverikoiratoiminta ei ole kaikkien juttu, vaan olemassa on tarkat kriteerit. Koiran pitää olla vähintään kahden vuoden ikäinen, peruskoulutettu, ihmisystävällinen, sen pitää olla ohjaajan hallinnassa, koiran pitää olla rekisteröity ja tausta pitää olla täysin tiedossa. Koiran pitää olla seurallinen ja hakeutua itse kontaktiin henkilön kanssa. Koiran rotu voi olla mikä tahansa, myös monirotuiset koirat voivat olla kaverikoiria, pääasia on kriteerien täyttyminen.

Kaverikoira ei saa olla aggressiivinen, ei arka, ei ylivilkas eikä liian haukkuherkkä.

Ohjaajalle on myös olemassa tietyt vaatimukset. Ohjaajan pitää olla täysi-ikäinen, Kennelliiton jäsen, sosiaalinen ja luotettava. Ohjaajan pitää olla vaitiolovelvollinen ja hänen täytyy tuntea koiransa ja sen toimintatavat.

- Kaverikoiratoimintaan pääsee mukaan käymällä kaksipäiväisen kurssin, joka seuraavaksi järjestetään Tuurin nuorisoseurantalolla 24.-25. päivinä syyskuuta.

- Koulutuksen ensimmäisenä päivänä ohjelmassa on teoriaa. Päivän aikana selvitetään se, mitä kaverikoiratoiminta pitää sisällän, tutustutaan käytänteisiin sekä ohjeisiin, sääntöihin ja opastuksiin.

- Toisen koulutuspäivän ohjelma sisältää koirien arvioititehtäviä, katsotaan, miten koira suhtautuu vieraisiin henkilöihin ja kosketteluun. Päivän aikana tehdään myös yksilö- ja ryhmäarviointeja koirasta. Ydinjuttuja ovat turvallisuus, hallittavuus, sosiaalisuus sekä koiran ja ohjaajan yhteistyö, Heidi Ekola sanoo.

Lisätietoja kaverikoirakoulutuksesta ja ilmoittautumiset 15.9. mennessä (Sähköpostiosoitteet vaativat JavaScript-tuen).

Kaverikoiratoiminta on Kennelliiton alaista toimintaa, jota organisoi kaverikoira- ja lukukoiratyöryhmä. Kaverikoiratoimintaa on Suomessa toteutettu vuodesta 2001 lähtien. Toimivia kaverikoiria on Suomessa noin 1300.

« Takaisin