Yleisöä on perinteisesti riittänyt Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.

Yleisöä on perinteisesti riittänyt Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat alkavat

5.7.2018

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat alkavat

 

Tomi Olli

 

Legendaarisia Kaustisen kansanmusiikkijuhlia vietetään tänä vuonna jo 51. kerran soiton soidessa 9.-15.7. Esiintyjiä Keski-Pohjanmaalla nähdään kaikkiaan kuudestatoista maasta kaukaisimpien ollessa Haitista ja Kolumbiasta. Tänä vuonna on myös lupa odottaa viime vuonna kirjatun 4839 pelimannit rajan rikkoontumista. Pelimannien määrä onkin melkoinen siinä suhteessa, että Kaustisella on asukkaita noin 4300.

 

Oman lisänsä tapahtumaan tuo Kaustisen kunnan 150-vuotinen taival. Kaustisen kunta tarjoaa avajaispäivänä kaikille ilmaisen sisäänpääsyn. Joka päivä on myös ohjelmassa kunnan nimikkokonsertteja Akkapelimanneista Kaustisen nuorisoseuran Ottosiin.

 

Ulkomaalaisista vieraista kansanmusiikkijuhlien yleisöön laittavat liikettä muun muassa ruotsalainen Folk All-in Band, tanskalainen Helene Blum & Harald Haugaard Band sekä norjansaamelainen Vassvik. Lisäksi puolalainen Kapela Maliszów tuo tuulahduksen perinteestään. Kokoonpano tekee myös yhteistyötä Kaustisen Järvelän perheen kanssa.

 

Kotimaisen nykykansanmusiikin huipuista ovat mukana muun muassa huuliharppukvartetti Sväng uudella tangoon keskittyvällä ohjelmallaan, Maria Kalaniemi & Eero Grundström sekä kovassa nosteessa olevat Tuuletar, Maija Kauhanen ja Okra Playground. Suuren kansan villitsevät taatusti myös Virve Rosti, Egotrippi ja Suvi Teräsniska.

 

Kolme teemaa

 

Kansanmusiikkijuhlilla on tänä vuonna kolme pääteemaa. Festivaalin oma teema on luonto, jonka puitteissa on tarjolla muun muassa sarvisuunnistusta ja laavuretkeä. Monet esiintyjät huomioivat teeman myös ohjelmistossaan, mistä esimerkkejä ovat Keuruun pelimannien sekä Haapamäen Sekakuoro ja Pelimannit -ryhmän luontoteemainen yhteislaulukokonaisuus Vesistöjen ylistys.

 

Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskuksen vuoden teema on Elävä perintö. Se on Kaustisella hyvinkin ajankohtainen, koska Kaustisen viulunsoittoperinnettä esitetään saunomisen ohella Suomen edustajaksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

 

Myös kansantanssi on olennainen osa kansanmusiikkijuhlia. Viron 100-vuotisjuhlia huomioi Keski-Pohjanmaalla virolainen kansantanssiryhmä Segapidi. Suomalaisista kansantanssin huipusta nähdään Kaustisella esimerkiksi 50-vuotisjuhliaan viettävä joensuulainen Motora.

 

Myös perheen pienimmille on ohjelmaa. Sitä edustavat muun muassa Pikku Papun Orkesteri ja Vuoden yhtyeeksi valittu Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu. Lapsille on tarjolla myös monenlaisia aktiviteetteja vauvamuskarista keppihevostyöpajaan.

« Takaisin