Maailmankuulu Red Arrows esiintyy Kauhavalla elokuun lopussa. Kuva: Tuomo Salonen

Maailmankuulu Red Arrows esiintyy Kauhavalla elokuun lopussa. Kuva: Tuomo Salonen

Kauhava kutsuu ihastelemaan taitavaa lentämistä

20.8.2020

Vuosina 1945-2012 Kauhavan lentokentällä juhlittiin Lentäjien Juhannusta. Nyt siellä vedetään ensimmäistä kertaa kaksipäiväinen Suomen Ilmailuliiton (SIL) vuotuinen lentonäytös. Elokuun viimeisenä lauantaina 29. päivänä klo 10 alkaen tarjotaan monipuolinen kattaus harraste- ja ammattilentämisen parasta näytettävää. Sama setti nähdään myös sunnuntaina, jos ette lauantaina ehdi tulla. Monellahan on ylioppilasjuhlia käytävänään. Sunnuntai on perinteisesti myös väljempi päivä.

Kauhava Air Show 2020 koostuu lentonäytöksestä sekä laajasta maanäyttelystä. HX-tarjoajilla on omat alueensa, mutta esille tulevat myös Suomen Ilmailuopisto Porista sekä tietysti tapahtuman nimen omistaja SIL. Puolustusvoimista mukana ovat Maavoimat ja Ilmavoimat. Maavoimilta näemme ainakin NH-90- ja Hughes MD-500 –helikopterit. Rajavartiolaitos tuo paikalle Koala-kopterin ja Dornier-valvontakoneen.

Lentonäytös alkaa Alavuden ilmailukerhon laskuvarjohypyllä, jossa paikalle tuodaan suuri Suomen lippu. Sitten näemme radio-ohjattavia lennokkeja. Kauhavan omat harrasteilmailijat Ilmasotakoulun lentokerhosta esittävät osastotaitolentoa moottorivarjoliitimillä sekä taitolentoa purjelentokoneella. Ohjelmassa on myös historiallisia koneita soolona ja osastonakin – pakko nähdä: Tiger Moth, Stieglitz, kaksi ihan erinäköistä Viimaa. Suomen paras siviilitaitolentoryhmä Arctic Eagles vetää upean show´n. Suomen taitolentomaajoukkueestakin olemme saaneet pari kaveria mukaan.

Yksi näytöksemme johtoteemoista on sotilaslentokoulutus Kauhavalla kautta aikain. Sen historiaa edustavat Stieglitz, Viima, Tiger Moth, Safirit ja Fougat. Nykyisyyden tarjoaa Ilmavoimat tuomalla Vinka- ja Hawk-soolot sekä tulevaisuutta edustavan Grobin.

Hävittäjätarjokkaat mukana

Jykevät suihkukoneet ovat monelle parasta antia. Olemme kutsuneet mukaan hävittäjätarjokkaat. Ranskan Rafale lentää Suomessa ennen näkemättömän esityksen, sillä aiemmin sieltä on tullut pari, nyt vauhdikas soolo. Ruotsin Flygvapnet on kertonut esiintyvänsä Gripen C:llä. Vikkelä vehje sekin. Ja totta kai, sooloesitykset kruunaa oma Hornet.

Osastolennot ovat lentonäytösten suola. Meillä on ennen näkemätöntä mova-liitimillä Lentävät Lauttamukset ja IPE, Suomen paras siviiliryhmä Arctic Eagles, Suomen Ilmavoimien historiaa kunnioittavat Woikosken Safirit ja Fouga-pari sekä Moth-Stigu-Viimat-osasto, Suomen Ilmavoimien nykyajan huiput Midnight Hawks. Kirsikkana kakussamme on RAF:n maailmankuulu Red Arrows. Redsit kävivät viimeksi Kauhavalla vuonna 2006. Koska korona on perunut kaikki muut Euroopan näytökset, voidaan sanoa, että olemme onnekkaita.

Tervetuloa Suomen parhaaseen ilmailutapahtumaan vuonna 2020. Elokuun 29. ja 30. Kauhavalla.

www.kauhavaairshow.fi

« Takaisin