Kiistatta on todettava, että pian puoli vuosisataa sitten tehty päätös kunnostaa Hämes-Havusen talonpoikaistalo oli hieno ratkaisu silloisen Kauhajoen maalaiskunnan päättäjiltä. Nyt kyseinen kokonaisuus on Ruokamessujen ansiosta tunnettu ympäri maata ja jos oikein tarkkaan otetaan, maan rajojen ulkopuolellakin. Kuva: PM-kuva/Pasi Mäkelä

Kiistatta on todettava, että pian puoli vuosisataa sitten tehty päätös kunnostaa Hämes-Havusen talonpoikaistalo oli hieno ratkaisu silloisen Kauhajoen maalaiskunnan päättäjiltä. Nyt kyseinen kokonaisuus on Ruokamessujen ansiosta tunnettu ympäri maata ja jos oikein tarkkaan otetaan, maan rajojen ulkopuolellakin. Kuva: PM-kuva/Pasi Mäkelä

Kauhajoen Ruokamessut tällä kertaa Taitajien jäljillä

22.8.2019

Karisamuli Korpela, teksti

Kauhajoen Ruokamessut järjestetään teemalla Taitajien jäljillä ajankohtana 30.8 – 1.9.2019 jo 29. kerran.  Vuosittainen messu on saanut oikeutetusti paikkansa alan suurien joukossa ja yhtenä jatkuvan suosion takeena ovat olleet eri teemat, joiden ympärille kesän ja syksyn taitteessa oleva tapahtuma on liitetty.

Ruokamessujen paikka Hämes-Havusen talonpoikaistalo, lienee tällä hetkellä Kauhajoen kaupungin kuuluisin rakennuskokonaisuus, joka älyttiin suoraan sanoen pelastaa rappeutumiselta 70-luvulla osaksi valtion tukemana talonentisöinnin kurssituskohteena. Kurssia veti ilman opistotitteleitä käytännön toimilla timpuritaitonsa oppinut, valtiolle ja erityisesti Posti- ja Lennätinlaitokselle paljon urakoinut kauhajokelainen Verneri Rintamäki Kauhajoen Aronkylästä.

Portti Hämeeseen

Kauhajoen kaupungin keskustasta muutaman kilometrin päässä sijaitseva Hämes-Havunen oli aikoinaan paitsi iso maa- ja karjatila, myös kievarintyylinen, mutta ei kuitenkaan varsinainen matkalaisten hollipaikka. Sieltä taivalta sai kuitenkin jatkaa myös Honkajoen ja Sastamalan kautta Hämeeseen ja Hämeen Härkätietä kohti Turkua.

Kauhajokea kiistatta tunnetuksi tekevänä tapahtumana Ruokamessut on yleisömenestyksen ja tunnettuuden suhteen merkittävä muun muassa Nummirockin ja mahdollisesti jo ensi vuonna taas aloitettavien Sambacrossien kanssa.

Ruokamessut on Kauhajoen kaupungin kustantama hanke, ei kuitenkaan sille mikään rahasampo. Pitkän kaavan mukaan eri puolilla maata kaupunki on kuitenkin jo osattu yhdistää Ruokamessujen kodiksi. Siitä ehkä jonkinlainen esimerkki on se, että kun googlettaa sanan ruokamessut, vastauksena saa www.ruokamessut.fi, joka vie ainoastaan Kauhajoen Ruokamessujen sivuille, ei muihin vastaaviin tapahtumiin.  

Kokonaista 140 näytteilleasettajaa  

Hämes-Havusen idyllisen talonpoikaistalon kahden pihan sisäalueelle, aittoihin ja lähipellolle on tulossa 140 näytteilleasettajaa, joiden tuotteiden kanssa saa tehdä maku- ja elämysmatkan taas kolmena päivänä.

Perjantaina 30. elokuuta tapahtuvan messuporttien avauksen jälkeen messuteltassa tapahtuvat ruoka-alan moni osaaja Nanna Rintalan ja kalastaja Tom Blomin esittelyt, Silja Palomäen musiikkiesitykset ja messujen teemapuhe, kaupunginjohtaja Linda Leinosen esittämä kaupungin tervehdys sekä SeAMK:n Ruoka-yksikön johtaja Terhi Junkkarin avauspuhe.

Sen jälkeen siirrytään tositoimiin aluksi Rintalan ja Blomin kalankäsittelynäytöksellä ja Leena Ipatin ruokakoristeiden valmistamisella, 4H-Safkasankarien Josen ja Taran kotiruuilla, Honkajoen Panimon ja Suupohjan Lihapalvelun tuote-esityksillä sekä Myllymäen Peruna OY:n näytöksillä perunan monikäyttöisyydestä.  Messuteltan päivän päättää ruokabingo, jossa on paljon perunapalkintoja.

Lauantaina myös MäSä-Duo

Lauantaina 31.8 portit avataan myös kymmeneltä ja teltalla aloitetaan Blomin kalankäsittelyllä. Seuraavaksi tehdään Leipurin unelmakakku, asialla Rintala ja kotileipuri Piia Tella. Sitten puhutaan Saperasta, josta Rintala haastattelee Kurikan kaupungin ruokapalvelun päällikkö Maarit Annalaa ja varhaiskasvatuspäällikkö Outi Koskenvaltaa. Kevyempää tarjottavaa saadaan MäSä-Duon ja Crasshopper Brothersien toimesta ja Opa Muurikkan käyttöä ruuanlaitossa esittelevät kolmikko Rintala, Blom sekä Raymond

Wesander. Puurohetkistä ja smoothieista puhuvat Rintala ja Mia Rantamäki ja sen jälkeen on tarjolla vielä tietoa hävikkiruuista sekä ruokabingo.

Sapattina Sonjan salaattia

Sunnuntaina syyskuu alkaa ja messuilla on jo aamuyhdeksältä tarjolla Sanajumalanpalvelus, jonka toimittavat pastori Jouni Niemi, sekä kanttorit Helena Ala-Prinkkilä ja Sirkku Ratus. Portit avataan kymmeneltä ja messuteltalta jatketaan mm. kalankäsittelyä, lisäksi hyvät ideat ruokaisiin salaatteihin antavat Rintala, Blom ja laulajatar Sonja Lumme yrtteineen. Rantamäki luennoi Syö, nauti, vapaudu, Lempeä elämäntapamuutos -aiheesta, Satuluomus, Namitupa ja Toffeetupa esittelevät jälkiruokia ja makeisia, käsitellään taas hävikkiruokaa kala & kasvikset -teemalla, jossa asialla Lumme, Rintala ja Blom. Seuraavaksi Lumme ja Rintala tekevät kesäkääryleitä ja ruokakoristeita, jonka jälkeen messuteltan tapahtumat päättyvät vielä kerran pidettävään ruokabingoon.

Kauhajoen Ruokamessujen pitopaikka, Hämes-Havusen talonpoikaistalo, löytyy osoitteessa Koskenkyläntie 312, 61800 Kauhajoki.

« Takaisin