Ruokamessuilla voi vastaan kävellä myös vihanneksia, kuten arkistokuva todistaa. Porkkana, herne sekä sipuli ovat olleet ahkerasti liikkeellä ja tässä taustalla lienee Suupohjan rannikkoseudun tuottajien sekä viljelijöiden Hot Potato -osasto. Kuva: PM-kuva.

Ruokamessuilla voi vastaan kävellä myös vihanneksia, kuten arkistokuva todistaa. Porkkana, herne sekä sipuli ovat olleet ahkerasti liikkeellä ja tässä taustalla lienee Suupohjan rannikkoseudun tuottajien sekä viljelijöiden Hot Potato -osasto. Kuva: PM-kuva.

Kauhajoen Ruokamessut ja Spelit yhteistyössä kaikkiruokaisille

30.8.2018

Ruokamessuilla voi vastaan kävellä myös vihanneksia, kuten arkistokuva todistaa. Porkkana, herne sekä sipuli ovat olleet ahkerasti liikkeellä ja tässä taustalla lienee Suupohjan rannikkoseudun tuottajien sekä viljelijöiden Hot Potato -osasto. Kuva: PM-kuva.

Karisamuli Korpela, teksti

Jo 28. kertaa järjestettävä Ruokamessut 150-juhlavuottaan viettävässä Kauhajoen kaupungissa järjestetään tällä kertaa yhteistyössä Eteläpohjalaiset Spelit ry:n kanssa. Tuplajuhlat ovat siis samaan aikaan tulevana viikonvaihteena ja osaksi myös samalla paikalla, joka on kaikkia Kauhajoen Ruokamessuja ansiokkaasti palvellut Hämes-Havusen talonpoikaiskartano laajoine, kotoisen idyllisine pihapiireineen kaupungin keskustan lähistöllä. Suosittu ja monialainen, maamme suurimpiin kuuluva ruokakulttuurin syystapahtuma tarjoaa siis tällä kertaa makunautintojen lisäksi myös paikalliset, alueelliset ja maakunnalliset kansanmusiikin nautinnot. Päivittäinen aukioloaika on 10 – 17 ja osoite navigaattoriin Koskenkyläntien 312 61800 Kauhajoki.

Messuportit avataan kymmeneltä

Speleistä on juttua erikseen, tässä kerrotaan Ruokamessuista, joiden avajaiset pidetään siis perjantaina 31.8 kello 11.00 isossa ohjelmateltassa. Tuossa vaiheessa on messuportit avattu jo tuntia aiemmin ja ennen avajaisrituaaleja juontaja Mia Halonen on esitellyt tämänkertaisen messun ansiokkaat kokit ohjelmateltassa kello 10.30.

Avauspuheen tulee pitämään maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, joka tullee käsittelemään puheessaan muun muassa terveellisen, turvallisen ja puhtaan ruoan oikeutuksista ja halpuuttamisesta. Lepän puheen jälkeen messujen teemapuheen pito on annettu aivan aiheesta Eteläpohjalaiset Spelit ry:n puheenjohtajalle, Timo Saarimäelle.

Avajaisseremonioiden jälkeen messuohjelma alkaa näytöksellä, jossa ahvenanmaalainen kalastaja Tom Blom ja Ruokamessuille lähes vuosittain kutsuttu närpiöläinen mestarikokki Raymond Wesander käsittelevät kotimaista kalaa. Perjantaina ohjelmateltan muuta antia ovat mm. Hilipata-äijäruokaa Mä-Sä Duo Kyöstin ja Laurin sekä Wesanderin toimesta, Sote-Soppaa Mia Halosen kanssa sekoittavat keskustelussa Kauhajoen kaupunginjohtaja Linda Leinonen, Karijoen kunnanjohtaja Marko Keski-Sikkilä ja EP:n liiton valmistelujohtaja Asko Peltola.

Lisäksi tehdään sieniherkkuja latvialaisin maustein ja ruokabingossa on paljon palkintoja.  

Avauspäivän antiin kuuluu myös perinteinen, Helsingin Yliopiston Ruralia-instituutin järjestämä Ruokamessuseminaari, tällä kertaa työnimellä ”Narinajuustoa ja karviaishilloa”.

Annin unelmakakku

Lauantain ohjelmistossa jatketaan kalankäsittelyä, näytetään kuinka unelma-kakku valmistuu leipuri Anni Toivosen käsissä, Nanna Rintala valmistaa sirkkaherkkuja, Hilipata-äijäruoka jatkuu, puhutaan lähiruoan käytön edistämisestä ja tehdään länsinaapurin herkkuja suomalaisista raaka-aineista. Päivän lopuksi taas ruokabingo, jossa palkintoja on edelleen paljon.

Sunnuntaina aloitetaan taas kalankäsittelynäytöksellä ja jatketaan Maa- ja Kotitalousnaisten Keskuksen puheenjohtaja Mervi Mäki-Nesteen haastattelulla. Nanna Rintala ja Mangalitza (villapossu)- sekä mansikkatilallinen Tarja Ranta rakentavat syyssadon herkkureseptin. Spelien puheenvuoro ja päätössanat pidetään myös tapahtumateltassa maestro Jorma Panulan ja Timo Saarimäen toimesta. Mä-Sä Duo ja Wesander loihtivat aterian messukeittiön jääkaappiin jääneistä ruoka aineista ja sen jälkeen ”Muuttuva maatalous elinkeinona” on luomutilallinen Johanna Rotola-Pukkilan ja Finsect OY:n Lauri Jyllilän haastattelujen aiheena.  Lopuksi ennen messujen päättymistä pidetään vielä se kolmas ruokabingo ja järjestäjien mukaan palkintoja riittää vielä sunnuntaillekin runsaasti.

Tämä siis ohjelmateltasta, mutta Hämes-Havusen alueella tapahtuu koko ajan paljon muuta. On noin 140 myynti- ja esittelykojua myös rajojen ulkopuolelta, ruokailupisteitä, Spelit -esiintyjien kriuhnaasuja siellä täällä, maistiaisia ja niin edelleen. Siis perinteiseen Ruokamessut tyyliin. (ruokamessut.fi)

Messualueen ulkopuolella messujen vierailukohteet ovat tällä kertaa Vaahteramäen Talli Hyypässä, Verho ja Sisustus A. Isomäki Ky keskustassa, Lankatalo Tapion Kauppa Päntäneellä, Leirikeskus Majaniemi Nummijärvellä, Tuppu-Kaluste Pukkilankylässä, Forsfood Oy Lellavalla ja Kauhajoen Veteraanien Perinnetalo keskustassa.

« Takaisin