Lankavan myymälä on käsityöihmisen paratiisi. Seinäjoen Käsityömessujen kanssa samaan aikaan       järjestetään 5.-7.10.2023 Lankavan myymälässä jokavuotiset Messumarkkinat, jonne käsityöihmisen kannattaa ehdottomasti myös poiketa.

Lankavan myymälä on käsityöihmisen paratiisi. Seinäjoen Käsityömessujen kanssa samaan aikaan järjestetään 5.-7.10.2023 Lankavan myymälässä jokavuotiset Messumarkkinat, jonne käsityöihmisen kannattaa ehdottomasti myös poiketa.

Käsityöalan verkkokauppa niin harrastajille kuin ammattilaisille

1.8.2023

Lankava Kauhavalla

Vivi Triballi

Käsityöalan verkkokauppa Lankava Oy Kauhavalla, on perheyritys joka perustettiin jo vuonna 1925. Vaikka kyse on verkkokaupasta, yritys myy myös Kauhavalta suoraan kuluttajille kivijalkaliikkeestä. Yritys perustettiin nimellä Kauhavan Kangas-Aitta, kankaiden tukkuliikkeeksi. 1930-luvulla kotikutomotoiminta laajeni vauhdilla, kun sadat kotikutojat ympäri Etelä-Pohjanmaata kutoivat Kangas-Aitan langoilla ja ohjeilla erilaisia kankaita tukkumyyntiin.

 • 1940-luvun sota- ja pulavuosina lankoja ja kudonnaisia kuljetettiin kotien ja Kangas-Aitan välillä erityisen ahkerasti, paljastaa toimitusjohtaja Kirsti Karppinen ja kertoo, että tätä nykyä yritys työllistää 20 henkilöä.

Yritys onkin muuttunut vuosikymmenten saatossa kankaiden tukkuliikkeestä suosituksi lankojen verkkokaupaksi ja myymäläksi.

 • Nykypäivän Lankava tarjoaa ideoita ja inspiraatiota käsityöharrastajille. Verkkosivuiltamme löytyy yli tuhat käsityöohjetta eri tekniikoille. Vaikka toiminta on muuttunut vuosikymmenten saatossa, on suomalaisen käsityön ja käsityötaidon arvostus ollut aina toiminnan ytimessä, tietää Kirsti Karppinen.

 

Mattojen kutominen lisäsi liiketoimintaa

1960 yleistyivät valmiiksi leikatut matonkuteet ja yhä useammat alkoivat mattobisneksen.

 • Trikooteollisuuden ylijäämästä syntyi matonkudetta, joka tuli suosituksi kudontamateriaaliksi ja monista kotikutojista tuli itsenäisiä kutomoyrittäjiä. Kauhavalle, Lapualle ja Lappajärvelle syntyi merkittävä mattoteollisuuden toimialakeskittymä ja Kangas-Aitan toiminnan painopiste siirtyi materiaalien toimittamiseen kutomoille. 1980-luvulla Kangas-Aitassa kehitettiin uusi matonkudetyyppi, joka sai nimekseen LP-lanka, raottaa Kirsti Karppinen historian verhoa.

Pikku hiljaa moni löysi kutomisesta ja käsitöistä antoisan harrastuksen tai jopa uuden elinkeinon ja Kangas-Aitta palveli alati kasvavaa harrastajaryhmää. Kangas-Aitassa saatiin myös toimitilojen laajennus- ja saneeraustyöt päätökseen.

 

2000-luvulla Kangas-Aitasta tuli Lankava

Esito-lankapalvelun liiketoiminnan ostamisen jälkeen vuonna 2007, monipuolistui lankavalikoima entisestään. Samana vuonna yrityksen verkkokauppa avattiin.

 • Verkkokauppa on meille tärkeä myyntikanava ja siellä asioivat jälleenmyyjämme ja kuluttaja-asiakkaat kotimaassa ja ulkomailla. Vuonna 2014 Kauhavan Kangas-Aitta nimi muutettiin Lankavaksi. Samalla yrityksen brändi uudistettiin.Kun ostimme vuonna 2017 Trading Antila Oy:n liiketoiminnan, siirtyi kierrätyspuuvillaisten Eko-puuvillakuteiden ja -lankojen tuoteperhe myös Lankavalle, kertoo Karppinen.

Lankavan myymälä muutti S-marketilta vapautuneisiin tiloihin Kauhavalla 2020. Tällä hetkellä Lankavan valikoimissa on kudonta-, virkkaus-, makramee- ja neulontalankoja.

 • Pyrimme tarjoamaan eri asiakasryhmille monipuolisen ja laajan valikoiman materiaaleja erilaisiin käsitöihin, lupaa toimitusjohtaja.

 

Käsityöalan buumit vaihtuvat

Käsityöalalla nousee usein joku tekniikka tai materiaali isoksi hitiksi ja sitten kaikki haluavat tehdä samanlaisia.

 • Esimerkkinä makrameebuumi ja viimeksi islantilaisneule- ja kaarrokeneulebuumi. Nyt odotamme jännityksellä mikä nousee seuraavaksi suosikiksi. Tällä hetkellä kysytyimpiä ovat Lankavan omat kierrätyspuuvillamateriaalit joista virkataan mattoja ja koreja tai solmeillaan makrameetöitä, luettelee Kirsti Karppinen.

 Sukkalangat ovat kestosuosikkeja ja muita neulelankoja menee tasaisesti.

 • Puffy -sormineulontalanka on tavoittanut monta sellaista tekijää, jotka eivät välitä työvälineistä. Vain omat sormet riittävät. Syksyn saapuessa monet kankaankutojat virittävät kangaspuut valmiiksi ja aloittavat mattojen kutomisen, tietää kokenut ammattilainen.

Aina ei kuitenkaan heti ole pystytty vastaamaan kysyntään, kun uusi käsityöbuumi räjähtää.

 • Esimerkiksi makramee -lankoja emme pystyneet valmistamaan niin paljon ja niin nopeasti, kuin niitä olisi mennyt. Samoin islantilaisneulebuumissa emme saaneet islantilaiselta villalangan toimittajaltamme erilaisia villalankoja niin paljon kuin olisimme halunneet ja tarvinneet.

 

Suomalaiset ovat aina olleet käsityökansaa

Korona-aika toi paljon uusia harrastajia alalle.

 • On ollut hienoa huomata, että tuona aikana harrastuksen aloittaneet ovat osaksi pysyneet harrastuksen parissa ja haluavat oppia lisää eri käsityötekniikoita tai syventää jo osaamaansa.

Yritys saakin usein positiivista asiakaspalautetta ahkerilta harrastajilta.

 • Asiakkaamme kiittävät nopeasta verkkokauppatoimituksesta ja ystävällisestä palvelusta myymälässämme sekä verkkokaupan puolella. Meillä on myös hyvä henkilökunta.

Kiitosta tulee myös Lankavan käsityöohjeista.

 • On ihana huomata joka syksy, kuinka asiakkaat innostuvat uusista käsityöideoista ja -ohjeista. Asiakkaat esittelevät myös mielellään tekemiään töitä somessa tai lähettävät meille kuvia käsitöistään. Niitä on aina mukava nähdä, vihjaa Kirsti Karppinen.

Hänen mielestään parasta työssä onkin huomata kuinka innostuneita asiakkaat ovat käsitöistä.

 • Lankavan uusi tuotekuvasto ilmestyy elokuun puolessa välissä. Toivottavasti sieltä löytyy monille uusia inspiroivia käsityöohjeita ja -materiaaleja. Yksilöllisten joululahjojen teon voi aloittaa jo nyt niin ei tule kiire, ehdottaa Lankava toimitusjohtaja.

Hän muistuttaa, että Lankavan tilavaan myymälään kannattaa tulla tutustumaan vaikka Power-Park –reissulla.  Myös junalla pääsee kätevästi Lankavaan ostoksille. Juna-asemalta on vain parisataa metriä myymälään.

« Takaisin