Kassikankaat työn alla.

Kassikankaat työn alla.

Käsityö- ja Muotoilukoulu Näppi täyttää 30 vuotta

3.10.2019

Suomen ensimmäinen lasten käsityökoulu perustettiin Seinäjoelle 1989. Jo silloin oltiin huolissaan käsityötaitojen heikkenemisestä ja käsityökulttuurin siirtymisestä sukupolvelta toiselle.

Tuolloin Taito Etelä-Pohjanmaa ry:n toiminnanjohtajana toiminut Kaija Uola ajatteli, että asialle on tehtävä jotain. Perustettiin Suomen ensimmäinen lasten käsityökoulu. Alussa vahvimpana tekniikkana oli kankaankudonta. Nykyään käsityökoulussa opitaan käyttämään monipuolisesti erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja työvälineitä. Näpissä saa tehdä itse, iloitaan onnistumisista ja löydetään yhdessä uusia ratkaisuja kun kaikki ei mennytkään ”kuten Strömsöössä”. 

Visuaalisuuden ja oman ilmaisun lisäksi Käsityö- ja muotoilukoulu Näpissä pidetään tärkeänä tuotteen käytettävyyttä. Pyritään siihen, että itse suunniteltu ja valmistettu tuote voi olla käytössä pitkään. Tavoitteellinen käsityön ja muotoilun oppiminen, yhdessä konkreettisen tekemisen kanssa vahvistavat luovuutta, visuaalista näkemistä, ideoiden taitavaa toteuttamista ja itsensä ilmaisemista omalla tekemisellä.

Käsityö- ja muotoilukoulu Näppi juhlii 30-vuotista taivalta koko vuoden. Lukuvuoden teemana onkin ”Juhlat”. Oppilaat ovat saaneet itse suunnitella ja valmistaa onnittelukukan 30-vuotiaalle käsityökoululle. Jokainen näppiläinen pääsee osallistumaan omalla, upella kukallaan näyttelyyn, joka rakennetaan Seinäjoen käsityömessujen esiintymislavan ympäristöön. Kukkia on kerääntynyt hurjat 340 kappaletta. Samalla Näppiin voi käydä tutustumassa työpajan merkeissä. 

Näppi-ryhmien paikkakunnat ovat Seinäjoki (Nurmo) Alavus (Töysä), Ähtäri, Kauhajoki, Vaasa ja Isokyrö. Puutöihin ja elektroniikkaan painottuva Nikkari-ryhmä kokoontuu Seinäjoella Valkiavuoren koululla. MusaKäsi on musiikkia ja käsityötä yhdistävä musiikkileikkikouluryhmä esikouluikäisille Seinäjoella. Aikuisille järjestetään käsityön taiteen perusopetusta Seinäjoella, Alavudella ja Vaasassa.        

« Takaisin