Karjalaiset Kesäjuhlat kokoavat kansaa Seinäjoelle.

Karjalaiset Kesäjuhlat kokoavat kansaa Seinäjoelle.

Karjalaiset Kesäjuhlat Seinäjoella

16.6.2016

Karjalaiset Kesäjuhlat kokoavat kansaa Seinäjoelle.

Yrjö Laukkanen

Sotien jälkeen nyky-Suomi asutti noin 400 000 tuhatta luovutetuilta alueilta tullutta evakkoa. Pohjalaismaakuntiin muutti yhteensä yli 35 000 henkilöä lähinnä Jaakkimasta, Lumivaarasta ja Uukunniemeltä. Karjalan kunnat, seurakunnat ja maakunnalliset järjestöt perustivat Karjalan Liiton heti talvisodan jälkeen 20.4.1940. Karjalan Liiton tärkeimpänä tehtävänä oli valvoa kotinsa menettäneiden siirtokarjalaisten etuja asutus- ja korvauskysymyksissä.

68. Karjalaiset Kesäjuhlat järjestetään Seinäjoella 17.-19.6. Seinäjoen Lukion sisäpiha on kuin luotu karjalaisten tarinoiden kertomista varten lauantaina 18.6 kun karjalainen juhlakansa on kokoontunut Seinäjoelle viettämään vuotuisia kesäjuhlia. Lukio on täynnä karjalaista elämää naistoimikunnan piirakkakilpailuineen ja 40-vuotis juhlanäyttelyineen, piirakkakahviloineen, pitäjä- ja sukupisteineen, karjalankielen kielipajoineen ja lasten työpajoineen. Tämä alue on Areenan lisäksi kesäjuhlien toinen päätapahtumapaikka ja on auki klo 09.00 – 18.00.

Muuten juhlien ohjelma on varsin monipuolista, Perjantaina on Karjalan Liiton seminaari nuorisokeskuksessa kello 13.00 ajankohtaisella teemalla Evakkoja, siirtolaisia, maahanmuuttajia. Samassa paikassa Perjantai-iltana 20.00 saa ensi-iltansa paikallisen Arinateatterin esittämä Hiirille puurovettä.

Varinaisena juhlapaikkana on Seinäjoki Areena, jossa pidetään avajais- ja päiväjuhla. Areenan tiloissa on Karjalainen tori avoinna lauantaina ja sunnuntaina aamusta iltaan. Areenassa on myös molempina päivinä juhlaväen ruokailut.

Seinäjoen keskustassa saa tanssia nykyään erittäin harvoin huippusolistin tahdittamana, nyt saa. Vuoden 1989 Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangokuningas Risto Nevala tanssittaa lauantain tanssi-illassa Marttilan koulun juhlasalissa Jussi Henttosen orkesterin säestämänä.

Seinäjoki Areenassa voi jammailla lauantai-iltana useiden eri esiintyjien ja erilaisten musiikkien tahdissa. Iltamat aloitetaan 30 – 40 luvun sota-ajan lauluilla joista siirrytään joustavasti 60-luvun suosikkikappaleisiin. Illan päättävä pääesiintyjä Softencine tuo yleisön takuuvarmasti takaisin tähän aikakauteen ja nykyrokkiin. Iltamat alkavat klo 21.00 ja  Softencine aloittaa oman osuutensa noin 23.00.

Juhlien järjestäjät ja Seinäjoki ovat valmiina vastaanottamaan iloisen karjalaisen kansan ja vähän jäyhemmätkin pohjalaiset juhlijat Komeille Karjalaisille Kesäjuhlille.

« Takaisin