
1. Upean Kaarihovin 60-vuotinen taipale on kirjoitettu myös kirjoiksi Seppo Upan toimesta.
Kaarihovi – monipuolinen tapahtumakeidas Teuvalla
8.7.2025
Vivi Hallapuro
Kaarihovi Teuvalla on tanssittanut yleisöä jo yli 60 vuotta. Tanssilava sijaitsee Teuvan keskustan liepeillä ja on kauniissa jokirantamiljöössä, peltojen keskellä. Ympärille on kasvanut upea koivikko ja parkkitilaa on runsaasti matkailuautoillekin. Alkusysäys Kaarihovin perustamiselle tuli, kun seurattiin naapuripitäjien urheiluseurojen esimerkkiä. Nimittäin Teuvallakin huomattiin, että tanssien järjestäminen toisi rahaa urheiluseura Teuvan Rivakan toimintaan.
- Lavan perustamista tuumattiin useamman vuoden ajan ja tanssilavan paikkakin oli hakuusessa. Kun lavatoimikunta esitteli Teuvan Rivakka ry:n yleisessä kokouksessa valmiit suunnitelmat tammikuulla 1964, asia hyväksyttiin yksimielisesti, kertoo kaarihovijaoston puheenjohtaja Tapani Kesti.
Ja siitä lähti kiireinen rumba käyntiin. Rakennustöissä käytettiin teuvalaisia urakoitsijoita ja erittäin runsasta ja ahkeraa kökkäväkeä.
- Lavan rakentaminen oli koko Teuvan ja rivakkalaisten yhteinen iso asia. Avajaistansseja tanssittiin heti kahtena peräkkäisenä päivänä 4.-5.7.1964. Lauantaina kansaa tanssitti tuolloinen suursuosikki Satakunnasta Seppo Hakala ja sunnuntain tansseissa soitti silloinen tv- ja levytähti Matti Heinivaho yhtyeineen, Kesti muistelee.
Vilkkaan ensimmäisen tanssikauden jälkeen järjestettiin vielä Teuvan omalle pojalle, Tokion olympialaisten kultamitalisti Pauli Nevalalle suuri vastaanottojuhla Kaarihovilla 26.10.1964.
- Yleisöä oli niin paljon, etteivät kaikki mahtuneet edes sisälle. Siitä lähtien tansseja on järjestetty säännöllisesti jo yli 60 vuotta. Vain koronavuosi toi välivuoden tanssien järjestämisessä, avaa Kaarihovin toiminnassa tiivisti vaikuttanut puuhanainen Riitta Kulmala.
Kaarihovin tanssiväki tulee enimmäkseen lähialueesta.
- Tanssijoita saapuu noin 100 kilometrin säteeltä, mutta varsinkin loma-aikoina tanssilavaan tulee tutustumaan uusia tanssijoita ympäri Suomea. Palaute on ollut pääsääntöisesti positiivista, muun muassa loistavasta parketista, ystävällisestä palvelusta ja tanssipaikkamme yleisestä siisteydestä, paljastaa Kulmala.
Ennätyksiä ja vetonauloja
Kaarihovilla myönnetään, että pitkä matka on kuljettu alun taipaleelta tähän päivään ja monenlaista on tehty vuosien aikana.
- Kaarihovia on vuosien saatossa uudistettu paljon. Suurimpia muutoksia aikoinaan oli anniskelupuolen saaminen laajennuksineen lisäsiipeen. Vuosittain on kuitenkin aina jotain korjattavaa ja fiksaamista. Onneksi viime aikoina suuremmilta remonteilta on säästytty. Viime kesäksi teimme inva-WC:n ja tänä vuonna valmistui erillinen sisäänkäynti luiskineen, helpottamaan pyörätuolilla saapuvia. Kaarihovilla on myös wc ja suihkutilat, matkailuautolla tansseihin tulevien vapaassa käytössä, kertovat Riitta Kulmala ja Tapani Kesti.
Lippuja Kaarihovilla on myyty vuosien varrella niin paljon, että lieneekö siitä kukaan edes tarkasti selvillä. Ennätykset kuitenkin muistetaan.
- Myytyjen lippujen yleisöennätys on Yleisradion lavalauantai -ohjelman suorasta lähetyksestä vuonna 1971, jolloin yleisöä saapui paikalle noin 2700 henkilöä. Topi Sorsakoski & Agents vetivät 1990 -luvulla yli 2000 henkeä ja vuonna 2006 Lauri Tähkä ja Elonkerjuu toivat Kaarihoville lähes 2000 henkilöä, muistelee Kulmala kaihoisana.
Tätä nykyä väkimäärä on yleisesti ottaen vakiintunut, sillä kilpailu on kovaa ja tanssitarjonta on varsinkin kesänaikaan lisääntynyt alueella.
- Enää tuskin päästään 2000 henkilön kävijämääriin. Nykyään esiintyjän vetovoimasta ja ympäristölavojen tarjonnasta riippuen tanssijoita käy noin 350–750. Meillä valttikorttina on aivan ensiluokkainen, iso tanssiparketti, viihtyisät sisätilat ja vakiintunut, ystävällinen ja asiansa osaava henkilökunta yleisöä palvelemassa. Tanssilavan kahviossa voikin nauttia kahvilatuotteiden lisäksi myös grillin antimia, Kulmala selittää ja lisää, että A-oikeudet omaava teuvalaisyritys Kahvila 8-pallo Oy hoitaa anniskelupuolella janoiset.
Huomionarvoista on vielä se, että ravintolan puolella on noin 100 paikkaa ja anniskelupuolella on mahdollisuus laulaa tanssi-iltaisin karaokea.
Tänä kesänä on vielä mukavia tansseja tulossa.
- Kaarihovilla nähdään muun muassa Keiski & PNP, Saija Tuupanen, A. Aallon Rytmiorkesteri ja päättäjäisissä lavatanssit uuteen suosioon nostanut Komiat.
Jotta kaikki sujuisi mutkattomasti, on Kaarihovin toiminnasta vastaamassa osaavaa ja innokasta väkeä.
- Kaarihovijaosto on yksi Teuvan Rivakka ry:n jaostoista. Meitä on 10 henkilön ydinporukka ja tehtävämme on pitää tanssipaikka kunnossa ja elävänä. Meille kaikille onkin Kaarihovista tullut ”syrämmenasia”, lausuu Kulmala vahvalla pohjalaismurteella ja luettelee Kaarihovijaostoon kuuluvat; Tapani Kesti pj, Tuula Asunmaa, Riitta Kulmala, Mika Soinila, Sari Härmänmaa, Kauko Kirjavainen, Jukka Rintakomsi, Timo Luoma-Nirva, Tarja Luoma-Nirva ja Harri Ketola.
Kulmala on kiitollinen talkooporukoille, joista on valtava apu.
- Tanssien työvuorot, kuten järjestysmiehet tai naiset, kahviohenkilökunta ja muu hoidetaan Rivakan eri jaostoista koostuvista innokkaista talkoolaisista. Ilman talkoolaisia ei tästä hommasta tulisi mitään.
Kaarihovin katon alla on tanssien lisäksi juhlittu monia häitä ja sukujuhlia, järjestetty lastentapahtumia, nuorisolle suunnattuja musiikkitapahtumia, eläkeläistansseja, konsertteja ja Nevala-hölkkäkin järjestettiin yli 20 kertaa.
- Kaarihovilla on nyt tullut uutuutena ohjelmistoon musiikkinäytelmät. Tänä vuonna elokuussa tulee Mies ja ääni -musiikkinäytelmä Olavi Virran elämästä, vihjaavat Kulmala ja Kesti.
- Kaarihovi on tuonut tukea vuosien saatossa runsaasti nuorten urheiluun ja edelleenkin tuotto jaetaan Teuvan Rivakan nuorisourheiluun, aivan kuten yli 60 vuotta sitten suunniteltiin, kertoo jaoston puheenjohtaja Tapani Kesti.
Haasteita on silti jatkoa ajatellen kaikilla lavoilla ja aina täytyy olla ajan hermolla.
- Suurin haaste on jatkossa, miten nuoret saataisiin tulemaan lavoille säännöllisesti, kun perinteinen tanssiväki ikääntyy. Tosin juuri nyt näyttää siltä, että tuokin asia on korjaantumassa, iloitsee Kesti.