Louhi (Elina Aho-Kuusama) ja Väinämöinen (Juha Uusitalo) Lapin shamaanien ympäröimänä. Kuva: Hannu Mänty

Louhi (Elina Aho-Kuusama) ja Väinämöinen (Juha Uusitalo) Lapin shamaanien ympäröimänä. Kuva: Hannu Mänty

Joose Tammelinin juhlavuoden suurmusikaali saa ensi-iltansa marraskuussa Jalasjärvellä

1.11.2017

Louhi (Elina Aho-Kuusama) ja Väinämöinen (Juha Uusitalo) Lapin shamaanien ympäröimänä. Kuva: Hannu Mänty

Esitykset päättyvät helmikuussa Helsingin Musiikkitaloon

Suomi täyttää sata vuotta, mutta Jalasjärvellä menee nyt ”sataa ja yhtä”. Musiikkiopisto tuo 11. marraskuuta ensi-iltaan Joose Tammelinin  säveltämän ja ohjaaman spektaakkelin Satu Sammosta. Musikaali vie aikamatkalle 1500 vuoden taakse rauta-aikaan.

Jalasjärveläinen säveltäjä ja luokanopettaja Joose Tammelin on tehnyt musikaalinsa yli 60-henkiselle sinfoniaorkesterille, yli 50-henkiselle kuorolle ja seitsemälle solistille. Suureen tekijäjoukkoon kuuluvat myös tanssijat, puvustajat, lavastajat sekä valoista ja äänitekniikasta vastaavat henkilöt.

Joose Tammelin on kirjoittanut myös musikaalinsa libreton. Teos perustuu Kalevalan ja Kantelettaren runoihin ja muinaissuomalaisiin rauta-ajan myytteihin. Satu Sammosta on tarina Sammosta, Ilmarisen ihmekoneesta.

-Sampo on mitä keskeisintä Kalevalaa ja sitä ei ole vielä kelvollisesti toteutettu lavalla musiikillisena spektaakkelina. Satu Sammosta korjaa kerralla tuon kansallisen häpeätahran, Joose Tammelin laukoo.

 

Modernia Taikahuilua

Joose Tammelinin teosta voi kuvata modernisoiduksi ”Taikahuiluksi”.

-Musiikki on todella fantastista, erikoisia efektejä sisältävää, mutta harmonista, lujan loogista ja silti täysin uutta, kommentoi tuottaja Auli Tuohimäki. Tuottaja myöntää, että Tammelin ei päästä esiintyjiä helpolla. Musiikki on teknisesti vaativaa. Niin kuoro, solistit kuin Juhani Nummisen johtama, Jalas Chamberista laajennettu sinfoniaorkesteri on harjoitellut teosta jo vuoden päivät.

Musikaalin tekijät vakuuttavat, että musiikin ja libreton sisältö aukeaa kaiken ikäisille kouluikäisistä alkaen. Kaksi ja puolituntiseen esitykseen on ripoteltu Monty Python -huumoria.

Satu Sammosta -musikaali on hyväksytty Suomi 100 -hankkeeksi. Musikaali saa ensi-iltansa 11.11. Jalasjärven koulukeskuksessa. Sitä esitetään tämän vuoden puolella myös Seinäjoen Rytmikorjaamolla, Vaasan Variskalla, Kankaanpään Yhteislyseolla ja Tampereen Pakkahuoneella. Esitykset päättyvät 24. helmikuuta Helsingin Musiikkitaloon.

« Takaisin