Esport-opettaja Mikko Kalijärvi (alh. vas.), rehtori Marko Timo, Vimpelin kunnanjohtaja Sami Gustafsson sekä Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen iloitsevat uudesta koulutusmahdollisuudesta.

Esport-opettaja Mikko Kalijärvi (alh. vas.), rehtori Marko Timo, Vimpelin kunnanjohtaja Sami Gustafsson sekä Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen iloitsevat uudesta koulutusmahdollisuudesta.

Järviseudulle Suomen suurin esport-koulutuskeskus

7.11.2019

Tomi Olli

Alajärven ja Vimpelin lukio liittyvät Järviseudun ammatti-instituutin, Jamin, viime keväänä perustamaan esportkoulu.fi –konseptiin. Oppilaitokset alkavat tarjota kilpapeliopintoja syksystä 2020 lähtien. Lukioiden kilpapeliopintojen opetussuunnitelman pohjalta on Jamissa kehitetty opetussuunnitelma, joka pitää sisällään muun muassa liikuntaa, ruokavaliotietoa, elämänhallintaa ja pelivalmennusta.  Aloituspaikkoja kevään 2020 yhteishaussa on kolmessa oppilaitoksessa kaikkiaan kuusikymmentä. Kilpapelinä toimii Counter - Strike. Kyseessä on Suomen suurin esport-koulutuskeskittymä.

Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen pitää koulutuskokonaisuutta erinomaisena.

- On hienoa, että olemme kehityksen kärjessä. Uskon tämän poikivan myöhemmin myös erilaisia hankkeita sekä yritystoimintaa, Koivunen sanoo.

Samanlaisilla linjoilla on Vimpelin kunnanjohtaja Sami Gustafsson.

- Olen varma, että tällainen koulutus koetaan houkuttelevana ympäri Suomea, ja kiinnostuneita riittää.

 

Edelläkävijän tiedoilla

Jamilla käynnistettiin kilpapelikouluttaminen tämän vuoden elokuussa, milloin kymmenen kilpapelaamiseen erikoistuvaa opiskelijaa aloitti merkonomi- ja datanomiopinnot. Viime kevään yhteishaussa Jamin kilpapelilinjalle haki kolmekymmentä opiskelijaa ympäri Suomea. Jamin esport-opettaja Mikko Kalijärvi on innoissaan koulutuksesta.

- Jamissa on voinut opiskella esport-liiketoimintaa keväästä 2014 lähtien, eli olemme siinä edelläkävijä. Tänä syksynä liiketoimintaopintojen rinnalle otettiin kilpapelaaminen, joka oli heti ensimmäisessä yhteishaussa valtakunnallinen hitti.

- Laajentumisessa Vimpelin ja Alajärven lukioihin vastataan monen suomalaispelaajan kutsuun, sillä nyt on tarjonnassa niin ammatillinen väylä kuin myös lukioväylä. Lisäksi kaksoistutkinto on järjestettävissä helposti oppilaitosten läheisen sijainnin ansiosta, kertoo Kalijärvi.

Tyytyväinen kuvioon on myös Alajärven ja Vimpelin lukioiden rehtori Marko Timo.

- Alajärven ja Vimpelin lukioiden uusi painotus yhdessä Jamin kanssa takaa laadukkaan esport-keskittymän, mikä mahdollistaa opiskelijan kehittymisen oppilaitosten akatemiajoukkueiden kautta jopa ammattilaiseksi saakka.

- Linjalle valituilla opiskelijoilla on mahdollisuus kehittää itseään toimivissa opiskeluympäristöissä, missä urheilijalle on tarjolla myös monia tukitoimia kuten muun muassa personal trainerin palvelut, Timo toteaa.

 

Urheiluseuratkin mukana

Vimpelin lukion, Alajärven lukion ja Jamin esportkoulu.fi -konseptista tekee Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen myös perinteisten urheiluseurojen läsnäolo. Vimpelin Vedolla on toiminta jo pyörähtänyt käyntiin ja Alajärven Ankkureissa sitä viritellään eteenpäin.

- Vimpelin Vedon akatemiajoukkue toimii jatkossa pohjana, mihin oppilaitoksiemme opiskelijat voivat ponnistaa, Mikko Kalijärvi sanoo.

Kalijärvi sanoo Esportsin jatkavan kovaa kasvua niin Suomessa kuin maailmalla. Suomalaiset kilpapelijoukkueet osakeyhtiöittävät toimintaansa ja hakevat toiminalleen kasvua.

- Suomen suurimmat verkko-operaattorit Elisa ja Telia ovat lyöneet myös lusikkaansa soppaan, sillä Telia perusti Suomeen uuden Telia Esports Series -pääsarjan viime keväänä ja Elisa hankki itselleen toisen suomalaisen pääsarjan FEL CS-liigan. Telia osti myös enemmistön Suomen suurimmasta kilpapelitapahtumasta, Assemblystä.

« Takaisin