Kesällä tulee kuluneeksi kymmenen vuotta, kun Sotkanpesän katsomon ylle rakennettiin täysin peittävä katto. Aiemmin katettuna oli vain osa, mutta täyskatteeseen oli päädyttävä, koska katsomo oli pääsääntöisesti aina täynnä.  Arkistokuva: Teatteri Kajo

Kesällä tulee kuluneeksi kymmenen vuotta, kun Sotkanpesän katsomon ylle rakennettiin täysin peittävä katto. Aiemmin katettuna oli vain osa, mutta täyskatteeseen oli päädyttävä, koska katsomo oli pääsääntöisesti aina täynnä. Arkistokuva: Teatteri Kajo

Jännityskomedia Kuin tuhka tuuleen Kauhajoen kesäteatterissa

7.2.2019

Teksti: Karisamuli Korpela

Kauhajokelainen mainetta niittänyt Teatteri Kajo on aloittanut harjoitukset silmällä pitäen heinäkuulla kokonaista 20 kertaa esitettävää jännityskomediaa Kuin tuhka tuuleen kesäteatteri Sotkanpesässä, joka sijaitsee lähes kaupungin keskustassa Sotkan Urheilu- ja vapaa-aika keskuksen länsirinteellä. Ensi vuonna 30-vuotisiaan viettävän, ammoin vuonna 1990 yhtä aikaa henkiin herätetyn Kauhajoen Nuorisoseuran lipun alle Maamiesseuran Näytelmäpiiristä siirtyneen ja harrastusteatteri Kajon nimen saaneen kesänäytelmä on puheenjohtaja Jaakko Hallivuoren mukaan varattu jo viime vuoden puolella elokuussa.

- Näytelmän tulee ohjaamaan Seinäjoen Kaupunginteatterissa näyttelevä Timo Kankainen, joka on  ohjannut meillä putkeen Sotkanpesässä tällä vuosikymmenellä, Hallivuori kertoo.

Kankaisen ohjaukset Kajolle ovat olleet Pohjalaisia (2013), Lakeuksien lukko (2014), Soidessa tangon ja loisteessa kuun (2015 ja 2016), Ketoolan Jukan hurjempi elämä (2017) ja Reinikainen (2018).   

Puheenjohtaja on tunnettuun tapaansa jo  aloittanut näytelmän markkinoinnin suurelle yleisölle. Siinä on ollut korvaamattomana apuna miehen lähes kaiken kattava vihko yhdistyksistä läheltä ja kaukaa.

- Sanoivat erään kerran kaupungintalolla, että listassani on enemmän yhteystietoja kuin heillä konsanaan, Hallivuori nauraa.

Mutta lista tuottaakin tulosta.

- Laitoin tammikuun alussa satakunta kutsua matkaan ja jo nyt on kuusi linja-autolastillista ryhmiä varannut paikat ja päivämäärän.

Kuin tuhka tuuleen

Tamperelaisen Komediateatterin ohjaaja-käsikirjoittajakaksikko Panu Raipia ja Rauli Jokelin loivat jännityskomedian Kuin tuhka tuuleen vuonna 2004, jolloin ensiesitys oli 29. syyskuuta. Siitä lähtien näytelmällä oli syyskauden loppuun 30 loppuunmyytyä esitystä. Sujuvajuonisen komedian tapahtumat keskittyvät hautaustoimistoon, jolla kahden vanhapiikasisaruksen yhdessä veljenpoikansa kanssa pyörittämänä menee huonosti. Kuolleita ei ole tarpeeksi ja siksi bisnekset eivät suju, joten konkurssi uhkaa. Sitten valoa alkaa pilkistää. kun asiakkaaksi saapuu apureineen paksun lompsan omistava amerikansuomalainen gangsteri, jolla on tarkoitus haudata isänsä entisille kotikonnuilleen. Gangsterin todellinen varakkuus saa siskokset poissa tolaltaan ja äkkirikastuminen häämöttää, mutta sitä ennen siskosten täytyy yrittää selvitä gangstereista ja aina väärään aikaan ilmestyvästä naispoliisista. Näillä käänteillä näytelmä antaa monta jännittävää hetkeä.

Yhtenä vaihtoehtona voi näytelmää seurannut kruunata kesäisen kokemuksen vähintään 20 hengen ryhmille tarkoitetulla Teatteripaketilla, joka sisältää lipun näytelmään, pullakahvit väliajalla ja päälle päätteeksi ruokailun kaupungintalon Amica Ravintola Kunnarissa.

« Takaisin