Karismaattinen Jaana Saarinen näyttelee pääosaa Äiti-elokuvassa, joka nähdään elokuvateattereissa 10. toukokuuta 2019.

Karismaattinen Jaana Saarinen näyttelee pääosaa Äiti-elokuvassa, joka nähdään elokuvateattereissa 10. toukokuuta 2019.

Jaana Saarinen huikeassa pääroolissa elokuvassa Äiti

9.5.2019

Vivi Triballi

Äitienpäiväviikonlopuksi ensi-iltaan tuleva uusi kotimainen elokuva Äiti, on ohjaaja Samppa Batalin toinen pitkä elokuva. Vaativaa pääosaa näyttelee Jaana Saarinen. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Matti Pajulahti, Matti Onnismaa, Jonathan Hutchings, Jouko Puolanto sekä Helmi-Leena Nummela.

Vankilasta vapautunut Eeva palaa vanhalle kotiseudulleen, mukanaan vain yllä olevat vaatteet, kännykkä ja muistilappu. Hän haluaa löytää aikuiseksi kasvaneen tyttärensä, mutta paikalleen pysähtynyt kylä tekee selväksi, että Eeva ei ole tervetullut. Ohjaaja Samppa Batal on vaikuttunut lopputuloksesta.

  •  Rakastan elokuvaa katsoessani sitä, kun unohdan katsovani elokuvaa ja sitä, kun mietin pääni puhki näkemääni suhdetta todellisuuteen. Esimerkiksi tilanteita, joissa lavastus on toteutettu niin hyvin, etten voi uskoa sen olevan lavastettu, kertoo Batal.

Hän on pyrkinyt samanlaiseen tunnelmaan, valitessaan näyttelijöitä rooleihin.

  • Ei riittänyt, että löydän rooliin sopivan näyttelijän. Minun piti yhdistää näyttelijä ja rooli tavalla, joka saa itseni epäilemään onko näkemäni totta vai näyteltyä, kuvailee Batal.

Saarisella vahva panos

Äiti on elokuva, joka nojaa vahvasti yhteen päärooliin. Näyttelijä Jaana Saarinen on mukana lähes joka kohtauksessa ja roolityö on komeaa katsottavaa. Päällimmäisenä on äidin pohjaton rakkaus lapseensa, myös tilanteissa, joissa se on miltei mahdotonta.

Yksi keskeisistä teemoista onkin, miten äitiä kannattelee toivo, että hän saa uuden yhteyden lapseensa.

  • Koetan päästä henkilön pään sisään. Käsikirjoituksen ja ohjaajan antamilla spekseillä kuvittelen henkilön ajatukset ja toivon, että ne näkyvät. Visuaalisuus tekee loput, sanoo vaativan roolityön tehnyt Saarinen.

Sivurooleissa näyttelee nuori, myös suositussa Putous-sarjassa nähty Helmi-Leena Nummela.

  • Näytteleminen on eläytymistä annettuihin olosuhteisiin. Äiti-elokuvassa olosuhde oli selkeä, vahva ja samaistuttava. Lähdin hakemaan rooliani pettymyksen ja katkeruuden kautta, selittää Nummela.

Äiti on sydäntäsärkevä elokuva yksinäisyydestä, inhimillisyydestä ja toivosta. Sen teemat ovat ajankohtaisia, aikana jolloin perinteinen perhemuoto on jatkuvan muutoksen alla, ja uudet tilanteet vaativat ihmisiltä kykyä joustaa. Ennen kaikkea elokuvassa on kyse siitä, miten nainen toimii kuin äiti, vaikka olosuhteet ovat poikkeukselliset.

« Takaisin