Matti Ylimäki avustaa, kun Eino Romppanen polttaa Suomi-neito veistoksen pintaa.

Matti Ylimäki avustaa, kun Eino Romppanen polttaa Suomi-neito veistoksen pintaa.

Itsenäisyyden sataa vuotta juhlistamaan, Suomi-neito Pohjantähti -veistos valmistuu Seinäjoelle

15.7.2015

Matti Ylimäki avustaa, kun Eino Romppanen polttaa Suomi-neito veistoksen pintaa.

Taisto Järvinen

Vuosi 2017 on Suomen itsenäisyyden 100 -vuotisjuhlien vuosi. Itsenäisyyttä juhlistamaan valmistuu Seinäjoella Suomi -neito Pohjantähti -veistos. Veistos on tällä hetkellä työkohteena ja sille etsitään arvokas sijoituspaikka. Valmiina ja lopullisella paikallaan veistoksen on määrä olla nimenomaan vuonna 2017.

Suomi-neito Pohjantähti -veistos on jyhkeä pala graniittia. Timanttityökaluilla kiveen tehty reikä on sisämitaltaan 197 senttimetriä korkea Suomen kartta. Paksuutta kivellä on lähes metri. Suomi-neito tulee valmistuttuaan punaisen ja musta kiven päälle. Veistoksen kokonaiskorkeus tulee olemaan yli 3 metriä. Kokonaisuuteen kuuluvat myös Pohjantähti-kivi ja vapaanpuheen kivi, selvittää veistäjä ja kiven ideoija Eino Romppanen.

Veistosprojektin vetäjä Jani Karvonen sanoo veistoksen päällimmäisen viestin olevan Suomen itsenäisyys ja se, että on hienoa asua ja liikkua vapaassa maassa.

  • Itsenäisyyden ja isänmaan arvostus on lisääntynyt sitä mukaa, kun on maailmalla kiertänyt. Meidän pitää viedä itsenäisyyden ja vapauden sanomaa lapsille ja lastenlapsille.
  • Veistotaide kertoo meille historiaa. Suomi-neito Pohjantähti tuo meille viestin vapaudesta ja historiasta. Graniitista tehdyn veistoksen sanoma säilyy. Vapaudesta tulee viestimään meille myös veistoksen viereen tuleva vapaan puheen kivi, jossa voidaan pitää vaikka keskustelutilaisuuksia.
  • Veistoksen alle tuleva punainen kivi viestii siitä, että verta on itsenäisyyden saamiseksi vuodatettu ja sen päälle tuleva musta kivi kertoo surusta.
  • Pystyssä olevan Suomi-neidon sanoma on vapaus ja itsenäisyys. Se vie eteenpäin sanomaa myönteisestä tulevaisuudesta. Veistos kokonaisuudessaan viestittää, että itsenäisyys ei ole ollut itsestäänselvyys.

Einon näky toteutui

52 vuoden aikana 22 eri maassa töitä tehnyt veistäjä-taiteilija Eino Romppanen sai noin kuusi vuotta sitten näyn, jonka mukaan hänen hyvän ystävänsä Lasse Virénin soramontussa on Suomi-neidon aihioksi sopiva graniittilohkare.

  • Soitin Lasselle ja kerron kivestä. Tulin katsomaan, niin Lasse näytti eri kiveä. Minä väitin, että tuolla jossakin on oikea kivi. 15 687 kiloa painava kivi löytyi, ja se on valmistumassa Suomi-neidoksi. Painoa kivellä on enää vajaat 6000 kiloa.
  • Suomi-neito -veistoksen muoto on valmis. Työ on nyt viimeistelyvaiheessa. Seinäjoelle tuleva Suomen itsenäisyyden 100 -vuotismuistomerkki on arvokkain työni, sanoo Eino.

Suomesta -60-luvun alussa Nevadaan muuttanut ja myöhemmin Kaliforniassa vaikuttanut Romppanen tunnetaan maailmalla paitsi arvostettuna veistäjänä, myös suomalaisten huippujuoksijoiden, kuten Lasse Virénin ja Martti Vainion harjoitteluolosuhteiden luojana, harjoitusleirien majoittajana ja vahvana taustavoimana.

Varainhankinta käyntiin

Veistosprojektin vetäjä Jani Karvonen sanoo Suomi-neito Pohjantähti -veistoksen hintalapun olevan noin 300 000 euron luokkaa. Valtioneuvoston Juhlavuodenrahastosta on haettu 150 000 euroa. Ainakin toinen puoli rahoituksesta jää yksityisen ja yritysten rahan varaan.

« Takaisin