Habakuk. Kuva Mika Pakarinen

Habakuk. Kuva Mika Pakarinen

Iso Soitto yhdistää sukupolvia

4.5.2016

Habakuk. Kuva Mika Pakarinen

Iso Soitto -festivaali järjestetään Keuruun Isossa Kirjassa yhdeksännen kerran heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Samaan aikaan järjestetään myös nuorten Youth Celebration. Tapahtumia yhdistää yhteinen artisti: ensi kertaa Suomessa vieraileva amerikkalaisyhtye Leeland.

Ison Soiton ensimmäinen kattaus on perjantain karavaanari-illallinen, jossa musisoi Kenneth Karppinen trio. Lauantai-iltapäivän avaa tunnettu kotimainen artisti Jippu. Keuruulta syntyisin oleva ja värikästä uraa myös viihdemaailmassa tehnyt laulaja toimii nykyisin Turun Mikaelin seurakunnan musiikkievankelistana. Jipun tavoitteena on elämän kipujen käsittely ja sielunhoidollinen kohtaaminen konserttiyleisönsä kanssa.

Koinonia herää henkiin

Lavalle nousee myös Recovery, ennennäkemätön kokoonpano suomalaisia huippumuusikoita, jotka esittävät legendaarisen superyhtyeen Koinonian kappaleita. Edelleen maailman kärkibasisteiksi luetun Abraham Laborielin 1970-luvulla perustama Koinonia saavutti aikoinaan suuren suosion myös Skandinaviassa. Fuusio jazziin ja funkiin yhdistetyn Koinonian musiikki herää henkiin, kun muun muassa Pori Jazz Vuoden Taiteilija 2001 -tittelillä palkittu Joonatan Rautio puhaltaa saksofoniin.

Kansainvälinen kohokohta on Leelandin konsertti lauantai-iltana. Jenkkibändi on 10 vuodessa ja 6 äänitteellä noussut yhdeksi modernin ylistysmusiikin merkittävimmäksi ääneksi muistuttaen tyyliltään Hillsongia mutta säilyttäen persoonallisen omalaatuisuutensa.  Yhtyeen sieluna on laulaja-lauluntekijä-kitaristi Leeland Mooring. Keuruun vierailu on osa bändin kiertuetta Pohjoismaihin. Leelandin konsertti huipentaa myös Ison Soiton rinnalla kulkevan YC:n.

Habakuk jättää jäähyväiset

Myöhäisilta päättää yhden luvun Suomi-gospelin historiaa, kun satakuntalaisyhtye Habakuk pitää jäähyväiskonserttinsa. Vuonna 1998 joukko nuoria miehiä löi yhteen soittotaitonsa ja näkynsä tehdä musiikkia Jumalan kunniaksi. Liikkeelle ei lähdetty lainalauluilla, vaan omia biisejä sävellettiin ja sovitettiin alkumetreiltä alkaen. Jo seuraavana vuonna voitettu Gospelin SM-kulta avasi ovet sekä levytyksiin että keikoille seurakuntiin ja gospelfestareille ympäri Suomea. Matkan varrella on tehty viisi levyä, joita on myyty tuhansia kappaleita.

-Nyt miltei kahden vuosikymmenen jälkeen on tullut aika vetää bändin keikoista se viimeinen. Bändin lopetuspäätökseen ei sisälly sen suurempaa dramatiikkaa. Koemme, että Jumalan meille antama tehtävä on tämän bändin osalta suoritettu, summaa bändin perustajajäsenistä Lassi Laamanen.

Iso Soitto päättyy sunnuntaina musiikkijumalanpalvelukseen ja päätöskonserttiin. Sunnuntaina kuullaan muun muassa heprealaisia lauluja, joita esittää tunnettu aviopari-duo Ulla ja Pete. Heitä säestää huilulla Juhani ”Junnu” Aaltonen, joka on yksi Suomen kuuluisimmista ja pitkäaikaisimmista muusikoista.

Lisätietoja: www.isosoitto.fi.

« Takaisin