Ajoissa ja hyvin putsatulla autolla liikkeelle lähteminen vähentää stressiä. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva

Ajoissa ja hyvin putsatulla autolla liikkeelle lähteminen vähentää stressiä. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva

Irtisanoudu igluautoilusta

20.2.2020

Joka seitsemäs putsaa joskus vain kurkistusluukun tuulilasiin

Talvikeleillä auto on putsattava huolellisesti lumesta ja jäästä ennen liikkeelle lähtöä. Liikenneturvan tuoreeseen kyselyyn vastanneista autoilijoista kuitenkin noin joka seitsemäs tunnusti joskus putsaavansa vain kurkistusluukun tuulilasiin. Puutteellisesti lumesta puhdistettu auto on turvallisuusriski itselle ja muille.

Lumiharjan merkitys liikenneturvallisuudelle on talvella iso, sillä tien päälle ei pidä lähteä iglussa istuen. Talvisissa keleissä auto on putsattava lumesta ja jäästä huolellisesti ennen kuin lähtee tien päälle. Ajoissa ja hyvin putsatulla autolla liikkeelle lähteminen vähentää stressiä, mutta helpottaa myös oikean ajonopeuden sekä kunnon turvavälin pitämistä.

Liikenneturvan tuoreessa kyselyssä* kuitenkin noin joka seitsemäs (15 %) autoilija tunnusti, että joskus lumiseen autoon tulee puhdistettua vain kurkistusluukku tuulilasiin.

”Kuten me kaikki hyvin tiedämme, ei pienen kurkistusreiän putsaaminen riitä vielä mihinkään. Siksi lähtöön kannattaakin varata hieman ylimääräistä aikaa. Silloin lumet ja jäät ehtii puhdistaa sekä huurteen poistaa huolellisesti ilman, että kiire puskee päälle. Pahin mahdollinen vaihtoehto on, että jättää kiireen vuoksi auton puhdistamatta ja porhaltaa määränpäähän mahdollisimman hätäisesti”, korostaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

 

 

Ennakoi ja esilämmitä

Lähtöä kannattaa ennakoida ja esilämmittää auto tarpeen mukaan, jolloin lumien putsaaminen ja jäiden raaputtaminen muuttuu huomattavasti helpommaksi. Etenkin, jos auto ei lepäile tallissa tai katoksessa.

”Esilämmitys nopeuttaa jään sulamista tuulilasista ja ehkäisee myös sivu- ja takalasien huurtumista ajon alusta lähtien. Se on toki myös iso mukavuustekijä niin kuljettajalle kuin matkustajillekin. Ajon aikana lasien huurtumista puolestaan ehkäisee sisäpuhaltimien oikeaoppinen käyttö”, kertoo Heiskanen.

 

 

« Takaisin