Ilo-liikuttavatkalusteet - liikuttavasti matkaten vuoteen 2017.

Ilo-liikuttavatkalusteet - liikuttavasti matkaten vuoteen 2017.

ILO Liikuttaa..

29.12.2016

Ilo-liikuttavatkalusteet - liikuttavasti matkaten vuoteen 2017.

Marko Ala-Riihimäki

Työssäni Olen ollut huolissani lähes kahdenkymmenen vuoden ajan lähinnä työikäisten aikuisten liikkumattomuudesta ja hyvinvoinnista. Tämä onkin ollut ”epidemia” joka vaikuttaa koko kansakuntamme hyvinvointiin ja tuottavauuteen. Tänä päivänä useilla työpaikoilla tämä on jo huomattu ja lääkkeitä ”epidemiaan” on hyvin saatavilla. Työnantaja puoli on lähtenyt erittäin kiitettävästi kannustamaan työntekijöitä erilaisilla toimenpiteillä. Tiedonvälitys ja puskaradiot ovat tavoittaneet ja liittäneet yhteen eri terveyden huollon toimijat, seurat ja ongelman ratkaisijat sekä työnantajat. Nykyään on tarjolla tyky-päiviä, liikuntaseteleitä ja työterveyden ammattilaisten laadukasta opastusta ja hoitoa. Työaikana tehtävä taukoliikunta ja lisääntyneen istumatyön tauottaminen ovat yksi tärkeä osa työhyvinvointia. Vuonna 2008 asentaessani ensimmäistä korkeussäädettävää sähköpöytää olin itse enemmän kuin innoissani. Jokaisella meillä on tietysti myös omakohtainen velvollisuus huolehti omasta hyvinvoinnista liikkumalla ja lepäämällä, myös vapaa-aikana.  

Ja se nuoriso..

Itselläni on kolme tytärtä. Juuri sen vuoksi huoleni alkoi kasvaa myös nuorison hyvinvoinnista. Niin kuin me kaikki tiedämme, myös kouluikäisille lapsille ja nuorille kertyy päivän mittaan yhtäjaksoista istumista useita tunteja. Myös vapaa-aikana fyysinen aktiviteetti on vähentynyt huimasti meidän nuoruus ajoista. Itse päätin, että tälle asialle on tehtävä jotain.

Pitkä synnytys ja ILO - liikuttavatkalusteet

Huomasin äkkiä, että itse olen aivan liian pieni taistellakseni tätä digilisaatiota vastaan. Neljä vuotta sitten sain idean. Asia, mihin voin vaikuttaa, on se miten näitä mobiililaitteita ja läppäreitä käytetään. Kokemuksesta tiesin istumisen ja paikallaan ”löhöämisen” olevan myrkkyä, eli ratkaisu on hyvin yksinkertainen. Tämä konsepti toimii aikuisillakin, niin miksi ei nuorisolla. Aktivoidaan ja liikutetaan nuorisoa nostamalla heidät ”soffilta” ja oppilastuoleilta ylös. Ensimmäinen proto/ malli syntyikin saman tien vuonna 2012. Tiukka ”raatini” ei sitä ottanut heti omakseen. Seuraavat ”protot” ja kuvat syntyivätkin loppu vuodesta 2013. Ilo kävi läpi vielä kolmenviikon standarditestit puolueettomalla laboratoriolla, missä insinöörit ja robotit yrittivät yhteistuumin hajottaa luomukseni, vaan eivät onnistuneet. Nyt vuonna 2016 voin ylpeänä esitellä omat uudet standardoidut ”lapseni”.

Kolme eri kokoa - Junior, Basic ja Jumbo.

Nyt on saatavilla standardien mukaiset korkeussäädettävät pulpetit. Satojen työtuntien ja vähintään kymmenen tuhannen poltetun euron jälkeen voisi todeta vaimoni sanoin; ”harvinaasen pitkä synnytys”. Pöydät toimivat ilman sähkö ja ovat erittäin helppoja säätää istuma asennosta - seisomaa asentoon. Ensimmäiset innokkaat oppilaat, opettajat ja toimisto väki ovat jo kalusteita käyttäneet ja kokemukset ovat opettajien mukaan erittäin lupaavia. ”Nuoriso liikkuu sittenkin”. 

« Takaisin