Digi-iltamat on suunnattu ikääntyville yrittäjille, jotka haluavat kasvattaa omia digitaitojaan. Mukaan voi lähteä matalalla kynnyksellä ja oma laite kainalossa.

Digi-iltamat on suunnattu ikääntyville yrittäjille, jotka haluavat kasvattaa omia digitaitojaan. Mukaan voi lähteä matalalla kynnyksellä ja oma laite kainalossa.

Ikääntyvä yrittäjä kaipaa koulutusta ja vertaistukea

30.3.2022

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa haastateltiin ikääntyviä yrittäjiä heidän digitaidoistaan, digihaasteistaan sekä hyvinvoinnistaan. Haastatteluissa toivottiin matalan kynnyksen koulutusta ja vertaistukea. Syntyi ajatus Digi-iltamista, joissa ratkotaan digihaasteita yhdessä.

Digi-iltamien sisällöt on suunniteltu yhteistyössä yrittäjien kanssa, kertoo projektipäällikkö Piia-Pauliina Mäntysaari Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Mäntysaaren mukaan kyseessä on matalan kynnyksen tilaisuudet, joihin ovat tervetulleita kaikki yrittäjät lähtötasosta riippumatta. Muodollinen ikäraja on 54 vuotta, mutta papereita ovella ei tulla kysymään. Kaksituntiset Digi-iltamat alkavat johdanto-puheenvuorolla, jossa johdatellaan illan teemaan, jonka jälkeen omilla läppäreillä tehdään jokin omaa yritystoimintaa hyödyttävä tehtävä, kärsivällisen ja kuuntelevan kouluttajan johdolla. Tilaisuuksien tärkeä anti on myös vertaistuki ja ajatustenvaihto muiden kanssa, sillä iltamat päätetään yhteiseen iltapalaan.

”Aina on hyvä ikä oppia uutta. Ja aina kannattaa oppia!” toteaa Seinäjoen ammattikorkeakoulun ikääntymisen lehtori Katariina Perttula kannustavasti. Perttulalla on vuosien kokemus opetus- ja tutkimustyöstä SeAMKissa ja tällä hetkellä hän toimii lisäksi asiantuntijana DIKO-hankkeessa. Hän muistuttaa, että ikääntyviksi yrittäjiksi lasketaan yleensä yli 54-vuotiaat – ei siis vielä niin kovin vanhat henkilöt! Mäntysaaren ja Perttulan mukaan on luonnollista, että osa yrittäjistä voi kokea tietotekniikan ja digitaalisuuden joskus vieraaksi, sillä moni on lähtenyt yrittäjäksi intohimosta omaan alaan, ja uusien digitaitojen opettelu on tullut välttämättömäksi vasta matkan varrella, maailman muuttuessa ja teknologian kehittyessä. Yli 50-vuotiaan digitaitojen oppimista voi haastaa myös esimerkiksi itselle vieraat termit ja käsitteet. Yli 50-vuotiaat yrittäjät eivät välttämättä ole koulussa opiskelleet tietokoneen käyttötaitoa tai ohjelmistojen hyötykäyttöä vaan taitoja on kartutettu itse tekemällä ja kokeilemalla, yrityksen ja erehdyksen kautta.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Vaasan yliopiston yhdessä toteuttama DIKO (digitaalisen osaamisen kasvattaminen Etelä-Pohjanmaan pk-yrityksissä) -hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama. Hanke järjestää ilmaisia työpajoja ja tarjoaa yrittäjille koulutusta liittyen digistrategian laatimiseen, digitaitoihin sekä ikääntyvän henkilöstön johtamiseen.

Digi-iltamat järjestetään huhti-toukokuussa samansisältöisinä Seinäjoella, Kauhavalla, Alajärvellä ja Kurikassa. Ensimmäisenä teemana on ”Teknologia uudistuu, miten pysyä mukana?” ja aiheesta puhumassa on Kati Tiainen Microsoftilta. Puheenvuoron jälkeen vuorossa on noin tunnin käytännönläheinen koulutus, jossa opetellaan tietotekniikan ja digitaalisuuden perusteita. Koulutukseen otetaan omat läppärit mukaan! Lisätiedot ja ilmoittautuminen projektit.seamk.fi/diko.

« Takaisin