Päivi Kiviaho esitteli uutta Puukkovakkaa.

Päivi Kiviaho esitteli uutta Puukkovakkaa.

Iisakki Järvenpään puukot huokuvat laatua ja perinnettä

24.6.2020

Tomi Olli

Kauhavalainen Iisakki Järvenpää Osakeyhtiö on valmistanut puukkoja käsityönä yli sadan vuoden ajan. Yrityksen johtoon vuonna 2013 astuneen Jarkko Haukkalan johtaman puukkotehtaan valikoimassa on satakunta erilaista puukkomallia täysin uniikeista ja yksilöllisistä teräaseista moniin mallisarjoihin. Hän painottaa tuotannossa kotimaista käsityötä.

- Pidämme käsityötä suuressa arvossa. Tiedostamme, että suomalainen käsityö maksaa mutta samalla tuotteen arvo kasvaa. 

- Koska tuotanto on Kauhavalla, synnyttää se monia etuja. Kykenemme pitämään tuotannon joustavana ja voimme reagoida välittömästi asiakkaiden tilauksiin ja tarpeisiin huomioiden myös yksilölliset tilaukset.

Iisakki Järvenpään valikoiman tuorein uutuus on Puukkovakka, jonka pihvipuukkojen terät on kiillotettua ruostumatonta puukkoterästä. Puukon kahva on perinteinen vuolupuukon "koukkupääksi" kutsuttu malli, joka tuli tuotantoon vuonna 1921. Materiaaliltaan kahva on pellavaöljyllä käsiteltyä kotimaista visakoivua.

- Puukkovakan puukot pitää paikoillaan pystyssä irrallinen kotimaisesta koivuvanerista valmistettu pidike. Kehyksenä koko komeudelle on vakka, jota voi käyttää pihvipuukkojen säilytykseen mutta myös kattauksessa esimerkiksi kauniina leipäkorina. 

Eräs Iisakki Järvenpään mestariteos on Pohjalainen Helavyö. Sen valmistumiseen kuluu aikaa pari päivää.

- Helavyön materiaaleina käytetään muun muassa nahkaa sekä eri metalleja. Mukana on paljon pieniä yksityiskohtia, jotka vaativat tarkkaa käsityötä. Helavyönhän kruunaa niin sanottu kaksineuvoinen, eli kahdesta erikokoisesta puukosta koostuva yhdistelmä.

Monille merkkihenkilöille

Iisakki Järvenpään puukot saivat alkunsa vuonna 1879 kauhavalaisen istuskellessa takkatulen ääressä takomassa terää puukkoonsa.

- Hän alkoi pian sen jälkeen kaupitella tekemiään puukkoja yhdessä serkkunsa Juho Kustaa Lammin kanssa. Miehet keksivät myös puukoissa käytettävän veriuran 1800-luvun lopussa. Iisakki perusti lopulta eri vaiheiden jälkeen Järvenpää Osakeyhtiön vuonna 1904. 

Iisakki Järvenpään puukkoja on vuosien varrella päätynyt useille tunnetuille henkilöille. Merkkihenkilöperinne alkoi jo Iisakin toiminnan alkutaipaleella vuonna 1888.

- Paikallinen kirkkoherra ehdotti tuolloin Iisakille, että hän valmistaisi lahjaksi puukon Venäjän perintöruhtinaalle. Iisakki empi aikansa, mutta päätti lopulta tehdä kirkkoherran ehdotuksen mukaisesti.

- Jatkoa seurasi vuonna 1894, kun naapurimaan perintöruhtinas oli saanut nimityksen keisariksi. Iisakki toimitti tuolloin jälleen puukon Nikolai II:lle sekä keisarinna Aleksandralle. Lahja poiki Iisakille arvonimen Keisarillinen puukkoseppä, Haukkala kertoo.

Kauhavalainen hevosenpääpuukko kulkeutui useille muillekin merkkihenkilöille. Eräs legendaarisimmista on Yhdysvaltojen presidentti John F. Kennedy. Puukon päätymisestä presidentille on useita tarinoita.

- Varmuutta asiasta ei ole. Erään version mukaan presidentti Urho Kekkonen olisi antanut puukon hänelle henkilökohtaisena lahjana. Toisen tiedon mukaan sen olisi vienyt mennessään pohjalainen taloudenhoitaja tai Suomen suurlähettiläs. 

Vuodelta 1929 peräisin oleva valokuva paljastaa kauhavalaisen teräaseen riippuvan näyttelijä John Waynen lanteilla. Teräaseen reitti näyttelijälle on kuitenkin arvoitus.

Iisakki Järvenpään myymälä on kesäaikana avoinna arkisin kello 9-17, lauantaisin kello 10-14 ja sunnuntaisin kello 11-14. Yritys palvelee myös verkkokaupan välityksellä.

« Takaisin