Rentti.com avasi viime viikonlopulla Pirkkalassa kuvan toimipisteen, jossa oli näytillä myös yrityksen yhdestä keskeisestä edustuksesta Casesta uusinta telakaivuri-mallistoa. Muita edustuksia ja merkkihuoltoja ovat mm. McCloskey murskaimet ja seulat sekä NewHolland -tuoteperhe huoltoineen. Kuva: Markus Lehtimäki

Rentti.com avasi viime viikonlopulla Pirkkalassa kuvan toimipisteen, jossa oli näytillä myös yrityksen yhdestä keskeisestä edustuksesta Casesta uusinta telakaivuri-mallistoa. Muita edustuksia ja merkkihuoltoja ovat mm. McCloskey murskaimet ja seulat sekä NewHolland -tuoteperhe huoltoineen. Kuva: Markus Lehtimäki

Honkajoen Konepäivät juhlii kulunutta neljännesvuosisataa

13.6.2019

Honkajoen Konepäivät juhlii kulunutta neljännesvuosisataa.

Karisamuli Korpela, teksti

Viime vuosituhannen puolella 1995 alettiin Honkajoella järjestää maansiirtoalan työkoneiden huutokauppoja, joiden taustalta löytyi kolme alan yritystä nimeltään Heinolan Auto ja Traktori Oy (hat.fi), Honka Trading Oy (honkatrading.com) ja Konemyynti Eero Pakkanen. Näitä yhteisiä konehuutokauppoja pidettiin ns. Esson mäellä silloisessa kuosissaan kolme vuotta, jonka jälkeen konsepti vaihtui ja kasvoi tällä hetkellä jo viiden yrityksen yhteiseksi Honkajoen Konepäiviksi.  

Masiina-messut osa tarjontaa

Niitä on järjestetty omissa kivijalkaliikkeissä, jotka ovat sijoittuneet melkein peräkkäin Kauhajoki – Kankaanpää tien varrelle lähelle Honkajoen keskustaa ja jokusina vuosina myös valtakunnallisina Masiina-messut tapahtumina Pesämäen Urheilu- ja vapaa-aika-keskuksen laajalla asfaltilla muutama kilometri keskustasta.

Honkajoen Konepäivien historian katsotaan siis alkaneen vuonna 1995. Niinpä huomenna perjantaina ja ylihuomenna lauantaina mainituissa yrityksissä kutsutaan yleisöä 25-juhlavuotis Konepäiville.

- Päivien aikana pääsee myös koeajamaan koneita  eri toimipisteiden pihoilla, joten vertailua voi tehdä vaivattomasti lähellä tosiaan olevissa liikkeissä, muistuttaa Masiina-messujen promonakin tutuksi tullut Timo Vähäsantanen, joka korkkasi kaupallisen uransa 25 vuotta sitten Konehuutokaupassa.

- Ja ei unohdeta, että joko suoraan alaan kuuluvat tai sitä sivuavat tuote-esittelyt ovat myös osa juhlakonepäiviä, hän lisää muistuttaen vielä, että tyhjin vatsoin ei kenenkään vieraan tarvitse lähteä kotimatkalle.  

Aluksi yksin, sitten yhdessä

- Ennen näiden yhteistyökuvioiden syntymistä kukin järjesteli omia konepäiviään melko epäsäännöllisesti, mutta sitten järkeilimme aivan oikean yhteistyön olevan parempi konsepti, muistelee honkajokelaisen konekaupan Grand Old Man, toimitusjohtaja Tauno Heinola Heinolan Auto ja Traktori OY:stä.

- Ja se olikin parempi konsepti, josta todistuksena kasvaneet vierailijamäärät, hän lisää.

Honka Tradingin toimitusjohtajana on Reijo Ylipaasto, joka Heinolan lailla on aktiivisesti kiinni myös perusmyyntityössä eli jokapäiväisissä asiakaskontakteissa. Kaksikko on jossain vaiheessa maininnut, että liikkeiden yhteistyö voimistui samoihin aikoihin, kun niissä ryhdyttiin tekemään myös omaa maahantuontia.

Nykyisin tuossa honkajokelaisten koneliikkeiden ryppäässä ovat näiden kahden mainitun lisäksi Tracwest Oy eli tutummin Konemyynti ja konevuokraus Rentti (rentti.com) sekä Heinolan tiloissa uusien ja käytettyjen traktorien ja vastaavien kauppaa tekevä Veljekset Vanhahonko OY:n VV-Traktori (vv-traktori.fi). Lisäksi Konepäivien taustaviisikkoon kuuluu suomalaista konepajateollisuutta parhaimmillaan edustava Honkajoki Works Oy (hwoy.fi), joka valmistaa muun muassa maansiirto- ja kiinteistötyökoneiden kauhoja ja lisälaitteita.

Reviirit ovat laajentuneet

Kun puhutaan jossain tapauksissa omakotitalon hintaisista koneista, kaupanteoille tullaan kauempaakin. Useita tuhansia kiloja painava maansiirtokone esimerkkinä ei ole sellainen, että sitä käydään tuosta vain näytillä. Toisaalta postipaketteina ja kuriirina lähetetään pienempää varaosatavaraa ja vastaavaa Honkajoelta päivittäin mottikaupalla.

Kaiken kaikkiaan myös raskaiden maansiirtokoneiden ja -laitteiden kauppa on sellaista, että tiukassa kilpailussa pyritään hartioita levittämään ja avataan myyntipisteitä myös perusliikkeen ulkopuolelle, usein isompiin kasvukeskuksiin. Honka Trading on jo lantautunut Tallinnan liepeille Paideen, Vantaalle ja Pirkkalan koko ajan kasvavalle liikekiinteistö/teollisuusalueelle läntisen ohitustien varrella. Perjantaina 7. kesäkuuta avattiin Pirkkalaan myös Rentin täyden palvelun sivutoimipiste jo aiemmin perustetun Vantaan vastaavan lisäksi

« Takaisin