Poika. Konsta Laakso (vas.) ja Jani Johansson. Kuvat: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard.

Poika. Konsta Laakso (vas.) ja Jani Johansson. Kuvat: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard.

Historiallinen draama kuvaa naisten matkaa päätöksenteon pöytiin

7.10.2021

Seinäjoen kaupunginteatterin näyttämöllä

Seinäjoen kaupunginteatterissa on luvassa suurien tunteiden ja värikkään mielikuvituksen kevät. Teatteriyleisön nautittavaksi katetaan nykykirjailijoiden huipputeoksia lastenmusikaalista historialliseen draamaan ja kansainväliseen perhetragediaan.

Kevätkaudella 2022 Alvar-näyttämöllä nähdään kaksi tuoretta kotimaista tekstiä: Laura Ruohosen koko perheen musikaali Tippukivitapaus (2017) ja Enni Mustosen rakastettuun Järjen ja tunteen tarinoita -romaanisarjaan perustuva historiallinen draama Järjen ja tunteen tyttäret (2019). Elissa-näyttämön kevään avaa aikamme yhden kiinnostavimman näytelmäkirjailijan, ranskalaisen Florian Zellerin tragedia Poika (2018).

Tommi Kainulaisen dramatisoima Järjen ja tunteen tyttäret vie katsojan Suomen itsenäisyyden aamunkoittoon. Keskiössä ovat naiset, heidän äänensä ja äänioikeutensa.
- Näytelmä kertoo kahden eri yhteiskuntaluokasta ponnistavan naisen kasvukivuista, heidän taistelustaan vapaudesta ja itsemääräämisoikeudesta sekä noususta valtaan Suomen ensimmäisiksi naiskansanedustajiksi vuonna 1907, ohjaaja Antti Mikkola kertoo.
Sijansa on puhdistavalle naurulle ja kyynelillekin.
- Vaikka tapahtumat sijoittuvat yli sadan vuoden taakse, on tarinan henkilöihin helppo samastua. Järjen ja tunteen taistelu ei ole meissä loppunut. Se on ikuinen ristiriitamme matkalla kohti parempaa huomista.
Järjen ja tunteen tyttäret saa ensi-iltansa 5. helmikuuta 2022 Alvar-näyttämöllä.
Näytelmän rooleissa nähdään Henna Sormunen ja Veera Herranen sekä Mia Vuorela, Ville Orttenvuori, Jussi Jätinvuori, Esa Ahonen, Jukka Puronlahti, Karoliina Kudjoi, Sanna Majanlahti, Sari Jokelin, Eeva Markkinen, Topi Kohonen, Matti Hietala, Viljami Käpyaho ja Konsta Niemelä.

 

Poika on hellä ja
samalla julma draama

Heti tammikuussa Elissa-näyttämölle tuodaan Florian Zellerin Poika. Näytelmä on koskettava kuvaus perheistä, hajonneesta ja uudesta, rakkaudesta, uusista aluista ja lopullisista ratkaisuista.
Tarina käynnistyy eronneen pariskunnan kohtaamisesta. Parin lukioikäinen poika ei ole vanhempien eron jälkeen ollut entisellään, ja pojan ahdistuksen edessä kaikki ovat neuvottomia.
Näytelmän Seinäjoelle ohjaavan Juha Siltasen mukaan kyseessä on petollisesti yksinkertaiselta vaikuttava draama.
- Poika on tavattoman hellä ja tavattoman julma näytelmä. En tunne kirjailijan yksityiselämää, mutta hänen on täytynyt seurata läheltä vastaavanlaisia tapahtumia. Minä olen. Henkilö, jolla ei ole tällaisista kokemusta, raportoi niistä helposti sentimentaalisesti ja imelästi. Pintansa alla Poika on myös monikerroksinen teos ja avautuu yhä uudelleen eri vinkkeleistä: kannattaa esimerkiksi muistaa, että myös isät ovat poikia.
Poika-näytelmä ja sen toteutus haluavat antaa katsojalle mahdollisuuden katsoa uudesta näkökulmasta ongelmallisia elämäntilanteita, joihin lähimmäinen - tai itse - saattaa joutua. Se on yksi syy toteuttaa tämä näytelmä juuri nyt.
- Poika saa ensi-iltansa 22. tammikuuta 2022. Rooleissa nähdään Konsta Laakso, Jani Johansson, Mari Pöytälaakso, Heidi Ajanto, Liisu Aurasmaa ja Jukka-Pekka Ahinko.

« Takaisin