Tietyömaa-alueella on tärkeintä hidastaa ajonopeus sellaiseksi, että ehtii varautua yllättäviinkin tilanteisiin. Kuva: Liikenneturva / Kaisa Tanskanen

Tietyömaa-alueella on tärkeintä hidastaa ajonopeus sellaiseksi, että ehtii varautua yllättäviinkin tilanteisiin. Kuva: Liikenneturva / Kaisa Tanskanen

Hidasta nopeutta ja huomioi muut – vinkit tietyömaan turvalliseen ohittamiseen

24.8.2022

Tietyömerkit varoittavat tien päällä liikkujia poikkeavien olosuhteiden ja liikennejärjestelyjen lähestymisestä. Liikenneturva muistuttaa, että tietyömaa-alueella on tärkeintä hidastaa ajonopeus sellaiseksi, että ehtii varautua yllättäviinkin tilanteisiin.

Kesä on tuonut lisää tietöitä katukuvaan. Tietyön yhteydessä nopeusrajoituksia alennetaan turvallisuuden vuoksi. Rajoituksia on noudatettava, vaikka syy niille ei välttämättä ole tienkäyttäjälle ilmiselvä. Opasteille ja rajoituksille on aina syynsä.

Jos haluaa välttää tietyöt matkallaan, kannattaa reitti suunnitella etukäteen. Tietöiden sijainteja voi tarkistaa esimerkiksi Väyläviraston karttasovelluksesta.  

Nopeuden alentaminen lisää pelivaraa

Tienkäyttäjän tehtävä on noudattaa nopeusrajoituksia ja muita liikennemerkkejä, vaikka ei näkisikään niille selvää syytä. Työmaa-alueella saattaa liikkua työntekijöitä ja työkoneita yllättävissäkin paikoissa tai tiellä saattaa olla kuoppia tai muita esteitä. Sopivan alhainen tilannenopeus mahdollistaa kuljettajan reagoinnin yllättäviin tilanteisiin tarpeeksi ajoissa.

”Tietyömaalla työskentelevät tekevät hommia parempien teiden ja liikenneratkaisujen eteen. Jokaisen kuljettajan tehtävä on omalla toiminnallaan turvata heidän työskentelyään. Paras tapa on hidastaa vauhtia”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti korostaa.

”Myös turvaväliä on syytä pidentää työmaan lähettyvillä. Ota huomioon työmaalla työskentelevien lisäksi myös muut tienkäyttäjät”, Ruutti muistuttaa.

Nopeusrajoitusten lisäksi tietyön läheisyydessä saattaa tulla vastaan erilaisia varoituksia ja opasteita. Kertaa keskeiset liikennemerkit ja liikenteenohjauksen järjestys tästä. 

« Takaisin