Sinulla on 1 uusi vastaajaviesti. Siirry osoitteeseen...,

Sinulla on 1 uusi vastaajaviesti. Siirry osoitteeseen...,

Haittaohjelman sisältäviä huijausviestejä

22.7.2021

Suomalaiset saavat puhelimiinsa huijaustekstiviestejä, jotka sisältävät linkin haittaohjelmaan. Viestin linkkiä ei tule missään nimessä avata eikä linkin sisältämää tiedostoa tule ladata. Jos olet asentanut tiedoston, toimi ohjeemme mukaisesti ripeästi.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus julkaisi 4.6. vakavan varoituksen, jossa kerroimme tekstiviestitse leviävästä haittaohjelmasta. FluBot-nimistä Android-haittaohjelmaa levitettiin erittäin aggressiivisesti tekstiviestien avulla kesäkuun alkupuolella. Kuun lopulla ilmoitusmäärät vähenivät ja poistimme varoituksen. Nyt ilmoitusmäärät ovat lähteneet jälleen kasvuun, siksi aktivoimme varoituksen uudelleen.

Huijausviesti toimii niin, että henkilö saa tekstiviestin, jossa kerrotaan hänelle saapuneesta vastaajaviestistä.

Huijausviestin linkkiä ei tule avata. Linkki voi johtaa haittaohjelmaan, tietojenkalasteluun tai tilausansoihin. Emme yleisesti suosittele lataamaan sovelluksia erillisten linkkien kautta, vaan aina erikseen sovelluskaupasta.

Jos olet asentanut FluBot-haittaohjelman

  • Palauta laite tehdasasetuksille.
  • Palauta varmuuskopio, joka on luotu ennen haittaohjelman asentamista.
  • Jos käytit pankkisovellusta tai käsittelit luottokorttitietoja saastuneella laitteella, ole yhteydessä pankkiisi. Tee rahallisista menetyksistä rikosilmoitus.
  • Vaihda salasanat palveluihin, joita olet käyttänyt laitteellasi. Haittaohjelma on voinut varastaa salasanasi, jos olet kirjautunut palveluihin haittaohjelman asentamisen jälkeen.

Ota yhteyttä operaattoriisi, sillä liittymästäsi on voinut lähteä maksullisia viestejä. Tällä hetkellä liikkeellä olevat Android-haittaohjelmat levittävät itseään eteenpäin saastuneista laitteista lähettämällä tekstiviestejä.

« Takaisin