Findogsilla juhlitaan 40-vuotista taivalta

30.8.2023

Findogsin toiminta on saanut alkunsa aikanaan Rita Halttusen koiraharrastuksen myötä.  1970-luvun lopulla Rita ja Arto alkoivat valmistaa omaan käyttöön koiranäyttelyissä tarvittavia näyttelytaluttimia, joita siihen aikaan ei missään ollut tarjolla. Näitä sitten alkoivat muut harrastajat tilailemaan ja siitä toiminta laajeni vuosien myötä. Ensimmäinen oma myyntiosasto oli Kokkolan koiranäyttelyssä 1983, tällöin tuotevalikoima oli vielä suppea ja liikkeellä oltiin henkilöautolla ja peräkärryllä. Myyntipaikka rakentui pressun alle puiden lomaan. Tällöin yritysmuotona oli Tmi Rita Halttunen. Vuosien varrella toiminta laajeni ja koiranäyttelyissä kierrettiin aktiivisesti lähes joka viikonloppu tarvikkeita myymässä.

Halttusten tyttäret Anna-Bella ja Linda, syntyivät -82 ja -87 vuosina ja jo pienestä alkaen kulkivat paljon mukana, mutta halutessaan olivat Ritan vanhempien luona myyntireissujen ajan. Vuonna -85 perheeseen tuli Ruotsista ensimmäinen isovillakoira, joka olikin erittäin menestyksekäs, kahtena vuotena peräkkäin skandinavian voitokkain isovillakoira. Myyntityön ohella harrastettiin siis myös aktiivisesti koirien kanssa kehissä.

Vuonna 1984 Halttuset avasivat ensimmäisen lemmikkieläinliikkeensä kotinsa yhteyteen. Valikoimiin kuului tuolloin tuotteiden lisäksi akvaariokalat, undulaatit ja jyrsijät. Toiminimellä Findogs jatkettiin 80-luvun lopussa. Vuonna 1994 avattiin Findogsin liike Ähtärin keskustaan ja muutaman vuoden päästä siirryttiin suurempiin tiloihin kadun toiselle puolelle, joissa valikoima laajeni myös aiemmin mainittujen lisäksi matelijoihin, papukaijoihin ja muihin pienempiin lintuihin. Työtä oli tuolloin paljon kun samalla kierrettiin ympäri Suomea koiranäyttelyissä myymässä ja liikkeessä tuolloin oli aina tuuraaja paikalla. Muutamien vuosien kuluttua keskustan liikkeen tavaravarasto myytiin ja Halttuset jatkoivat kiertäen koiranäyttelyitä tarvikepuolen kanssa ja tyttöjen jo kilpaillessa Junior Handlerissä näyttelyiden yhteydessä.

Vuosien varrella postimyynti lisääntyi ja Ritalla puhelin soi ahkerasti. Verkkokaupan avaamista alettiin suunnitella ja se ajatuksena tuntui tuohon maailman aikaan vielä kaukaiselta. Puhelintilaukset kuitenkin vuosi vuodelta lisääntyivät. Lindan kiinnostuessa verkkokauppatoiminnasta tuli sen avaaminen mahdolliseksi ja ajankohtaiseksi vuonna 2005, tämä oli tuolloin jo monien asiakkaiden toiveena tilaamisen helpottamiseksi. Koiratarvikealalla Findogs oli ensimmäisten joukossa verkkokaupan auetessa. Vuosien myötä verkosta tilaaminen yleistyi ja tilausten käsittely työllisti yhä enemmän, jolloin oli luontevaa vähentää koiranäyttelyissä kiertämistä. Varastotilan tarve oli jo verkkokaupan auetessa suuri ja toimitilat löytyikin tuolloin Ratatieltä. Vuonna 2009 avattiin Ratatien rakennuksen päädyssä oleviin tiloihin liike, joka melko pian osoittautui turhan ahtaaksi ja vaihtoehtoja alettiin miettiä. Tuolloin yritysmuotona oli avoin yhtiö. 2014 vuonna valmistui samaan kiinteistöön remontin myötä 800 neliön tilat joissa yritys toimii tänä päivänäkin. Yhtenä suurimpana ja tärkeimpänä osana toimintaa on laaja valikoima turkinhoitotuotteita, joiden myyntiin yritys on erikoistunut vuosien varrella. Saman katon alta löytyy myös suosittu matkailukohde Ritan keräilyharrastuksesta koostuva Lelujen Nostalgiaa-näyttely, sekä nukkekoti- ja tarvikemyynti.

 Nyt jo liki 15 vuoden ajan on kalenteriin vakiintunut suurimpia kaksipäiväisiä koiranäyttelyitä noin 15 viikonloppua vuosittain, joissa yritys kiertää kuorma-autolla ja suurella tuotevalikoimalla. Lindan tyttäret Siiri ja Reetta kulkevat myös reissuissa mukana Junior Handler harratsuksen parissa ja samalla toki myyntipaikalla auttaen. Näyttelyviikonloppuihin valmistautuminen alkaa jo pari viikkoa ennen varastoa ja rullakoita täydentämällä. Suurin työmäärä yrityksellä on verkkokaupan pyörittäminen näyttelyiden ja kivijalkaliikkeen ohella. Halttusten tytöt Linda ja Anna-Bella ovat olleet perheyrityksessä mukana lähes aina. Findogsia pyöritetään pääasiassa oman perheen voimin ja tarvittaessa apua on ollut saatavilla kiireisimpiin ajankohtiin. Nykyisin yritys toimii osakeyhtiönä.

Findogsin piha-alueella on järjestetty jo yli kymmenen vuoden ajan näyttelyharjoituksia. Näistä onkin tullut perinne ja ilmaisia harjoituksia pidetään alku- ja loppukesästä edelleen.  Harjoituksista tiedotetaan Findogsin some-kanavilla facebookissa ja instagramissa.

Yrittäjät myöntävät olevansa laiskoja juhlijoita ja edelliset kahvitukset ovatkin olleet yhdeksän vuotta sitten uusien liiketilojen avajaisten ja synttäreiden parissa. Tänä vuonna tulee yrityksellä kuluneeksi 40- vuotta toiminnan aloittamisesta. Synttärikahvien ohessa arvontaa ja tarjouksia 1.-2.9. Halttusen perhe toivottaa kaikille lämpimästi tervetuloa vierailulle tuolloin. Liike avoinna siis poikkeuksellisesti kahvittelun myötä myös lauantaina. Liikkeeseen suora kulku Ratatien liittymästä.

« Takaisin