Pekka Ala-Mäenpää ja Ulla Koivisto sanovat Alavus Fasadin kynnyksen olevan matala ja oven avoinna normaalina työaikana kaikille yrittäjyydestä ja elinvoimaisuudesta kiinnostuneille.

Pekka Ala-Mäenpää ja Ulla Koivisto sanovat Alavus Fasadin kynnyksen olevan matala ja oven avoinna normaalina työaikana kaikille yrittäjyydestä ja elinvoimaisuudesta kiinnostuneille.

Elinvoimaohjelmasta kehityksen ja kasvun suuntaviivat Alavudella

3.11.2015

Pekka Ala-Mäenpää ja Ulla Koivisto sanovat Alavus Fasadin kynnyksen olevan matala ja oven avoinna normaalina työaikana kaikille yrittäjyydestä ja elinvoimaisuudesta kiinnostuneille.

Yritysten kasvun lisäksi tavoitteena on kansainvälistyminen ja saada uusia yrityksiä

Taisto Järvinen

Hiljattain valmistuneen Alavuden elinvoimaohjelman ydinajatus on yritysten kasvu, kehitys ja kansainvälistyminen sekä saada Alavudelle uusia yrityksiä. Kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää sanoo elinvoimaohjelman olevan selkeä suunnitelma ja työväline, ei paperinmakuinen monistenippu.

- Alavuden elinvoimaohjelma antaa suuntaviivoja siitä, millä tavalla ja mihin suuntaan toimintaa tullaan tähtäämään. Elinvoimaohjelma on työväline, jota tullaan päivittämään. Se on kuin nuottikirja, johon sanat luodaan tarpeiden mukaan.

- Me satsaamme siihen, että meillä on selkeä suunnitelma ja sen toteuttamiseen tarvittava henkilöstö. Kehittämistyötä tehdään ja elinvoimaa vahvistetaan siten, että Alavus ei ole kuihtuva kaupunki.

- Onnistuaksemme meidän pitää tehdä yhteistyötä monen vaikuttajan, yrittäjien, yrittäjäjärjestöjen ja kaikkien elinvoimaisuuden kanssa tekemisissä olevien tahojen kanssa. Esimerkki hyvästä yhteistyöstä on sekä Alavuden että Töysän yrittäjäjärjestöjen ykkössija takavuosina elinkeinopoliittisen mittarin kyselyssä.

Alavudella tiedetään, että lähinnä yritykset ja yrittäjät ovat tahoja, jotka voi luoda työpaikkoja ja työllistää ihmisiä. Työttömyysaste Alavudella on moneen muuhun seutukuntaan nähden maltillinen noin yhdeksän prosenttia. Kaupunginjohtajan näkökulmasta siinä on kuitenkin liikaa lähes yhdeksän prosenttia.

Vahvat ydintoimialat

Tämän päivän tilanteessa Alavudella on periaatteessa kolme valtakunnallisesti ja myös kansainvälisesti merkittävää toimialaa, nimittäin kauppa ja palvelut, rakennusteollisuus ja hitsaava teollisuus sekä maa- ja metsätalous.

Alavuden Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Ulla Koivisto sanoo kyseisillä ydintoimialoilla olevan yli sadan vuoden perinteet.

  • Jokaisella toimialalla on onnistuttu, ja niillä on uudistuttu ajan haasteiden mukaisesti. Kaupan alan vahva veturi on Tuurin kauppakeskus, ja Veljekset Keskinen. Rakennustuoteklusterin ja hitsaavan teollisuuden osaamista Alavudella on monella taholla. Maa- ja metsätalous on moni-ilmeinen toimiala, kun se pitää sisällään alkutuotantoa, jalostusta sekä koneet ja laitteet.
  • Ydintoimialoihin voidaan lukea lisäksi matkailu, johon liittyen erilaiset tapahtumat tuovat tänne vierailijoita. Bioenergian korjuusta ja tuotannosta sekä laitevalmistuksesta on lupa odottaa kasvavaa toimialaa.

Toimialoja tarkemmin tarkastellen voidaan kaupan ja palvelujen kohdalla kehityksen olevan hyvällä tolalla. Ulla Koivisto luottaa myös puusepänteollisuuden, taloteollisuuden, julkisivurakentamisen ja muun rakennusalan valmistavan teollisuuden huomiseen.

  • Maa- ja metsätalouden sektorilla toiminta on laaja-alaista. Ruokaa tarvitaan ja ruoan saamiseksi tarvitaan raaka-aneita. Alkutuotannossa olemme vahvoja.
  • Pitää muistaa se, että Alavuden seutu on tulevan Äänekosken biotuotetehtaan hankinta-aluetta. Näin ollen raaka-ainetta tullaan tarvitsemaan paljon myös tämän alueen metsistä.

Houkutteleva yritysympäristö

Yrittäjyyttä ajatellen Alavuden vahvuuksiksi linjataan hyvä sijainti kt66:n ja vt18 risteyksessä. Myös muilta osin olosuhteet yrittäjyydelle ovat kunnossa ja tarvittaessa ne laitetaan kuntoon.

  • Olemme ”korvat höröllä” kaiken uuden ja kehitystä eteenpäin vievän suhteen. Olemme havainneet, että kansainvälistyminen kiinnostaa monia yrityksiä. Omaa vientiä harjoittaa jo moni yritys.
  • Uusille yrityksille ja yrittäjille annamme sen tuen, mikä on mahdollista. Tontteja on yrityksille ja asuntorakentamiseen. Selvitämme myös yritysten henkilöstöntarpeisiin liittyviä asioita.
  • Kaupungin taholta on tarjolla innostava yritysilmapiiri ja yritysmyönteisyys. Poistamme yrittäjyyden hidasteita ja raivaamme esteitä. Alavudella on lupa menestyä. Teemme kaikkemme, että Alavus tulee kuulumaan ja näkymään, Ulla Koivisto linjaa.

« Takaisin