Elina Järvi on yllättynyt Errorin saamaan positiiviseen vastaanottoon. Kuva: Olga Poppius

Elina Järvi on yllättynyt Errorin saamaan positiiviseen vastaanottoon. Kuva: Olga Poppius

Elina Järven esikoisteos kertoo mielen häiriöistä

15.12.2016

Elina Järven esikoisteos kertoo mielen häiriöistä

Mika Hankaniemi

Laihialaislähtöisen Elina Järven hienosti vastaanotetussa Error - Mielen häiriöitä -kirjassa syöksytään syvälle ihmismielen syövereihin. Kirjan kiehtovuutta lisää se, että haastatellut henkilöt avautuvat ongelmistaan varsin seikkaperäisesti. Suurin osa kirjan 15 henkilöistä on julkisuudesta entuudestaan tuntemattomia, mutta mukana on myös julkkiksia: muusikot Alexi Laiho, Marko Annala, Herra Ylppö, Milana Misic ja Jonna Christensen sekä toimittaja Kristoffer Ignatius.

- He, kuten jokainen kirjan henkilöistä, päästivät minut ja osan kirjan teksteistä kirjoittaneen Tiina Hotin syvälle sieluunsa. Jokainen heistä on vuosien aikana prosessoinut mieltään paljon ja se varmasti auttoi heitä puhumaan kokemuksistaan niin rohkeasti ja kokonaisvaltaisesti.

- Koska mielen kiemurat eivät ole itsellenikään vieraita, ihmisten kokemusten peilaaminen ja niihin samastuminen oli suhteellisen helppoa: haastattelut olivat pikemminkin vuorovaikutteisia pitkiä keskusteluhetkiä, joissa mentiin syvälle sekä kysyjän että vastaajan mieleen, Järvi kertoo.

Hänen mukaansa Error syntyi osoittaakseen, etteivät mielenterveysongelmat ole kiinni iästä, sukupuolesta tai pankkitilin saldosta. Ne voivat koskettaa ketä tahansa koska tahansa, eikä psyykkinen sairastuminen ole henkilön oma valinta.

- Koen toimittajan työssäni tärkeäksi paneutua asioihin ja kohtaloihin, joiden esiin nouseminen yhteiskunnassamme ei ole itsestäänselvyys. Lisäksi minua kiinnostaa kokonaisuudessaan hulluuden teema: mikä ylipäätään on hullua ja normaalia? Onko ”normaalia” ihmistä edes olemassa?

Olen viime vuosina käynyt lukuisia keskusteluja henkilöiden kanssa, jotka ovat jossain elämänsä vaiheessa sairastuneet psyykkisesti. Sain idean tähän kirjaan näiden keskustelujen kautta. 

Järven mielestä kaikkein haastavinta oli se, että tekijänä onnistuisi välittämään nämä arvokkaat elämäntarinat lukijalle sen ihmisen äänellä, joka tarinaansa kirjassa kertoo.

- Jokunen viikko sitten eräs kirjan henkilöistä sanoi, että mukanaolo Errorissa on muuttanut hänen elämäänsä parempaan suuntaan. Tämän suurempaa palkintoa ei omasta työstään voisi saada. Todella palkitsevaa on myös ollut lukijoilta tullut palaute siitä, että tämän kirjan lukeminen on ollut voimauttava kokemus ja he ovat saaneet omaan elämäänsä lohtua siitä, ettei tällaisten asioiden kanssa ole yksin. On ollut hienoa saada lukijoilta ja kriitikoita palautetta, että vaikka asioista puhutaan kirjassa hämmentävänkin suoraan, teksteissä ei mässäillä tai tirkistellä.

MTKL rahoitti kirjan kuvittamisen ja Otavan kirjallisuussäätiö myönsi apurahan, jolla Järvi rahoitti työtään pari kuukautta.

- Pidempien apurahojen saaminen Suomessa tuntuu yhteiskunnallisen kentän tietokirjoihin olevan tosi haastavaa. Siksi siis jonkin verran täytyi myös matkustaa pummilla paikallisjunissa, jotta pääsi tekemään haastatteluja.

« Takaisin