Viimeisinä työpäivinä voi ottaa jo vähän rennommin ja istua vaikka kaupungintalon aulan sovalle, Pekka Ala-Mäenpää keventää.

Viimeisinä työpäivinä voi ottaa jo vähän rennommin ja istua vaikka kaupungintalon aulan sovalle, Pekka Ala-Mäenpää keventää.

Eläkkeelle siirtyvä kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää: Alavus on hyvä paikka asua ja elää

27.11.2019

Taisto Järvinen

Lähes yhdeksäntoista vuotta Alavuden kaupunginjohtajan työpöytää hallinnut Pekka Ala-Mäenpää tuntee kotikaupunkinsa kehityksen ja elinolosuhteet. Kokemuksen perusteella hän sanoo Alavuden olevan hyvä kaupunki asua ja elää. Alavus nimittäin kuuluu monessa elämiseen ja asumiseen vaikuttavassa asiassa seutukaupunkien kärkikaartiin.

  • Palvelut ovat Alavudella hyvässä kunnossa. Etenkin liikunta- ja kulttuurimahdollisuudet monipuolisine palveluineen ovat hyvin hoidettuja. Esimerkkeinä voidaan mainita uimahalli, jäähalli, liikuntahalli ja lähes kaikille yleisemille lajeille olevat liikuntapaikat.
  • Musiikkiopiston ja kansalaisopiston laaja tarjonta sekä monet mahdollisuudet kulttuuriharrastuksiin antavat hyvän piristysruiskeen ihmisten vapaa-aikaan.
  • Kaupalliset palvelut Alavudella ovat hyvällä mallilla. Yritystoiminnassa on vetoa ja töllisyystilanne on kohtuullinen, joskin pyrkimys on aina parempaan työllistymiseen.

Aivan pelkkään hyväolontunteeseen ei Alavuden kohdalla ole Pekka Ala-Mäenpään mielestä syytä tuudittautua. Alavuden tyyppisissä keskikokoisissa kaupungeissa tuppaa ”akilleenkantapäänä” olemaan väestönkehitys, sen laskeva suunta. - Suurin osa Suomen kunnista on vastaavanlaisessa tilanteessa. Alavudella ei silti saa vaipua tappiomielialaan, vaan pitää tehdä työtä ja mennä eteenpäin sen mukaan, kuinka on mahdollisuuksia toimia.

  • Haasteita on nyky-yhtesikunnassa ja kunnallishallinnossa, kun talous kiristyy. Verotulojen tuotto on pienempi, soten vaikutukset ovat peitossa ja lisäksi on muita taloutta uhkaavia tekijöitä. Onpa kuntaministeri väläytellyt jälleen kuntaliitosten mahdollisuutta. Tilanne on haastava, mutta toisaalta mielenkiintoinen, Ala-Mäenpää kiteyttää.

Vahva usko kunnallishallintoon

Kuluvan marraskuun lopussa viimeistä työpäiväänsä Alavuden kaupunginjohtajan virassa olevalla Pekka Ala-Mäenpäällä on nykytilanteesta huolimatta vahva usko suomalaiseen kunnallishallintoon ja kuntatalouteen.

  • Kunnilla on toimiva järjestelmä, ja mielenkiintoisia töitä. Myös kunnallispolitiikka on mielenkiintoinen sarka. Toivoisin enemmän nuoria hakeutumaan mukaan kunnalliseen päätöksentekoon. Nuoria on toki tullut, mutta heitä sopii lisää. Kyse on kuitenkin päätöksenteosta kotikaupungin hyväksi.

Oman ammattikuntansa, johtavien virkamiesten, kohdalla Ala-Mäenpää näkee menossa olevan vauhdikas sukupolvenvaihdos. - Perinteinen vankan kokemuksen omaava kuntajohtajasukupolvi väistyy hyvää vauhtia. Tilalle tulee sujuvasti some-maailmassa liikkuvia nuorempia kuntajohtajia. Sehän on normaalia, luovaa kehitystä, kun luovutamme ohjaksia nuorten käsiin.

Onnistunut kuntaliitos

Joitakin vuosia sitten tapahtunut kuntaliitos Alavus – Töysä on eräs yksituumaisimpia kuntaliitoksia. Valtaosalla kuntalaisista on myönteinen asenne ja tehdään yhdessä -ajatusmaailma. Yhteistyötä kunnat olivat tehneet runsaasti jo aikaisemmin.

  • Liitosprosessi sinällään oli työläs, mutta liittyminen oli helppoa, ja tapahtui ilman vääntöjä. Työstimme tulevaisuus- ja palveluraportit, jotta saimme kirjattua strategiat ja käytännön toimet. Näiden pohjalta on päästy hyvin alkuun. Kuntaliitossopimuksen hankkeet ovat lähestulkoon kaikki valmiit. Töysä-Hakomäki kevyenliikenteenväylä on enää pöydällä, ja sekin toteutuu, Ala-Mäenpää tiivistää.

Tasapainoista ja järkevää

Kunnallinen päätöksenteko Alavudella on kaupunginjohtajan mukaan ollut päälinjoiltaan tasapainoista ja järjen kanssa tehtyä. Hän myöntää, että kritiikkiä joskus jostain kuuluu, mutta kritiikki kuuluu asiaan ja on eräs merkki siitä, että työtä on tehty ja eteenpäin on menty. Sama ilmiö on voimassa niin kuntaelämässä kuin kaikkialla muualla elämässä.

  • Päätöksenteon uskon olevan jatkossakin tasapainoista ja järkevää. Toivoisin Alavuden keskustaajaman rakennettavan uudenlaiseksi. Tavoitteena voisi olla toimiva katu-torisuunnitelma sekä monitoimitalo. Paikalla voisi olla Suomen modernein ja viihtyisä asumisen-, julkistenpalvelujen-, hallinnon- ja harrastekeskus sekä soten tarvitsemat tilat.
  • On selvää, että tällaisen suunnitelman toteuttaminen maksaa paljon, mutta mikäli kaupungintalon kohtalo on purkaminen, niin jotain pitää myös rakentaa. Tällainen kokonaistoimivan keskustaajaman rakentaminen pitäisi ajoittaa 10 – 15 vuoden periodille, pohtii kaupunginjohtaja.

Ei ihan aprillia

Pekka Ala-Mäenpää aloitti Alavuden kaupunginjohtajana 1.4.2001. Tullessaan taloon ensimmäisenä työpäivänä hän tapasi isäntämiehen, jolle totesi tulleensa töihin aprillipäivänä. Tähän mies vastasi pilke silmäkulmassa; jatkossa nähdään, onko koko mies aprillia. - Minua kiinnostaisi tietää, mihin johtopäätökseen kaveri on tullut, Ala-Mäenpää naurahtaa.

Kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpään eläkekahvitarjoilu on Alavuden kaupungintalon valtuustosalissa torstaina 28.11. kello 14.00 – 17.30. Tilaisuus on kaikille avoin. Mahdolliset muistamiset osoitetaan tilille FI45 5007 0020 1106 66, josta kertyneet varat ohjataan alavutelaisten lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen.

« Takaisin