Soile Yli-Mäyry esittelee juhlanäyttelyn päätyötä, isokoista maalausta ”digitaaliorja”.

Soile Yli-Mäyry esittelee juhlanäyttelyn päätyötä, isokoista maalausta ”digitaaliorja”.

Digitaaliorja -teema puhuttelee Soile Yli-Mäyryn juhlanäyttelyssä

1.6.2017

Digitaaliorja -teema puhuttelee

Soile Yli-Mäyryn juhlanäyttelyssä

  • Taidehallin 25 -vuotisnäyttelyn töissä pureudutaan ihmisten itse valittuun yksinäisyyteen

Taisto Järvinen

Soile Yli-Mäyryn Taidehallin 25. näyttely on avattu Kuortaneella Mäyryssä. Tämän kesän näyttely on Taidehallin 25-vuotisjuhlanäyttely. Esillä näyttelyssä on Soile Yli-Mäyryn maalauksia ja veistoksia vuosilta 2016 ja 2017.

Juhlanäyttelyn teema on digitaaliorja. Digitaalisuus on tämän ajan ilmiö, ja se on todellisuutta useimpien ihmisten elämässä, niin arjessa kuin muussa elämisessä. Teeman viestillä Soile Yli-Mäyry pyrkii puhuttelemaan näyttelyvierasta. Puhuttelun tuloksena on elämän pohdinta erilaisesta, jopa uudenlaisesta näkökulmasta.

  • Näyttelyn teeman olen valinnut osittain siksi, että jo vuonna 1987 Oulun taidemuseon näyttelyssä toin esille samaa aihetta, mutta silloin teemaa ei ymmärretty eikä sisäistetty. Tämän päivän tilanne on aivan toisenlainen. Maailma on muuttunut ja ilmeisesti muuttuu vielä enemmän kasvottomaksi. Olemme hajuttoman, mauttoman ja näkymättömän digitalisaation orjia.
  • Tämän päivän ihminen sisäistää itsensä koodeihin ja tunnuslukuihin. Ihminen on yksinäinen ja ymmällään tämän päivän digitaalimaailmassa. Ihmiset ovat entistä onnettomampia, vaikka tietoa on saatavana rajattomasti. Tieto ei tee onnelliseksi.
  • On nuorisoa ja varttuneempia ihmisiä, jotka eivät osaa tai halua kohdata toista ihmistä kasvoista kasvoihin. Eletään virtuaalimaailmassa, jossa identiteetti katoaa. On kyse globaalista yksinäisyydestä.
  • Digitaaliorjuutta vauhdittaa sekin, että toimivalla puhelimella voi tilata palvelut kotiin. Voidaan puhua tämän päivän peräkamarinpojista, sanoo taidemaalari, valtiotieteiden tohtori Soile Yli-Mäyry.

Soile Yli-Mäyry maalaa edelleen käden kautta, palettiveitsellä. Hän sanoo, että taide on silta ihmisen sisälle. Digitaalimaailman voimaantumisen aikana se silta ei ole kadonnut. Taiteen antamaa kokemusta ei voi siirtää digitaalisesti. Ihmisen kokemusmaailma on jäänyt digikoodien vangiksi. Nettiyhteyttä ei ole ihmisen sisäiseen maailmaan. Sen yhteyden voi luoda vain taide laajassa merkityksessään, kuten kuvataiteena ja musiikkina.

Piti löytää oma polku

Soile Yli-Mäyry on ollut 70-luvulla muotokuvamaalari, jossa muotokieli ja ilmaisu olivat renesanssiajalta. 80-luvulla kaikki meni kuitenkin uusiksi, tavallaan rikki. Piti löytää oma polku. Stuttgartin taideakatemiasta löytyi saksalainen kivijalka, jonka turvin oli hyvä luoda oma tyyli.

  • Saksalainen pedanttisuus oli se pohja, josta löysin oman polkuni. Se on edelleen pohja, jolle työni perustuvat. Uuden polun löytäminen vaati pirullista työntekoa. Kesti oikeastaan 20 vuotta, että lopullisesti löysin polkuni ja palettiveitsen. Ihmisen kuvaus on säilynyt töiden punaisena lankana koko ajan, kuten on myös tämän kesän juhlanäyttelyn töissä.
  • Olen löytänyt oman polkuni sinnikkäällä työllä ja yrittämisellä. Minulla on luottamus, että tämä elämä kantaa. Voiko taiteilija enempää pyytää.

Uudempaa Soile Yli-Mäyryn taiteen polulla ovat lasiveistokset. Hän aloitti lasiveistosten tekemisen Venetsiassa vuonna 2007, ja tekee siellä töitä 2 – 3 kertaa vuodessa. Tämän kesän juhlanäyttelyn veistosten viesti on sama kuin maalausten, digitaaliorja.

Soile Yli-Mäyryn taidenäyttelyjä on tänä vuonna ulkomailla yhteensä kahdeksan, mm. kaupungeissa New York, Kööpenhamina, Rooma, Tokio, Mumbai, Dubai sekä Singapore. Valtioneuvosto on nimennyt hänen ulkomaiset näyttelynsä Suomi 100 -juhlavuoden viestinviejiksi.

Suomi 100 -juhlavuoden viestiä Soile Yli-Mäyry vie myös lokakuussa viidellä eri paikkakunnalla Etelä-Pohjanmaalla pidettävän juhlavuoden luentosarjan muodossa.

Soile Yli-Mäyry perusti Soile Yli-Mäyryn Taidesäätiön 1.3.-17. Säätiön tehtävä ja tarkoitus on säilyttää ja kehittää Soile Yli-Mäyryn taidekokoelmaa kotimaassa ja ulkomailla sekä järjestää kotimaisia ja ulkomaisia taidenäyttelyjä. Lisäksi säätiön yksi tärkeä tehtävä on mm. tukea nuoria taiteilijoita apurahoin tai muulla tavalla.

Merkittäviä tapahtumia Soile Yli-Mäyryn Taidehallissa ovat valtiopäiväneuvos Jukka Vihriälän muotokuvan paljastus huomenna 2.6. kello 18.00. Paljastuspuheen tilaisuudessa pitää professori Kari Hokkanen.

Taidehallin konsertissa Seinäjoen Tangomarkkinoiden viikolla 8.7. esiintyy taiteilijaprofessori Jorma Uotinen.

Soile Yli-Mäyryn Taidehalli

63130 Mäyry

06 525 7324

www.soileyli-mayry.com

« Takaisin