Peräkärryn lasti on sidottava kiinni, vaikka käytössä olisikin kuomullinen vaunu. Kuva: Liikenneturva

Peräkärryn lasti on sidottava kiinni, vaikka käytössä olisikin kuomullinen vaunu. Kuva: Liikenneturva

Autossa lojuva irtotavara voi aiheuttaa vaaratilanteen

24.5.2023

Alkava kesä tietää monille tavaroiden kuljettamista paikasta toiseen. Mökille kuljetetaan kesän tavarat, uudet terassilaudat haetaan rautakaupasta ja vene viedään veden ääreen. Liikenneturva muistuttaa, että perävaunun lastaamisessa on syytä olla tarkkana, jotta kuljetusoperaatio sujuu turvallisesti.

Peräkärryn lasti on sidottava kiinni, vaikka käytössä olisikin kuomullinen vaunu. Viidennes suomalaisista ei tätä Liikenneturvan kyselyn* mukaan tiennyt. Kuorman sitomisessa tulee käyttää ehjiä kiinnitysvälineitä.

Vältä irtotavaraa matkustamossa

Tavarat ja matkustajat on sijoitettava henkilöautoon niin, etteivät ne häiritse kuljettajan havainnointia tai ajamista. Pakkaa tavarat tavaratilaan ja jätä matkustamo matkustajille. Jos kuorma on raskas, nosta rengaspaineita. Oikean rengaspaineen kuormattuna löydät auton rengaspainetarrasta tai käyttöohjekirjasta.

Yli viidennes suomalaisista* ei myöskään kiinnitä huomiota auton matkustamossa olevaan irtotavaraan.

”Matkustamossa kuljetettava tavara ei saa päästä jarrutuksissa, kiihdytyksissä tai kaarteissa ajettaessa liikkumaan siten, että se aiheuttaa vaaraa.” muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

 Varsinkin kolaritilanteessa irrallisen tavaran sinkoutuminen kuljettajan tai matkustajan päälle voi aiheuttaa vakavia vammoja.

”Esimerkiksi farmarimallisessa autossa tavaratilan ja matkustamon välissä ei usein ole väliseinää tai suojaverkkoa. Silloin tulee varmistaa, ettei kuljetettava tavara pääse liikkumaan tavaratilasta matkustamoon.” Elovaara vinkkaa

« Takaisin