Onnenportti on kurikkalaisen moniosaajan tekemä.

Onnenportti on kurikkalaisen moniosaajan tekemä.

Antti Pienimäki on sisustanut näyttävillä töillään Keskisen kyläkauppaa

30.12.2015

Onnenportti on kurikkalaisen moniosaajan tekemä.

Mika Hankaniemi

Kurikkalaista Kylpylä Sisustus Oy:tä luotsaava Antti Pienimäki on tehnyt monenlaista nähtävää Keskisen kyläkauppaan. Hänen näyttävin työnsä on tavarapuodin edustalla jo 15 vuoden ajan komeillut massiivinen Onnenkenkä-monumentti. Kaupan sisääntulon tuntumassa oleva Onnenportti on niin ikään Pienimäen tekemä, kuten myös kauppakäytävän isot kuusi metriä korkeat pilarit ja ravintolan seinustalla olevat pienemmät pilarit, sekä erilaiset tuotesuurennokset. Pienimäen viimeisin kyläkauppaan tekemä työ on jättikokoinen Toivon taival -kirja.

- Onnenkengän tekemiseen meni puoli vuotta, silloin poikani Marko ja Markus olivat vielä minulla töissä. Tehtiin pitkiä päiviä. Valtavin haaste oli tehdä Onnenkengästä niin kestävä, että se pysyy pystyssä kovallakin tuulella. Lopuksi Onnenkenkä kuljetettiin Tuuriin neljällä rekalla. Pilareita varten jouduin tekemään erityiset työkalutkin.

Ammattimuurarina Pienimäki on toiminut jo kokonaiset 45 vuotta. Yrittäjänä hän aloitti 26 vuotta sitten. Mies on moniosaaja, joka tekee käsillään käytännössä mitä vain, noin 600 neliön kokoisessa hallissaan.

- Muuraan työkseni takkoja, helloja ja leivinuuneja. Siinä hommassa vaaditaan hyvää kuntoa ja laiska ei saa olla. Uimahalli- ja kylpyläremontit, sekä saunojen tekeminen työllistävät myös. Täytyy tehdä töitäkin, että on varaa taiteilla.

Taiteen tekemisessä erilaiset eläimet, kuten elefantit, jääkarhut, dinosaurukset ja varsinkin hevoset ovat miehen mieleen. Ensimmäiset veistokset syntyivät 25 vuotta sitten.

- Hevonen koostuu uretaanista ja lasikuidusta. Kavioihin tulee raudoitus ja betonia, että se pysyy tukevasti pystyssä. Hevosen tekeminen vie useamman viikon ja näköispatsas parisen kuukautta, koska viimeistelyssä menee eniten aikaa. Olen tehnyt eläimiä tilauksesta ja lahjaksi lapsenlapsille. Taidettani löytyy esimerkiksi Ilmajoen ja Kurikan uimahallista. Yksi elefantti oli taannoin nähtävillä Vaasan Tropiclandiassa. Se oli pitkään paikan kuvatuin kohde. Nyt elefantti seisoo omalla pihamaallani ja sitä käy ihmiset edelleen kuvaamassa.

Pienimäen mukaan inspiraatio voi syntyä vaikka keskellä yötä, jos uni ei tule silmään.

- Taiteen tekeminen on erittäin palkitsevaa. Siinä yllättää usein itsensä. Hyvänä apulaisena ja kriitikkona toimii vaimoni Helena.

« Takaisin