Lähes tyyni järvenpinta, lämmin sää ja kannustus tekemiseen innostivat taideleiriläisiä niin, että kuvan ottamiseen ei liikoja aikoja tuhlattu.

Lähes tyyni järvenpinta, lämmin sää ja kannustus tekemiseen innostivat taideleiriläisiä niin, että kuvan ottamiseen ei liikoja aikoja tuhlattu.

Anna Matikainen Vetämäjärven taideleirillä: Perusasiat kannattaa oppia, ja piirtäminen on kaiken isä

9.8.2018

Lähes tyyni järvenpinta, lämmin sää ja kannustus tekemiseen innostivat taideleiriläisiä niin, että kuvan ottamiseen ei liikoja aikoja tuhlattu.

Taisto Järvinen

Suomenselän Taiteilijaseuran vuotuisella taideleirillä Alavuden Vetämäjärven leirikeskuksessa opettajana toiminut järvenpääläinen Anna Matikainen pitää perusasioiden oppimista kaiken taiteentekemisen perustana. Piirtämisen taito ja osaaminen ovat hänen mukaansa taiteen kivijalka, kaiken tekemisen isä. Piirtämisen välineeksi käy lyijykynä.

  • Lahjakkuus on taiteessa hyvä apu, mutta harjoittelemalla ja tekemällä oppii uskomattoman paljon.
  • Perusasioiden jälkeen olen pitänyt leirillä luennot maalaamisesta öljy- ja akryyliväreillä sekä akvarellimaalauksesta.
  • Jokainen on maalannut haluamallaan tekniikalla. Akryylivärit ovat nyt suosiossa. Ehkä ne ovat jo ohittaneet öljyvärit, joskin vesiohenteiset, hajuttomat öljyvärit ovat monilla käytössä. Akvarelleilla maalataan vähemmän, kun monet haluavat työskennellä kauniin kesäisessä järvimaisemassa, kuudetta kertaa Suomenselän Taiteilijaseuran leirin opettajana ollut Anna Matikainen sanoo.

Taideleirillä tehdään taidetta, niinpä töistä annettava palaute on olennainen osa leiriä. Palaute voi olla kritiikkiä ja se voi kannustavaa kulloisenkin tilanteen ja tapauksen mukaan. Palaute työstä on tärkeä osa ja se antaa suuntaviivoja tulevaan tekemiseen.

  • Taideleireille mukaan tulevista valtaosa on kokeneita tekijöitä. Heille tällainen leiri on henkireikä, kun saa keskittyä maalaamiseen, ja kaikki arjen tehtävät hoituvat muiden toimesta. Aina on myös uusia tulijoita, heillä on yleensä kova halu oppia ja kokeilla. Uuden tekniikan opiskelu ja kokeilu antavat lisävirtaa myös enemmän maalanneille.
  • Huono asia taiteen tekemisessä on, jos luulee osaavansa kaiken, eikä tarvitse enää oppimista, sanoo Anna Matikainen. Hän opiskelee itse jatkuvasti, vaikka on valmistunut yliopistosta taiteen alalle.

Kuvataiteissa on vetoa

Suomenselän Taiteilijaseuran taideleiri on perinne jo monen vuosikymmenen ajalta. Vuodet eivät ole leirin imua himmentäneet. Tämän kesän leirillä heinäkuun viimeisinä päivinä oli yhteensä 30 henkilöä. Lukema on leirin historian korkein.

Yksi vetovoimantekijä leirillä on luonto ja järvimaisema. Kaikkien maalaustekniikoiden tekijöille löytyy malleja ilman ihmisten tekemiä asetteluja, ja pohdintavaiheessa voi käydä vaikka uimassa.

  • Kuvataiteet kiinnostavat ihmisiä. Nykyajan nuoret arvostavat aitoa taidetta enemmän kuin kaupasta ostettavia kuvia. Asuntomessut ovat omiaan viemään eteenpäin kodinsisustuksen ja myös seinille ripustettavan taiteen asiaa.

Taiteilijaseuran puheenjohtaja Marita Erkkola-Järvinen pitää leirikeskusta Alavudella erinomaisena paikkana taiteen tekemiseen. Käytännönjärjestelyt sujuvat, ja ennätysmäinen osanottajien joukko antaa lisäpotkua sekä taiteen tekemiseen että järjestämään leirejä.

  • Seuramme juhlanäyttely on syksyllä. Siellä olisi kiva nähdä mahdollisimman monen leiriläisen töitä, puheenjohtaja evästää.

« Takaisin