Piia Santanen (oik) ja Melissa Autio ovat ystävystyneet vapaa-ajalla Luovissa. (kuva: Jolene Hietala)

Piia Santanen (oik) ja Melissa Autio ovat ystävystyneet vapaa-ajalla Luovissa. (kuva: Jolene Hietala)

Ammattiopisto Luovi on Suomen suurin ammatillinen erityisoppilaitos

28.2.2024

Ammattiopisto Luovi on Suomen suurin ammatillinen erityisoppilaitos, joka toimii yli 30 paikkakunnalla ympäri Suomen. Luovi järjestää koulutusta vaativaa erityistä tukea opinnoissaan tarvitseville opiskelijoille. Opinnot suunnitellaan yksilöllisesti opiskelijan tarpeet huomioiden. Osassa Luovin paikkakuntia on myös maksuton opiskelija-asuntola ja Alavus on yksi näistä paikkakunnista.

”Oon saanut paljonkin kavereita täältä”, kertoo Piia Santanen. Piia opiskelee Alavuden Luovissa ensimmäistä vuotta TUVA-koulutuksessa. TUVA eli tutkintoon valmentavan koulutuksen tavoitteena on jatko-opintoihin hakeutuminen sekä itseluottamuksen vahvistaminen.

”Aion hakea yhteishaussa jatko-opintoihin Alavuden Luoviin”, Piia jatkaa. Yhteishaku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen on 20.2-19.3.2024.

Alavuden Luovissa voi opiskella myös seuraavissa tutkintokoulutuksissa: puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto, ravintola- ja cateringalan perustutkinto sekä taideteollisuusalan perustutkinto. Telma-koulutuksessa eli työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa, jossa opiskelija vahvistaa valmiuksiaan työelämässä, vapaa-ajalla ja itsenäisemmässä asumisessa.

Taukoa yhdessä viettämässä olevat Erika Perälä ja Juhani Pohjoiskangas opiskelevat molemmat Alavudella kolmatta vuottaan, Erika toimitilahuoltajaksi ja Juhani kiinteistönhoitajaksi. ”Tapasimme täällä vapaa-ajalla ja olimme alkuun ystäviä, sitten aloimme seurustella.”, he muistelevat yhdessä. ”Viikonloppuisin olemme aina toisen luona, Alavudella tai Kyyjärvellä.”, he jatkavat.
Alavuden Luoviin opiskelijat tulevat pääosin Etelä-Pohjanmaan alueelta, mutta koska Alavudelle pääsee hyvin junalla sekä bussilla, niin opiskelijoita tulee laajalta alueelta mm. Oulun, Vaasan, Jyväskylän sekä Tampereen seuduilta. 

”Minä kuljen junalla Parkanosta”, kankaanpääläinen Piia kertoo kysyttäessä. ”Vaihdan junaa Seinäjoella. Alkuun varsinkin junan vaihto oli vähän hankalaa mutta nyt se sujuu jo tosi hyvin!”, Piia jatkaa ylpeänä. Hän sanoo tykkäävänsä junalla matkustamisesta ja kertoo sen olleen hyvä taito oppia. Matkat sujuvat nopeasti kavereiden kanssa jutellessa ja musiikkia kuunnellessa. Alavudella ohjaajat ovat juna-asemalla vastassa ja kuljettavat opiskelijat Luoviin.

Luovi Alavus tarjoaa majoituspalveluja opiskelijoilleen kouluarkisin. Asuntolassa asuminen on opiskelijoille maksutonta. Luovi Alavuden opiskelija-asunnoista suurin osa sijaitsee oppilaitoksen välittömässä läheisyydessä. Opiskelija asuu kouluviikot asuntolassa harjoitellen arkielämän taitoja, kuten oman huoneen siivousta, asiointia ja ruoanlaittoa. Ohjaajat tukevat ja opastavat opiskelijoita ympärivuorokautisesti.

”Olen oppinut asuntolassa ruoanlaittoa ja siivousta”, kehuu Ninni Kivipelto, kolmannen vuoden artesaaniopiskelija. Ninni kulkee taksilla Vimpelistä kouluviikoiksi Alavudelle. Opiskeluiden alkupuolella hän on asunut Luovin pihapiiristä löytyvissä rivitaloasuntoloissa, mutta taitojen karttuessa päässyt muuttamaan kauempana sijaitsevaan asuntolaan.

”Asuntolassa asuminen on kivaa ja kämppiksetkin ovat mukavia”, Ninni toteaa.

”Vapaa-ajalla käyn kylällä kavereiden kanssa tai hengailen heidän kanssaan Mestassa. Tykkään kuunnella yhdessä musiikkia ja pelata ilmakiekkoa.” Piia kertoo vapaa-ajastaan.

Luovi Alavudella on uusi vapaa-ajanviettotila Mesta, jossa opiskelijat tykkäävät viettää aikaansa iltaisin. Mestassa opiskelijat voivat viettää vapaa-aikaansa pelaten Playstation 5:sella tai Nintendo Switchillä, katsellen elokuvia sekä rentoutuen ystävien kanssa.

Ohjaajat järjestävät myös monenlaista ohjattua toimintaa, kuten erilaisia kerhoja ja teemailtoja. Opiskelijat ovat vahvasti mukana suunnittelemassa vapaa-ajantoimintaa. Uutena käytäntönä opiskelijoille tarjotaan ilmainen iltapala kerran viikossa.

”Voidaan suositella Alavuden Luovia muillekin”, Ninni toteaa yhdessä Piian kanssa yhdessä.

« Takaisin