Ohimarssin Kuortaneen keskustiellä johti everstiluutnantti Paavo Kärnä.

Ohimarssin Kuortaneen keskustiellä johti everstiluutnantti Paavo Kärnä.

Alokkaat ylennettiin jääkäreiksi valatilaisuudessa Kuortaneella

17.8.2022

Arvokas tilaisuus ja upea sää saivat liikkeelle runsaan yleisöjoukon

Taisto Järvinen

Pohjanmaan jääkäripataljoonan heinäkuun saapumiserän alokkaiden valatilaisuus järjestettiin Kuortaneella. Porin prikaatissa Niinisalossa varusmiespalvelustaan suorittavista 500:sta alokkaasta tehtiin sotilasvakuutus- ja valatilaisuudessa jääkäreitä. Valatilaisuus järjestettiin Kuortaneen keskusurheilukentällä. Tilaisuutta seurannut ohimarssi eteni pitäjän pääväylää kunnantalon luona sijainneen vastaanoton kautta.

Valatilaisuus oli ainutlaatuinen tapahtuma Kuortaneella. Tilaisuus herätti suuren mielenkiinnon. Keskusurheilukentän katsomo ja kentän laidat olivat kansoitettu, kuin parhaiden vuosien juhannuskisojen aikana. Varusmiehet, Porin prikaatin henkilökunta ja yleisö yhteenlaskettuna nousi tilaisuuden väkimäärä noin 2500 henkilöön.

Sotilasvalan sanat ovat peräisin Suomen itsenäisyyden alkuajoilta vuodelta 1918. Valan alkuosa kuuluu: - Minä lupaan ja vakuutan kaikkitietävän Jumalan edessä, olevani Suomen valtakunnan luotettava ja uskollinen kansalainen. Tahdon palvella maatani rehellisesti sekä parhaan kykyni mukaan etsiä ja edistää sen hyötyä ja parasta.

Porin prikaatin komentaja prikaatinkenraali Vesa Valtonen kuvasi sotilasvalan ja vakuutuksen tarkoittavan samaa kuin tutuksi tullut; kaveria ei jätetä. – Valan sanoissa sitoudumme pitämään huolta toisistamme. Siinä tehtävässä tarvitaan teitä jokaista.

- Porin prikaatin juuret ovat lähes 400 vuoden takaiset, kun Porin rykmentti on perustettu vuonna 1626. Me huolehdimme päätyönämme maamme itsenäisyydestä, aina aikaamme seuraten.

- Teitä varusmiehiä astui palvelukseen viime heinäkuussa yhteensä 1700. Varusmiehiä Porin prikaatissa on nyt yhteensä 2444, ja henkilökuntaa 650. Porin prikaati on Suomen maavoimien suurin joukko-osasto.

- Helmikuun 24. päivänä Euroopassa alkanut sota on tuonut meillekin epävarmuutta. Uskottava maapuolustus on jokaisen valtion elinehto.

On syytä olla ylpeitä

Sotilaspastori Albert Halonen piti tilaisuuden kenttähartauden. Hän sanoi, että ylennettävien varusmiesten omaisten on syytä olla ylpeitä nuorista jääkäreistä.

- Omaiset, kun katsotte näitä nuoria, olette aina toivoneet, että heillä on kaikki hyvin. Saatte olla heistä ylpeitä.

- Euroopassa alkanut sotatila havahdutti meidät etsimään yhdessä luotettavaa suuntaa, katsomaan silmiin, etsimään ratkaisuja sekä auttamaan ja antaa parastamme.

- Tämä maa on meidän omamme. Lopullinen turva on Jumalassa, ja siinä että Hän on antanut meille tämän maan. Hän lahjoitti meille tulevaisuuden ja toivon.

Ohimarssin vastaanottivat prikaatinkenraali Vesa Valtonen ja reservin alikersantti Riikka Varila, hän toimi sotilasvalan ja -vakuutuksen esilukijana. Tilauuden musiikista vastasi Laivaston Soittokunta.

Hyvä, kun kasvaa miehiä

Topias Domander oli yksi Porin prikaatin valan tehneistä jääräreistä. Hän sanoo, että valatilaisuus oli myönteinen kokemus, ja ylennys oli kiva asia.

- Alokasaika oli melko vaihtelevaa. Palveluksen alussa sairastuin keuhkokuumeeseen, eikä silloin ollut yhtään kivaa. Jatkossa alokasaika oli ihan myönteistä, ja tuvan kesken oli hyvä henki Niinisalossa.

- Valaloman jälkeen saan siirron kakkospatteriin ja viestimieheksi. Siirto on mieluinen.

Topiaksen äiti Taina Domander on kotoisin Kauhavalta, ja ollut aikoinaan töissä Ilmasotakoululla. Hänen mielestään on hyvä, kun on varusmiespalvelus, ja siellä kasvaa miehiä.

-On ollut hieno tilaisuus, ja oli kiva nähdä, kun oma lapsi on nyt jääkäri. Odotan Topiasta lomille, ja

että saan kattaa pöydän hänelle mieluisilla ruuilla.

« Takaisin