Älä koskaan jätä koiraa kuumaan autoon

5.6.2024

Koko Suomessa kolkutellaan pian hellelukemia. Agria Eläinvakuutus muistuttaa koiranomistajia, että paahtava aurinko tekee pysäköidystä autosta tappavan kuuman. Vaikka ulkona ei tunnu kuumalta, sisällä autossa lämpötila nousee hyvinkin nopeasti. Älä siis koskaan jätä koiraa yksin autoon aurinkoisella säällä. Ikkunan raottaminen ei auta.

Ulkolämpötilan noustessa yli +20 asteen tai auton ollessa suorassa auringonpaisteessa, lämpötila auton sisällä nousee nopeasti sietämättömäksi, jopa yli +80 asteen. Ikkunoiden avaaminen raolleen ei juurikaan auta tilannetta. Muutaman sentin verran avoimista ikkunoista ilma ei pääse kiertämään tarpeeksi, jotta lämpötila auton sisällä viilentyisi. Lämpöhalvauksen riski on etenkin suorassa auringonpaisteessa ja helteellä korkea.

Koira ei kykene viilentämään itseään hikoilemalla

Koiran tärkein viilennyskeino on nenäontelon limakalvo eikä se pysty viilentämään itseään ihmisen tavoin hikoilemalla. Koiran hengittäessä tai läähättäessä nenäontelon kautta kulkevan ilmavirta saa aikaan jäähdytysvaikutuksen limakalvoilla ja viilentää koko koiraa. Kun ympäristön lämpötila nousee, koira ei pysty enää pitämään ruumiinlämpöään normaalina ja se voi saada lämpöhalvauksen.

Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähättäminen, nopeatahtinen hengitys, kuolaaminen, levottomuus ja tärinä. Koira voi menettää tajuntansa ja mikäli ruumiinlämpöä ei saada laskettua, se voi menehtyä.

Koira voi saada lämpöhalvauksen myös muualla kuin autossa, jos sitä esimerkiksi juoksutetaan liian kuumalla säällä. Kaikenlaiset aktiviteetit ja pitkät lenkit kannattaa ajoittaa aikaiseen aamuun tai iltaan, kun pahin auringonpaahde hellittää.

Lämpöhalvauksen ensiapu

Mikäli epäilet lämpöhalvausta, siirrä koira varjoisaan, viileään paikkaan. Ensiapuna voit viilentää koiraa viileällä - ei kuitenkaan jääkylmällä - vedellä. Voit myös käyttää apuna märkiä pyyhkeitä ja kietoa niitä koiran ympärille. Yritä saada koira juomaan vettä ja vie se eläinlääkäriin.

« Takaisin