Täysin alkuperäinen ranskalainen Velo Solex apumoottoripolkupyörä vuodelta -58 on yksi Äijätorin mielenkiintoinen kulkupeli, Aatos Kallio sanoo.

Täysin alkuperäinen ranskalainen Velo Solex apumoottoripolkupyörä vuodelta -58 on yksi Äijätorin mielenkiintoinen kulkupeli, Aatos Kallio sanoo.

Äijätorilta Alavudelta saattaa tehdä harvinaisia löytöjä

8.9.2016

Hylättäväksi tuomittu tavara voi olla toisen aarre

Äijätorilta Alavudelta saattaa

tehdä harvinaisia löytöjä

Taisto Järvinen

Itse kukin joutuu joskus nurkkia siivotessaan pohtimaan, viedäkö tuokin tavara jäteasemalle vai olisiko se jollekin tarpeellinen hyödyke. Lähes uskomatonta on, millaista tavaraa ja miten ajanhampaan syömiä vanhoja tuotteita joku tarvitsee. Aarteiden etsinnäksi vanhojen tavaroiden keräilyä voidaan sanoa.

Alavudella reilun vuoden ajan Äijätori -nimistä ”kirppistä” pitänyt Aatos Kallio sanoo olleensa aina kiinnostunut vanhasta tavarasta, mutta alan yrittäjyys ja keskustelut ”aarteiden etsijöiden” kanssa ovat selkiyttäneet käsitystä antiikista ja ylipäätään käytetystä tavarasta.

  • Äijätori saattaa nimenä vaikuttaa vain miehille suunnatulta kirppistarjonnalta. Todellisuudessa tavaraa on yllättävän paljon myös naisille, joskin ”äijille” on tuotteita enemmän. Sikäli Äijätori poikkeaa muista kirppiksistä, että vaatetavaraa ei täällä ei juurikaan ole ollut.
  • Kaikkein kysytympiä ja etsityimpiä ovat vanhojen mopedien ja moottoripyörien osat. Niitä saisi olla tarjolla enemmän, kun alan harrastajia on melko paljon.
  • Samanlainen on tilanne vm. 1950 ja sitä vanhempien autojen sekä traktorien osilla noin -70 luvun alusta lähtien. Etenkin sen ikäluokan autojen ja traktorien peltiosilla on kysyntää, Aatos Kallio sanoo.

Äijätorin hittituotteiden listalle kuuluu myös muita enemmän miesten suosimia tuotteita, kuten autojen, huoltoasemien ja öljytuotteiden peltikyltit mm. Esso ja Shell. Kysyttyjä ovat lisäksi vanhat rengasmainokset sekä muu autoihin ja lähes kaikkiin kulkuneuvoihin liittyvä vanha tavara, kirjallisuus, käyttöohjeet ja lehdet. Samoin vanhat bensiinipumput kiinnostavat asiakkaita.

Toinen kiinnostava kohderyhmä ovat vanhat työkalut, etenkin Billnäsin valmistamat kirveet, kuorimaraudat ja monet muut työvälineet löytävät suhteellisen helposti uuden omistajan.

Lähes sata

vuokrapaikkaa

Äijäkirppiksellä myytävistä tuotteista yli 90 prosenttia on asiakkaiden myyntiin tuomia. Valtaosa tuotteista on vuokrapaikkojen hyllyissä, joita on lähes sata. Merkittävän paljon on ns. isompaa tavaraa, jonka sijoituspaikka on Äijätorin lattiapaikoilla. Yrittäjän omaa myytävää ovat loput runsas viisi prosenttia tavarasta.

  • Tietynlaisia sesonkeja on täälläkin havaittavissa. Kesällä meni kivasti lehtiä ja kirjoja mökkilukemisiksi. Syksyn tullen kiinnostutaan yhä enemmän sellaisesta tavarasta, joka vauhdittaa laittamaan autotalleissa kuntoon vanhoja kulkuneuvoja ja tärkeitä välineitä. Monet ovat jättäneet tilauksia tarvitsemistaan tuotteista.
  • Myyntiin tuleva tavara tuodaan tänne useimmiten itse, mutta toki tavaraa voidaan myös noutaa.

Äijätori on sen verran harvinainen myyntipaikka, että asiakkaina on lomanviettäjiä ja matkailijoita Helsingin ja Rovaniemen väliltä. Keräily sekä vanhojen koneiden tai laitteiden kunnostusprojektit ovat niin tärkeitä harrastuksia, että osien ja tarvikkeiden johdosta voidaan ajella hieman pitempiä matkoja.

Aatos Kallio vihjaa, että Äijätori -nimestä huolimatta naiset ovat ihan tasavertaisia asiakkaita. Arkisin Äijätori on avoinna kello 10-17 ja lauantaisin kello 10-15. Sunnuntaisin voivat ovet joskus olla avoinna.

Äijätori on myös tapahtumapaikka. Hiljattain järjestetty peräkonttikirppis ja munkkikahvit oli suosittu tapahtuma. Päivittäinen aamupalaveri ja kahvit on jo perinteinen Äijätorilla.

Äijätori, Telekuja 7, Alavus

(RaseParkin liikerakennus)

040 571 4788

« Takaisin