Sami Logren, Jarmo Pienimäki ja Heikki Riitahuhta ovat tyytyväisiä matkailualueen kehityssuunnitelmiin. Kuvassa taustalla havainne kuva rantarakentamisen mahdollisuuksista.

Sami Logren, Jarmo Pienimäki ja Heikki Riitahuhta ovat tyytyväisiä matkailualueen kehityssuunnitelmiin. Kuvassa taustalla havainne kuva rantarakentamisen mahdollisuuksista.

Ähtärin matkailualueen kasvu jatkuu kiihtyvällä vauhdilla

8.11.2018

Ähtärin matkailualueen kasvu

jatkuu kiihtyvällä vauhdilla

  • Kehittämisen kokonaissuunnitelma ja kärkikohteet isoja juttuja. Toteuttajia tarvitaan.

Taisto Järvinen

Viime huhtikuussa julkistettu Ähtärin matkailualueen suunnittelu ja kehittäminen on hypännyt eteenpäin ainakin reippaan kukonaskelen verran. Näin voidaan todeta, kun uusi terävöitetty kokonaissuunnitelma kärkikohdeideoineen on nähnyt päivänvalon.

Isopandojen tulon varmistuminen vauhditti vuoteen 2030 luotaavaa Master Plan -hanketta. Tämän päivän tilanteessa suunnitelmat on kirjattu ja toteuttamisen haetaan yhteistyökumppaneita. Kattavan suunnitelman ytimenä on toimia edelleen Suomen suurimpana ja laajimpana luonnonmukaisena eläinpuistona.

Ähtärin matkailualueen kärkikohdeideoita esitelleet Studio Puisto Arkkitehdit Oy:n Heikki Riitahuhta ja Sami Logren toivat julki alueen vetovoimatekijöitä kohentavia kohteita. Esille tuli olemassa olevien kohteiden jalostamisen tarpeita sekä alueen kiinnostavuutta lisääviä uusia kohteita, joiden pitäisi toteutua jo seuraavien viiden vuoden aikana.

  • Matkailualan yrityksen focus pitää olla oikeasti kestävissä asioissa. Me painotamme puurakentamista ja kekseliäisyyttä sen toteutuksessa. Me nostamme kärkikohteina näkyviä asioita, jotka kiinnittävät eri ihmisten huomion. Kaikesta näkökentässä esille tulvasta pitää erottua edukseen.
  • Kokonaissuunnitelman kärkikohteet ovat eläinpuisto ja sen näkyvyys ja palvelujenkeskus sekä luonto, luonnon saavutettavuus ja rakentaminen.
  • Puumajat eläinpuistoon ovat hieno juttu elämyksiä hakeville ihmisille. Eläinpuiston keskellä, luonnossa olisi hyvä olla taukopaikka-kokoustila-kahvila. Panoraamavillat eläinpuiston alueelle ovat mukana suunnitelmissa osana uudenlaista majoituspalvelua.

Luonnosta rauhaa

Uusi elämysreitti lisäisi palvelujen saatavuutta mm. monitoimitaloon, plazaan, uimahalli-kylpylään, keilahalliin ja hotelliin, jonka kehittäminen on yksi suunnitelman kohteista. Luonto on tunnetusti rauhoittumisen paikka. Luontomatkailu on tärkeä osa matkailua, joten pitää selvittää miten luonto oikeasti tavoitetavissa.

Merkittävä rooli matkailualueen kasvussa on järvellä ja veden parissa tapahtuvissa toiminnoissa. Esille nousevat mm. vesiurheilu, saunamaailma ja se miten ylipäätään vesiluontoa ja sen elämyksiä voidaan kehittää.

Suunnitelmiin kuuluvat myös kodat elämysreitin varrelle sekä rantamajoitus, valokatokset ja katselupaikat. Huoneistohotellit ja muut majoitustilat ovat samoin mukana suunnitelmissa.

Hyvä tulos kannustaa

Ähtäri Zoo Oy:n toimitusjohtaja Jonna Pietilän ilonaihe oli kuluvalle vuodelle asetetun kävijätavoitteen (250 000 – 280 000) täytyminen jo syksyn aikana.

  • Nyt meillä on kasassa 267 000 kävijää, ja vuotta on jäljellä vielä noin kaksi kuukautta. Myös Hotelli Mesikämmenen huonevuorokausien kasvu on lähes tuplaantunut vuoteen 2017 verrattuna. Liikevaihdollisesti tuloksemme on tällä hetkellä plussalla noin 2 miljoonaa euroa. Toteutunut tulos vuoden lopussa tulee olemaan noin 1,5 miljoonaa euroa.

Jonna Pietilä lupaa kehityksen jatkuvan ja merkittäviä uudistuksia on tulossa jo vuoden 2019 aikana.

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki luottaa vahvasti matkailualueen kehitykseen ja runsaisiin kävijämääriin. Hän muistuttaa, että vuonna 2010 valmistuneen ensimmäisen Master Plan -suunnitelman kohteista 15 on jo toteutunut, ja kyseessä oli suunnitelma vuoteen 2010.

  • Merkittävästi panostusta ja kehitystä matkailualueelle on tullut eri yrittäjien toimesta majoitustilojen sektorilla. Alueella on nyt eritasoisia majoituspaikkoja jo yli 700, mutta lisätiloille on tarvetta.

« Takaisin