Kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki ja hallintojohtaja Seppo Karjala sanovat, että yritysasioissa liikkeellä olevia kuunnellaan kaupungintalolla herkällä korvalla. Ovi on toki avoin kaikille asioimaan tuleville.

Kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki ja hallintojohtaja Seppo Karjala sanovat, että yritysasioissa liikkeellä olevia kuunnellaan kaupungintalolla herkällä korvalla. Ovi on toki avoin kaikille asioimaan tuleville.

Ähtärin elinvoimaisuuden avaimina yhteistyö ja kehitys

26.1.2017

Kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki:

Ähtärin elinvoimaisuuden

avaimina yhteistyö ja kehitys

Taisto Järvinen

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäen työkirjan kannessa lukee ”Yrittäjyys antaa virtaa”. Pienimäen näkemys on, että kuntien rooli yrittäjyyttä ja ylipäätään yritystoimintaa kohtaan tulee entisestään muuttumaan ja yrittäjyydelle tulee selkeästi lisää arvostusta. Kuntien tulee jatkossa keskittyä yhä perusteellisemmin elinvoimaisuuteen. Elinvoiman ja hyvinvoinnin tärkeä peruspilari ovat näin ollen yritykset ja niiden luomat työpaikat.

  • Ähtärissä olemme aktivoituneet yrittäjyyttä kohtaan sekä yhteydenpidossa että käytännön toimissa. Esimerkiksi yrittäjäjärjestön puheenjohtaja Reija Kaskimäen kanssa käymme keskusteluja ja pidämme yhteyttä. Järjestämme kaupungin johtavien luottamushenkilöiden, virkamiesten ja yrittäjien tapaamisia.
  • Yksittäisten yritysvierailujen lisäksi, olen kahteen kertaan toteuttanut laajemman noin 30:n ähtäriläisen yrityksen kierroksen. Tällöin olemme paneutuneet yrityksen arkeen, sen vahvuuksiin, uhkiin ja kehitystarpeisiin. Nyt on käynnistymässä kolmas yrityskierros.
  • Kaupunginjohtajan aamukahvit on järjestetty kerran, ja seuraavat ovat 15.2. Tavoitteena on aamukahvit kerran kuukaudessa. Aamukahvivieraat ovat aina tietyn alan yrittäjiä. Tammikuussa olivat kaupanalan yrittäjät, helmikuussa tulee majoitus- ja ravitsemusalan yrittäjiä. Kutsuja tulee kaikille elinkeinotoimialoille.
  • Mukana tilaisuuksissa on myös elinkeinopäällikkö Heikki Makkonen. Esille nostetaan yrityksen kuulumiset ja se, miten voisimme olla apuna yritykselle, Jarmo Pienimäki avaa.

Notkeaa toimintaa

Perustamisen vaiheessa tai paikkakunnalle muuttoa suunnitteleville yritykselle on elintärkeää, että päätöksenteko ja infrastruktuurin kohdalleen saattaminen sujuvat kunnassa kitkatta ja ilman aikailuja. Yrittäjän vastaanotto pitää muutoinkin olla kaikin puolin sujuvaa, jotta työpaikkoja saadaan.

Jarmo Pienimäki lupaa Ähtärissä virkamiesten asenteen yrittäjiä kohtaan olevan niin notkeaa, että yrityksen perustaminen ja rantautuminen paikkakunnalle onnistuu.

  • Tahtoa ja luovia ratkaisuja yrittäjiä kohtaan löytyy Ähtäristä. Yhteyttä yritysasioissa kannattaa ottaa minuun tai Heikki Makkoseen. Tähän voisi siteerata ähtäriläistä vaikuttajaa toteamalla, että ” Joka haluaa, keksii keinot ja joka ei halua, keksii selitykset”.
  • Yritystontteja täältä löytyy ja perusinfra on kunnossa. Palvelut ovat hyvällä tasolla, myös sote-palvelut on turvattu useiksi vuosiksi.
  • Kaupungin talous on hyvässä nousussa. Vuodelta 2016 ennakoidaan 1,35 miljoonan euron ylijäämää. Vanhat alijäämät voimme näillä näkymin kuitata nopeimmillaan neljän vuoden aikana ja viimeistään vuoteen 2022 mennessä.

Esimerkki yritystoiminnan monipuolistumisesta Ähtärissä on Fibercut Oy:n toiminnan käynnistyminen. Tarvetta oli laserleikkausta tekevälle yritykselle, niinpä toimija alalle löytyi ja kaupungilla oli vapaa toimitila. Näin Ähtäriin saatiin kuitulaserteknologialla toimiva alan yritys, joka vahvistaa myös olemassa olevien yritysten toimintaa.

Ähtärin vahvuuksien viiden kärjen muodostavat kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäen mukaan: matkailu, toisen asteen koulutus mm. Sedu Koulutie ja Tuomarniemi sekä Ähtärin sairaala, valtion työpaikat mm. Räjähdekeskus ja jalostuksen työpaikat joita kaupungin työpaikoista on noin 30 prosenttia.

Ähtäriläisessä kunnalliselämässä ja päätöstenteossa Pienimäki näkee upeana seikkana sopuisan ja yksimielisiä päätöksiä tekevän kaupunginhallituksen ja -valtuuston.

  • Hyvin arvokas asia on se, että voimavaroja ja rahaa ei tuhlata turhaan kinasteluun, vaan tehtäviä päätöksiä katsotaan parhaan hyödyn ja paikkakunnan edun näkökulmasta.

« Takaisin