Ilmakuva Erikssons-yhtiön yritysalueesta Ala-Ähtävällä Åsbackantien varrella.

Ilmakuva Erikssons-yhtiön yritysalueesta Ala-Ähtävällä Åsbackantien varrella.

Andreas, Petter ja Lasse Eriksson ovat valmiina ottamaan kävijät vastaan ensi lauantaina yrityksen merkkipäivänä.

Andreas, Petter ja Lasse Eriksson ovat valmiina ottamaan kävijät vastaan ensi lauantaina yrityksen merkkipäivänä.

60 vuotta täyttävät Erikssons-yhtiöt autokierrätyksen edelläkävijä

5.9.2019

Taisto Järvinen

Yrittäjinä jo kolmas sukupolvi. Vuoden aikana puretaan lähes 800 autoa. Varastoissa 130 000 varaosaa.

Ähtävällä ja Pietarsaaressa toimivat Erikssons-yhtiöt ovat autokierrätyksen edelläkävijöitä. Yrityksen toiminta käsittää auto-osakierrätyksen, korjaamotoiminnan, hinauksen ja kuljetuksen sekä metsä- ja puutarha alan liikkeen.

Erikssons-yhtiöt on perustettu vuonna 1959, joten yritys täyttää 60 vuotta. Merkkipäivää juhlistetaan ensi lauantaina 07.09.

Toimitusjohtaja Lasse Eriksson tuntee yrityksen kasvun ja kehityksen.

  • Isäni Stig Eriksson perusti kuusikymmentä vuotta sitten autojen ja traktorien huoltoihin erikoistuneen Erikssonin korjaamon. Vuonna -69 hän rakensi ensimmäinen automaalaamo. 70-luvun alkupuolella rakennettiin lisäsiipi Husqvarna -moottorisahojen myyntipisteeksi.
  • Itse tulin mukaan isäni yritystoimintaan vuonna -80. Vuonna -85 tehtiin vanhalla paikalla iso laajennus. Seuraavana vuonna aloitettiin autojen purkaminen ja ostettiin Ruotsista hinausauto, joka korjattiin toimintakuntoiseksi ja aloitettiin hinauspalvelu, Lasse Eriksson valottaa.

Nykyiselle paikalle Åsbackantie 194:n tontille Erikssons rakensi purkaamon 90-luvun puolivälissä. Peltikorjaamo ja automaalaamo tulivat uuteen kohteeseen vuonna 2006. Viimeisten runsaan kymmenen vuoden aikana ovat yrityksen tilat ja toiminta laajentuneet vuosittain. Lähes kahdeksan hehtaarin tontilla on tänä päivänä hallitilaa noin yksi hehtaari. Henkilöstön määrä on kasvanut yhden miehen yrityksestä yli 50 henkilöä työllistäväksi yritysryppääksi.

Pihassa noin 2000 autoa

Erikssons on autokierrätyksen edelläkävijä ja vahvin lenkki alueellaan. Yritys ottaa autoista kaiken mahdollisen uusiokäyttöön. Toimenpiteellä on iso rooli taistelussa luonnon saastumista ja ilmastonmuutosta vastaan.

Autoista otetaan pois öljyt ja muu kierrätykseen kelpaamaton, ja puretaan kaikki tarvittavat osat, jotka myydään käytettyinä alkuperäisvaraosina.

Erikssons-yhtiöiden pihassa on noin 2000 autoa. Lisäksi ovat poisvietäviksi prässätyt autonkorit. Purkamisen jäljiltä yhtiön varastoissa on 130 000 varastoitua varaosaa. Lisäksi ns. isoja varaosia mm. autojen ovia on varastossa noin 10 000 kappaletta. Vuoden aikana puretaan 750 – 800 autoa. Purkaamo työllistää 20 henkilöä.

  • Kolarikorjaamon puolella menee maalaamon läpi yli 500 autoa vuodessa. Muita korjaamotöitä on noin 750:lle autolle. Korjaamossa työskentelee kaksi automaalaria, 5 autopeltiseppää ja kolme henkilöä toimiston puolella, korjaamon vastaava Petter Eriksson summaa.

Andreas Eriksson sanoo, että viime vuonna hinattiin ja kuljetettiin 6600 ajoneuvoa. - Hinausautoja meillä on viisi ja kuljetuskalustoa kaksi autoa. Toimimme seitsemän kuljettajan voimin. Yhteensä hinaus- ja kuljetussektori työllistää kymmenen henkilöä.

Koneliike avattiin Pietarsaareen noin 30 vuotta sitten. Koneiden myynti ja huolto oli Ala-Ähtävällä vuosina 1959 – 2002, ja sen jälkeen ainoastaan Pietarsaaressa.

Merkittävän iso osa Erikssons-yhtiöiden liiketoimintaa on metsä- ja puutarhakoneiden ja laitteiden myymälä Pietarsaaressa. Viime vuonna liikkeestä myytiin noin 1200 konetta. Liikkeen tuotevalikoimissa ovat Husqvarna -moottori- ja raivaussahat sekä puutarhakoneet ja laitteet sekä varaosat ja tarvikkeet.

Robottileikkuri on valloittanut ruohonleikkausmarkkinat. Erikssons Metsä ja Puutarha -liikkeestä niitä on myyty 25 vuoden ajan. Liikkeessä on robottileikkureille myös talvihotelli ja huoltopalvelu.

Erikssons-yhtiöiden 60-vuotisjuhlaa ja avoimien ovien päivää vietetään ensi lauantaina 7.9. kello 10 – 15. Tuhannelle ensimmäiselle asiakkaalle tarjotaan täytekakkukahvit. Lapsille on jäätelöä ja ilmapalloja.

  • Yrityksemme alue on turvallisuussyistä valtaosin suljettu lauantaina, mutta kello 10 – 14 välisenä aikana lähtevät ohjatut tutustumiskierrokset puolen tunnin välein. Matkan varrella voi nähdä mm. mobiiliprässin prässäämässä autoja.
  • Kello 14.00 alkavassa huutokaupassa myydään 200 rengassarjaa vanteineen. Huutokaupan renkaista osa on lähes uudenveroisia, ja huutajat saavat märitellä rengassarjojen hinnan 10 eurosta lähtien, Lasse Eriksson vihjaa.

Yrittäjiin lukeutuva Joakim Eriksson ei ollut jutuntekohetkellä yrityksessä.

Lasse Eriksson sanoo, että kun yrityksen liikevaihto kasvoi 80-luvulla yhteen miljoonaan markkaan. Isänsä kanssa he arvelivat kasvun olevan maksimissa. Nykyisin vuosiliikevaihto on kuitenkin noin 6 miljoonaa euroa.

  • Tällainen kasvu on mahdollista vain siten, että meillä on ollut erinomainen tilaisuus saada luotettava ja osaava henkilökunta. On kavereita, jotka ovat olleet meillä töissä yli 10, 20 tai 30 vuotta, ja jopa 40 vuotta.

Erikssons
Åsbackantie 194
68810 Ala-Ähtävä
06 789 8500
(Sähköpostiosoitteet vaativat JavaScript-tuen)

 

« Takaisin