Teuvo Saaren tuomia puolukoita vastaanottamassa Nella Arosarka ja Aino Ala-Salmi. Piia Pyhälahti taustalla seuraa marjakorin täyttymistä. Teuvo Saari sanoi melko hyvin kypsyneitä puolukoita löytyneen etelänpuoleisen ison metsän ja taimikon rajan tienoilta.

Teuvo Saaren tuomia puolukoita vastaanottamassa Nella Arosarka ja Aino Ala-Salmi. Piia Pyhälahti taustalla seuraa marjakorin täyttymistä. Teuvo Saari sanoi melko hyvin kypsyneitä puolukoita löytyneen etelänpuoleisen ison metsän ja taimikon rajan tienoilta.

4H:n Satosankarit työllistää nuoria marjojen ostajina

8.9.2021

Tämän syksyn puolukkasato on hyvä

Taisto Järvinen

4H -yhdistykset ovat oivallisia toimijoita järjestämään nuorille työtilaisuuksia ja ansiomahdollisuuksia. Tällä hetkellä merkittävää on 4H -järjestön Satosankarit -toimintamalli, jossa on 40 marjoja vastaanottavaa asemaa ympäri Suomea. Satosankarit -toiminnassa työllistyi vuonna 2020 loppukesän ja alkusyksyn aikana runsaat 500 nuorta. Satosankarit marja-asemilla ostetaan kotimaisia metsämarjoja, tällä hetkellä puolukkaa.

Kuortaneen 4H -yhdistyksen ylläpitämä Satosankarit marja-asema toimii Haapaniemen hiippakuntakartanon alueella Ruonalla. Puolukan vastaanotto on aloitettu elo-syyskuun vaihteessa.

Kuortaneen 4H -yhdistyksen toiminnanjohtaja Piia Pyhälahti sanoo, että puolukkaa on tuotu asemalle melko hyvin, ja nuoret ovat saaneet työtä.

  • Ensiarvoisen tärkeää on se, että ihmiset tuovat tänne puolukoita, jotta paikoitellen oikein hyväksi osoittautuneesta puolukkasadosta saataisiin mahdollisimman iso osa ravinnoksi. Kahden ensimmäisen ostokerran kokemuksesta voi sanoa, että puolukat ovat kypsyneet avoimilla paikoilla poimintakelpoisiksi.
  • Ostamme puolukkaa syyskuun loppuun saakka maanantaisin ja torstaisin kello 16 – 18 välisenä aikana. Marjojen vastaanotto on nuorille sopiva työrupeama, kun siinä punnitusten, varastoinnin, maksujen ja valmistelujen kanssa menee aikaa muutamia tunteja.

4H -toiminnan tavoitteena on marjanoston lisäksi järjestää oheistoimintaa, kuten marjaretkiä nuorille ja lapsille.

Työtä nuorten parissa

Kuortaneen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajan sijaisena heinäkuun lopulla aloittanut Piia Pyhälahti pitää työtä nuorten parissa mielenkiitoisena ja palkitsevana. Tärkeää hänen mielestään on, että nuoret, mieluummin jo lapset tutustuisivat metsään ja ylipäätään luontoon paremmin kuin nykyisin tapahtuu.

Piia Pyhälahti on koulutukseltaan metsätalousinsinööri. Asioiden näkemistä lasten näkökulmasta edesauttaa hänen kasvatustieteiden opintonsa.

  • Yrittäjyys on minulle läheinen asia. Olen toiminut itse yrittäjänä ja lähisuvussa on monia yrittäjiä.
  • Pidän tärkeänä sitä, että nuoret saavat 4H-järjestön toiminnassa hyvän tilaisuuden tutustua yrittäjyyteen, myös käytännöntasolla. Näkemykseni mukaan paljon potentiaalista tieto-taitoa menee ohi, kun ei uskalleta lähteä yrittäjän polulle, vaikka osaamista ja vahvuuksia yrittäjyyteen olisi, Piia Pyhälahti sanoo.

« Takaisin