Kyläkaupalla vietetään valtakunnallista 112-päivää lauantaina 9.2.2019 kello 11-16.

Kyläkaupalla vietetään valtakunnallista 112-päivää lauantaina 9.2.2019 kello 11-16.

112-päivää vietetään Kyläkaupalla lauantaina

7.2.2019

Tehdään arjesta turvallisempaa

112-päivää vietetään vuosittain 11. helmikuuta. Kyläkaupalla 112-päivää vietetään jo hieman etukäteen, lauantaina 9.2.2019 kello 11-16. Tapahtumapäivänä Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitoksen Töysän VPK:n osasto saapuu esittelemään toimintaansa Tavarapuodin etupihalle.

Päivän aikana on mahdollista tutustua alkusammutukseen, rasvapalon sammutukseen ja palomiesten työvälineisiin ja lisäksi luvassa on kolariauton leikkausnäytökset kello 13 ja 15. Asiakkailla on myös mahdollisuus päästä pienelle ajelulle paloauton kyydissä. Pelastuslaitoksen ajoneuvot ovat kuitenkin samalla hälytysvalmiudessa, joten mahdollisen hälytyksen tullessa ne rientävät töihinsä.

Tapahtuman yhteydessä on hyvä tilaisuus päivittää kodin sammutusvälineet ajan tasalle ja kerrata kodin turvallisuuteen liittyviä asioita ammattilaisten avulla.

Turvallinen arki syntyy pienistä teoista

112-päivä on eri Suomen turvallisuustoimijoiden yhteinen kampanja arjen turvallisuuden parantamiseksi. Kampanjassa halutaan kiinnittää ihmisten huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla. Turvallinen arki syntyy pienistä teoista, joilla jokainen voi parantaa omaa ja läheistensä turvallisuutta. 112-päivä muistuttaa myös hätänumerosta 112 ja sen oikeasta käytöstä. Hätänumero 112 toimii kaikissa EU-maissa.

112-päivän kampanjan taustavoimia ovat poliisi, pelastustoimi, rajavartiolaitos, hätäkeskuslaitos, sosiaali- ja terveysministeriö, sisäasiainministeriö sekä opetushallitus. Kampanjan tavoitteena on tehdä Suomesta Euroopan turvallisin maa.

Tee työsi turvallisesti – varusteet kannattaa tarkastaa ja päivittää riittävän usein

Turvallista arkea on myös työturvallisuudesta huolehtiminen. Tiesitkö esimerkiksi, että normaalin suojakypärän käyttöaika on maksimissaan vain viisi vuotta? Muovimateriaali haurastuu myös käyttämättömänä säilytyksessä ja vielä enemmän ulkona tai ajoneuvon ikkunalla auringonvalossa. Haurastunut muovimateriaali ei jousta eikä suojaa tippuvilta esineitä.

Kuulonsuojaimet antavat suojan vain jos niitä käyttää oikein ja 100 % melussa vietetystä ajasta. Kuppimallisten suojainten tiivisteet kuluvat ja kovettuvat käytössä. Kovettunut tiiviste vuotaa helposti melua kuvun sisään, siksi kuulonsuojaimiin yleensä saa ostettua vaihtotiivisteet. Tiivisteet suositellaan vaihdettavaksi säännöllisessä käytössä noin puolen vuoden välein.

Hengityssuojaimen valintaan saattaa tarvita ammattilaisen, eli työterveyshoitajan tai suojainasiantuntijan apua. Suodattavaa kertakäyttöistä ns. paperisuojainta ei saa käyttää koskaan enemmän kuin yhden työvuoron ajan. Kertakäyttöisen pölyltä suojaavan NR-merkityn suojaimen suodatus perustuu sähköstaattisen varaukseen, joka alkaa purkautua hiljakseen, kun suojain otetaan käyttöön. Varauksen purkauduttua pienet hiukkaset pääsevät suodattimen läpi, jolloin terveys vaarantuu.

Myös hyvät työvaatteet, suojakäsineet ja turvajalkineet ovat tärkeät turvallisuuden ja työviihtyvyyden kannalta. Merkkivalmistajat tuovat joka kausi markkinoille uusia innovaatioita ja ratkaisuja, jotka tekevät varusteista entistä toimivampia. Tekniset ominaisuudet tekevät tuotteista niin mukavia, että moni ostaa vapaa-ajanvaatteensakin työvaateosastolta.

« Takaisin