Palkitsemistilaisuuden päätteeksi kuvassa taiteilijat: Miisa Rinne ja Elina Mäkiranta sekä Juha Jokiaho.

Palkitsemistilaisuuden päätteeksi kuvassa taiteilijat: Miisa Rinne ja Elina Mäkiranta sekä Juha Jokiaho.

Valtakunnan voitto ja hopeaa Tuurin koululle Alavudelle!

18.5.2017

OSUUSPANKKIEN 41. kansainvälinen kuvataidekilpailu 2017

Valtakunnan voitto ja hopeaa Tuurin koululle Alavudelle!

Palkitsemistilaisuuden päätteeksi kuvassa taiteilijat: Miisa Rinne ja Elina Mäkiranta sekä Juha Jokiaho.

Valtakunnallisen sarjan palkintojenjako-juhla oli Helsingissä, Osuuspankin pääkonttorilla Vallilassa torstaina 11.5.2017.

Jokaisessa neljässä kilpailusarjassa palkittiin valtakunnan 5 parasta piirtäjää. Peräti kaksi palkintoa tuli Tuurin koululle, Alavudelle:

Sarja 9-10-vuotiaat ”Ystävyys on seikkailu” Toisen palkinnon nappasi Miisa Rinne Tuurin koulun 3. luokalta. Tuomaristo luonnehti Miisan työtä seuraavasti: ”Joukkovoimaa ja yhteistä riemua sekä seikkailua. Hieno, taidokas liitutekniikan käyttö.”

Sarja 11-13-vuotiaat ”Yhdessäolon voima” 1.sijan, voiton sai Elina Mäkiranta Tuurin koulun 6.luokalta. Tuomaristo luonnehti Elinan työtä seuraavasti: ”Upea, lähes mystinen tunnelma. Vaikuttava sommittelu ja voimakas talvisen valon kuvaus. Tasapainoinen ja hauska työ, joka on visuaalisesti hallittu ja taidokkaalla liitutekniikalla toteutettu. ”Elinan työ jatkaa kansainväliseen kilpailuun, joka järjestetään kesäkuun puolivälissä Suomessa. Siellä työ kilpailee Italiasta, Itävallasta, Luxenburgista, Ranskasta, Saksasta ja Sveitsistä tulevien voittajatöiden kanssa. Kaikkiaan tämän vuoden kilpailuun osallistui noin 20000 suomalaislasta 650:stä eri koulusta. Kansainvälisellä tasolla kilpailuun osallistuu vuosittain jopa 900 000 piirtäjää.

Tuurin koulun rehtori Juha Jokiaho:

Tuurin koululla pitkät perinteet menestyksessä

Tuurin koulu on yli kahden vuosikymmenen aikana menestynyt loistavasti Osuuspankin – ja myös muissa kuvataidekilpailuissa. Menestystä on tullut paikallisella, valtakunnan ja myös kansainvälisellä tasolla. Tämä myös kertoo tasokkaasta ja pitkäjännitteisestä kuvataideopetuksesta koulussamme. Tuurin koulun oppilaat ( kuusi oppilasta) ovat olleet peräti viisi kertaa Osuuspankin kuvataidekilpailun valtakunnallisilla palkinnoilla. 1990-luvun lopussa Ville Mäki-Tuuri voitti Jyväskylän junaonnettomuutta kuvaavalla työllään myös kansainvälisen kilpailun Italiassa. Muutama vuosi sitten Inna-Johanna Kytömäki oli kansainvälisen sarjan kolmonen. Muut valtakunnan tasolla palkitut ovat Jussi Nurmi ja Aaron Lamminaho. Tänä vuonna oli ensimmäinen kerta, kun peräti kaksi oppilastamme, Miisa ja Elina, olivat palkinnoilla.

Menestys kuvataidekilpailuissa ei ole – eikä saa olla itsestäänselvyys. Sen lisäksi, että koulullamme on taiteellisesti lahjakkaita lapsia, myös opettajien työ kuvataiteessa on ollut tavoitteellista ja pitkäjänteistä. Jotain on osattu siis tehdä oikein – ei vuosi toisensa jälkeen toistuva menestys muuten olisi mahdollista.

Aika ja ajankuva ovat nykyään sellaisia, että kaiken pitäisi valmistua mahdollisimman nopeasti ja helposti. Kuvataideopettajana voin sanoa, että emme Tuurin koulussa ole valinneet helpointa tietä.

Kun kilpailukutsu saapuu koululle, alkaa aiheen analysointi. Se etenee opettajan opastuksella luonnosten ja suunnitelman tekoon kuvataidevihkoihin. Matka luonnoksista lopulliseen kilpailutyöhön vaatii vähintään kuuden viikon kuvataidetunnit.

Kuvataide on ja sen pitääkin olla tavoitteellinen oppiaine, jossa edistytään tasolta toiselle, kuten muissakin aineissa, Se ei ole täyteaine, jossa tehdään ”vapaita töitä”  koulussa.

Opettajan keskeinen rooli on olla kaikissa taide- ja taitoaineissa ”eteenpäin potkija” ja kannustaja.

Parhaimmillaan nämä aineet ovat elinikäinen pääoma ja ilo. Joidenkin kohdalla niistä voi aueta jopa ammatti. Itse olen opettanut kuvataidetta Tuurin koululla lähes 25-vuotta ja kaikki nämä vuodet ohjannut myös kansalaisopiston lasten kuvataideryhmää koulullamme,

Koulun tuen lisäksi tarvitaan myös vanhempien tuki ja kannustus. Vasta se paketti synnyttää näin kaunista ja upeaa lopputulosta. Toiveeni on ollut vuosia, että lasten kuvataidetöitä laitetaan taiteeksi myös kotien seinälle – jopa kehystettynä. Toivon myös, että päiväkodeissa ja kouluissa valmistuneet työt säilytetään. Aikuisiällä ne ovat tärkeä ja arvokas osa ihmisen kuvallista identiteettiä.

Tuurin koulussa olemme ylpeitä näistä saavutuksista. Näin itsenäisyytemme juhlavuonna on hienoa osoittaa, että myös maaseudulta ponnistetaan valtakunnan huipulle. Oppilaslukuun suhteutettuna menestysprosenttimme tässä kuvataidekilpailussa hipoo varmasti valtakunnan kärkipäätä.

 

« Takaisin