Jari Alanko pistäytyi yhtiön Närpiön puutavaraliikkeessä, josta asiakkaat hakivat tasaisena virtana lähinnä painekyllästettyä puutavaraa. Yrityksellä on myös omaa mökkituotantoa ja se valmistuttaa myyntiin erilaisia pienrakennuksia, kuten huvimajoja, leikkimökkejä ja autotalleja.

Jari Alanko pistäytyi yhtiön Närpiön puutavaraliikkeessä, josta asiakkaat hakivat tasaisena virtana lähinnä painekyllästettyä puutavaraa. Yrityksellä on myös omaa mökkituotantoa ja se valmistuttaa myyntiin erilaisia pienrakennuksia, kuten huvimajoja, leikkimökkejä ja autotalleja.

Poikkeusolot aktivoivat ihmisiä ajankuluksi kotien rästitöihin

15.4.2020

"Nyt viedään paljon puutavaraa mökeille", sanoo Jari Alanko.

Koronakriisi synkentää nyt lukuisten ihmisten ajatuksia niin omasta kuin läheistenkin lähitulevaisuudesta ja talousnäkymistä. Monet näkevät silti jo valoa tunnelin päästä. Kolmessa toimipisteessä puutavaraliikkeitä Laihian-Suupohjan suunnalla vetävä Jari Alanko on pannut merkille, että monet kotiinsa jääneet ovat innostuneet hoitamaan kuntoon kotosalla ja kesämökeillään pitkään odottaneita rästitöitä. Niitä hommia, jotka ovat ansiotyössä kulkiessa jääneet tekemättä.

- Lomautetuista osa pärjää kuitenkin ansiosidonnaisillaan mukavasti.  Sitten kun he kyllästyvät olemaan jouten tai viimeistään, kun emäntä lopulta toteaa ääneen, että "sä muuten oot ketsellut nyt televisiota kaksi viikkoa", katse suuntautuu tekemättömiin töihin, Alanko sanoo.

Viimeisen kahden-kolmen viikon aikana tämä on suotuisten kelien ohella lisännyt selkeästi puutavaran vähittäismyyntiä yksityisille. Kansa ostaa nyt eniten painekyllästettyä lautaa ja lankkua, joita viedään paljolti juuri mökeille. Tämä viestii muun muassa siitä, että jäätilanne rannikolla on ollut ankara laitureille ja ne kaipaavat kunnostusta sekä uusimista. Sisäseiniä ja lattioitakin toki kunnostetaan.

- Ihmiset rakentelevat myös aitoja ja terasseja tai uusivat vanhoja. Siinä on kuitenkin sen verran työtä, että siihen ei ole aikaisemmin välttämättä viitsitty uhrata kokonaista viikonloppua ja hanke on ehkä sen takia siirtynyt, Alanko arvioi.

Äkkipysähdys vähensi isoa myyntiä

Alangot perustivat  yrityksensä Laihialle Puutavaraliike J. Alanko & Kumppanit - nimellä vuonna 1995 aikana, jolloin Suomi vielä ponnisteli parhaansa mukaan irti vuosia jatkuneesta lamasta.

Osakeyhtiöksi firma muutettiin kaksi vuotta myöhemmin. Vuosina 1998 ja 2006 Jari ja Tarja Alangon yritys osti puutavaraliikkeet Kauhajoelta ja Närpiöstä. Liikevaihdon huippulukemat 4,5 miljoonaa euroa se kirjasi vuodelta 2007. Vuosien 2008-2009 finanssikriisin jälkeen myynti ei ole tähän päivään mennessä palautunut oikein ennalleen. Ihmisistä tuli varovaisempia.

Vaikka Alankojen puutavaraliikkeiden vähittäismyynti Laihian, Kauhajoen ja Närpiön toimipisteissä on juuri nyt lisääntynyt huomattavasti yksityisasiakkaille, tuntuu yhteiskunnan äkkipysähdys negatiivisesti myös heille. Näin siksi, että yrityksen nykyisestä 2,5 miljoonan euron liikevaihdosta 80 prosenttia on tullut isojen erien myynnistä kymmenille eri tukkuliikkeille lähimmän 150 kilometrin säteelle. Se on nyt lyhyessä ajassa vähentynyt selkeästi.

- Projekteja lykätään kaikkialla, Alanko harmittelee.

Jos aikaisemmat lamat jotakin ovat opettaneet, niin Alangon mukaan ainakin sen, että jos yritykset suinkin vain pystyvät, niiden pitäisi kerätä puskureita pahan päivän varalle. Vaikka valtiovalta tekee koronalaman kynnyksellä voitavansa konkurssiaaltoa hillitäkseen, se ei tule auttamaan kaikkia.

- Nythän käy heikosti niille, jotka ovat liian velkaisia ja liian pienillä omilla pääomilla ja joiden toiminta ei ole pyörinyt oikein kunnolla ennen koronaakaan. Se on vain yksikertainen ja raadollinen totuus, Alanko sanoo.

"Kuntien ei saisi nyt jarruttaa"

Alangot ovat mukana osuudellaan myös muun muassa kouluja, päivä- ja hoivakoteja rakentavassa teuvalaisessa M-Partnersissa sekä massiivipuurakentamiseen keskittyvässä kauhajokelaisessa CLT Plantissa. Siksikin heitä kiinnostaa miten julkinen rakentamisen etenee koronakriisin aikana.

- Valtiovalta haluaa, että rakentaminen säilyisi viriilinä, mutta silti valtio ja kunnat näyttävät lykkäävän rakentamiskohteitaan: tehdään juuri päinvastoin kuin pitäisi. Eivät nuo homekoulut ja -päiväkodit mihinkään ole kadonneet. Eli ensimmäisenä tuntuvat jarruttavan juuri ne, joiden pitäisi nyt painaa kaasua, ja syyksi halvaantumiseen nimetään korona. Kun päätöksentekoa siirretään 3-6 kuukaudella eteenpäin, monella yrityksellä ehtivät siinä ajassa jo rahat loppua, Jari Alanko toteaa.

« Takaisin