Pandatalon rakentaminen edistyy suunnitelmien mukaan Ähtärissä

10.8.2017

Pandatalon rakentaminen edistyy

suunnitelmien mukaan Ähtärissä

  • ja on syytäkin edistyä, sillä jättiläispandat tulevat mahdollisesti jo jouluksi Ähtäri Zoon tarhoihin

Taisto Järvinen

Jättiläispandojen tulo Ähtäri Zoon tarhoihin on kaikilta osin hyvässä järjestyksessä. Pandatalon rakentaminen edistyy suunnitelmien mukaan, pandojen tulon suhteen kaikki on kunnossa ja haku pandahoitajan paikan täyttämiseksi avautuu lähiaikoina.

Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi sanoo Pandatalon olevan kaikki sisätilat mukaan lukien 2500 neliömetrin laajuinen.

  • Sekä tyttö- että poikapandalle tulee 200 neliömetrin sisätilat. Loppuihin noin 1900 neliön tiloihin tulee pandojen lääkintä ja huoltotilat sekä yleisön, ravintolan ja matkamuistomyymälän tilat. Valmiina Pandatalon on määrä olla joulukuun ensimmäiseen päivään mennessä.
  • Jättiläispandoille tulee tietenkin ulkotarha, kooltaan 4000 neliömetriä. Myös ulkotarha jaetaan kahtia siten, että kumpikin saa 2000 neliömetrin tarhan. Ulkotilat ovat oleellisen tärkeä jättiläispandoille. Ne nimittäin tykkäävät ulkoilmasta ja touhuavat mielellään lumessa.

Jättiläispandojen tulopäivää Ähtäriin ei ole tarkemmin määritelty, eikä voi päivän päälle määrätä. Se tiedetään että pandat tulevat joulukuun aikana, ehkä jouluksi. Tuloon vaikuttavat monet seikat, kuten sopivien lentojen löytyminen, lääkärintarkastukset ja muut seikat. Jo pelkästään villieläinten siirtäminen lentokoneissa edellyttää melkoisesti erikoistoimenpiteitä.

Nuoria yksilöitä

Markkinointi- ja viestintäpäällikkö Elina Viitanen tietää Kiinasta tulevan tarkastajat, jotka sitten lopullisesti hyväksyvät olosuhteet ja rakenteet sopiviksi jättiläispandojen siirtämiselle Ähtäriin.

  • Jättiläispandojen hoitajalle järjestyy perehdytysjakso Kiinassa pandakeskuksessa. Eläinten hoidon perusjutut toki osataan, mutta jokaiseen eläimeen liittyy erityispiirteitä, jotka opitaan eläimen kotimaassa.
  • Ähtäriin tulevat jättiläispandat ovat kaavailujen mukaan suhteellisen nuoria, 2 – 6 vuoden ikäisiä. Ähtäriin tulevat pandat pyritään valitsemaan siten, että niiden elinolosuhteet eivät juurikaan poikkeaisi muuton myötä, ja ne voisivat helpommin lisääntyä.

Euroopassa jättiläispandoja on Itävallan, Espanjan, Saksan, Belgian, Hollannin, Ranskan ja Skotlannin eläintarhoissa. Suomi ja Ähtäri Zoo ovat melko etäällä kyseisistä Keski-Euroopan tarhoista. Ähtäri Zoon vahvuus on sekin, että pandoilla on mahdollisuus elää lumen keskellä.

« Takaisin