Ilmajoen Makkaramestareiden myyntiauton kuljettaja Janne Haapasalmen naama vetää väkisin virneeseen, kun hän nostaa lihaisaa lenkkimakkaraa näytille ja kysyy kuinka pitkä pätkä laitetaan?

Ilmajoen Makkaramestareiden myyntiauton kuljettaja Janne Haapasalmen naama vetää väkisin virneeseen, kun hän nostaa lihaisaa lenkkimakkaraa näytille ja kysyy kuinka pitkä pätkä laitetaan?

Lapua ykköspaikka: Makkaramies Janne Haapasalmi kehuu torielämää

22.7.2015

Ilmajoen Makkaramestareiden myyntiauton kuljettaja Janne Haapasalmen naama vetää väkisin virneeseen, kun hän nostaa lihaisaa lenkkimakkaraa näytille ja kysyy kuinka pitkä pätkä laitetaan?

Teksti ja kuva:

Masa Kojola

Ilmajoen Makkaramestareiden kiertävä myyntimies Janne Haapasalmi suitsuttaa Lapuan torielämää Etelä-Pohjanmaan ykköspaikaksi. Vuoden verran Etelä-Pohjanmaan toreilla ja turuilla kierrellyt Janne on saanut käsityksen maakunnan myyntipaikoista ja nostaa Lapuan ehdottomaksi ykköspaikaksi. Kokonaiskaupasta tehdään Lapualla noin 50 prosenttia.

-Kyllä se niin on. Keskiviikkoisin on vipinää aamu yhdeksästä iltapäivä klo14.00, siis lähes koko päivän. Suurin osa on vakioasiakkaita, joiden kanssa on sinunkaupat tehty, mutta sekaan mahtuu myös nuoria ja varttueempia satunnaisia lihan ystäviä, jotka hakevat makkaramestareiden tuotteita, iloitsee Janne.

-Viikossa tulee liha-auton mittariin noin 600 kilometriä ja työtunteja noin 60 viikossa. Ei tässä ehdi laiskottelemaan, eikä pidempiä lomia pitää. Pidennettyjä viikonloppuja pidän silloin tällöin.

Puolensataa tuotetta myynnissä

Jannen myyntiautosta löytyy noin 50 tuotetta, jossa ovat makkarat, lihat, palvit, tuorejuustot sekä kylmäpuristetut öljyt. Kyllä murkinaa on monen sorttista.

-Huvittavinta on, että vanha kunnon lenkkimakkara (metrimakkara) joka on aitoa ilmajokista luonnonsuoleen tehtyä erittäin lihapitoista lenkkiä, lähtee lähes jokaisen asiakkaan mukaan. Palvituotteet ja hyytelöt ovat kilomääräisesti menevimpiä artikkeleita, tunnustaa makkaramestari.

-Erikoistuotteet ovat hurmanneet myös eteläpohjalaiset. Yhä enemmän kysellään jalopenomakkaraa, maalaisfurstia, homejuustomakkaraa, raakamakkaroita ja Välimeren tuoremakkaroita. Emännät ja isännät ovat valveutuneita, he osaavat kysellä erikoistuotteita, joista löytyy uusia makuja.

Janne Haapasalmi ei pidä myynnissä ulkolaisia tuotteita, koska kotimaisuus ja lähialueella tuotettu liha on taattua ja tuoretta.

Voi myös tilata jalosteita

Janne kertoo, että Ilmajoen lihatuotteita voi myös tilata etukäteen, jolloin asiakas noutaa lihapaketin sovittuna aikana autosta esimerkiksi vakioreitiltä.

-Meitä on tällä hetkellä kaksi vakituista kuskia, jotka kierrämme lähes 30:llä myyntipaikalla viikottain myymässä lihaherkkuja. Itse kierrän tiistaista lauantaihin ja Jarkko Leiniö kuskaa lihajalosteita tiistaista perjantaihin ja käy mahdollisilla markkinoilla. Oma retkeni alkaa tiistaisin Isokyrön urheilukentältä ja päättyy lauantaisin Seinäjoelle K-Market Kärjen pihamaalle. Jarkon reitti alkaa tiistaisin Jalasjärven torilta ja loppuu perjantaisin Säläisjärven leirintäalueelle.

 

Yhteystiedot: Janne Haapasalmi 045-178 3774, (Sähköpostiosoitteet vaativat JavaScript-tuen). Jarkko Leiniö 050-585 6738, (Sähköpostiosoitteet vaativat JavaScript-tuen). Molempien liha-autojen reitit löytyvät netistä.

« Takaisin