Päätislaaja Kalle Valkonen liimaamassa etikettiä juuri valmistuneeseen kanisteriin

Päätislaaja Kalle Valkonen liimaamassa etikettiä juuri valmistuneeseen kanisteriin

Kyrö Distillery aloitti käsidesin valmistuksen

15.4.2020

Aleksi Mansikkamäki

Isokyrössä sijaitsevassa Kyrö Distilleryn tislaamossa päätettiin aloittaa käsidesin huonon saatavuuden vuoksi valmistamaan sitä itse. Yrityksen tavoitteena ei ole nostaa käsidesin avulla myyntiä, vaan saada työntekijät pidettyä työllistettyinä sekä vastata tuotteen suureen kysyntään.

Idea aloittaa käsidesin valmistus syntyi maaliskuun alussa, kun Suomeen levinnyt koronavirusepidemia sai ihmiset hamstraamaan kauppojen hyllyt tyhjiksi. Projektin alussa riitti ohjelmaa, sillä tislaamon täytyi ottaa selville mistä he saisivat tarvittavia raaka-aineita, pulloja sekä pakkausmateriaaleja. Samalla täytyi selvittää mitä vaaditaan käsidesin valmistukselta.

-Saimme eri viranomaisilta hyvät ohjeistukset siitä millä edellytyksillä voimme käsidesiä valmistaa, toteaa Kyrö Distilleryn päätislaaja Kalle Valkonen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes sekä sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira suhtautuivat myönteisesti tislaamon ideaan aloittaa käsidesin valmistus. Valvira teki päätöksen, että käsidesin valmistus on mahdollista myös elintarviketiloissa. Siitä huolimatta alkoholijuomien ja käsidesin valmistus pidetään Kyrö Distilleryssä toisistaan erillään.

 

Vauhdikas tuotanto

 

Kyrön käsidesissä on varsin yksinkertainen resepti, se sisältää denaturoitua alkoholia, vettä ja glyseriiniä. Alun selvittelyiden jälkeen tuotanto käynnistyi vauhdilla.

-Erilaisten valmiiden kontaktien avulla saimme hankittua nopeasti tarvittavat raaka-aineet ja pullot valmistusta varten, Valkonen kertoo.

Ensimmäinen erä myyntiin menevää käsidesiä valmistui perjantaina 27. maaliskuuta. Kyseinen erä oli viiden litran kanistereissa myytävää nestemäistä käsihuuhdetta, joka on valmistettu erityisesti yrityksiä ja yhdistyksiä varten. Viime viikolla aloitettiin käsihuuhteen lisäksi myös geelimäisen käsidesin valmistus, joka on taas enemmän kuluttajakäyttöön tehty tuote.

-Tällä hetkellä tehtaalla on kova tahti päällä ja käsidesiä valmistuu muutamia tuhansia litroja päivittäin, Valkonen kertoo.

 

Tue paikallista

Tilanne koranavirusepidemian keskellä on haastavaa aikaa kaikille. Kyrö Distillery halusikin omalla osaamisella kantaa kortensa kekoon ja auttaa ihmisiä valmistamalla tuotetta, jolle on nyt erityisen suuri tarve.

-Peskää käsiänne, käyttäkää käsidesiä ja välttäkää ylimääräistä liikkumista, muistuttaa Valkonen.

Hän myös kannustaa ihmisiä tukemaan kotimaisia ja etenkin paikallisia yrityksiä, sillä monella pienyrittäjillä on nyt todella vaikeat ajat käynnissä.

-Varsinkin elintarvikkeita valmistavat pienyrittäjät ovat nyt haasteellisessa tilanteessa, joten ostakaa ennemmin omalla kylällä valmistettua ja jättäkää ulkomailta tuodut tuotteet vähemmälle.

« Takaisin