Juho Autio ampuu ilmakiväärillä noptel-testiä Jukka Salosen seuratessa näytöltä ampujan työskentelyä.

Juho Autio ampuu ilmakiväärillä noptel-testiä Jukka Salosen seuratessa näytöltä ampujan työskentelyä.

Kivääriammunnassa ollaan Suomessa hyvällä tiellä

23.2.2017

Juho Autio ampuu ilmakiväärillä noptel-testiä Jukka Salosen seuratessa näytöltä ampujan työskentelyä.

-Lajipäällikkö Jukka Salosen ohjenuora harjoitteluun on tekemistä enemmän ja laadukkaammin

Taisto Järvinen

Keuruulainen Suomen Ampumaurheiluliiton kiväärilajien lajipäällikkö Jukka Salonen on hyvillä mielin siitä, että meiltä löytyy useita lahjakkaita kiväärilajien ampujia. Salonen kiteyttää tilanteen toteamalla, että ollaan hyvällä tiellä, kun maaliskuussa järjestettäviin ilmakiväärin EM-kisoihin Puolaan matkaa kuusi nuorta ja yksi yleisen sarjan ampuja. Tuliaisiksi lajipäällikkö odottaa arvokisamitalia.

  • Meillä on nyt hyvä nuorten kivääriampujien maajoukkueryhmä. Maajoukkueen keski-ikä on 21,5 vuotta. Heidän kanssa tehdään töitä tosimielellä. Asioita pitää tehdä enemmän ja laadukkaammin. Pitää nähdä kunkin urheilijan kehittymisen kannalta kehitettävät osa-alueet. Hyvä työväline meillä on yhteistyö KIHUn kanssa.
  • Kolme perusasiaa ampumisessa ovat pito, tähtäys ja liipaisu, joita kutakin pitää harjoitella erikseen. Mikäli vain ammutaan, niin silloin tehdään kaikkia yhtä aikaa, ja se on sekasoppa, joka ei kehitä. Kolmen perusasian harjoitteluun pitää kehittää yksilöllisiä harjoitteita.
  • Valmentaminen on opitun tiedon siirtämistä jälkipolville eli nuorille urheilijoille. Tiedon siirtäminen tapahtuu aina valmentajasta poispäin. Sitten, kun nuori kaveri on huipulla, on kaikki annettu ja työ on tehty, Jukka Salonen kiteyttää.

Salosella itsellään on kolme henkilökohtaista valmennettavaa. He ovat maan parhaimmistoa. Rovaniemeläinen Juho Autio on Suomen paras 300 metriltä, ja EM 7:s parin vuoden takaa. Marianne Palo on Isostakyröstä, ja valmistautuu EM-kisoihin. Hän ampuu ilma- ja pienoiskiväärillä, ja on N20 ikäluokassa paras Suomessa. Kolmas Salosen henkilökohtainen valmennettava on Keuruun Seudun Ampujien maajoukkueampuja Saana Peltonen. Hänen aseensa ovat myös ilma- ja pienoiskivääri.

  • Ampumaurheilu ei varsinaisesti vaadi paljonkaan lahjakkuutta. No, se toki vaaditaan, että tulee mukaan ja on oikeasti motivoitunut harjoitteluun. Huiput ampuvat siltikin vuositasolla sellaiset 30 000 laukausta eli noin 700 tuntia. Lisäksi vaaditaan hyvää lihaskuntoa, lihasten hallintaa ja koordinaatiokykyä sekä kestävyyttä, kun esimerkiksi täysottelu 3x40 laukausta on jopa yli kolmen tunnin suoritus.

Jukka Salosen valmennettava Juho Autio tähtää Tokion olympialaisiin. Aikaa kisoihin on reilut kolme vuotta. Paikkoja Tokioon jaetaan jo ensi vuonna.

  • Urheilija – valmentajasuhde on aina luottamushommaa. Meillä Jukan kanssa on hyvä yhteistyö. Aika usein käyn Keuruulla, ja tietenkin leireillä suunnitellaan harjoitteita. Ampumisen tyyppisessä taitolajissa on tärkeää tietää mitä ja miten harjoitellaan, pitää tietää harjoittelun painopisteet, Autio pohtii.

Maailmanmestari

ja ME-ampuja

Jukka Salonen tietää sen mitä puhuu. Salosen oman ampumaurheilun tähtihetki oli vakiokiväärin Maailmanmestaruus Italian Tolmezzossa vuonna 1994 tuloksella 199-190+195= 584. Tulos oli kaksi pistettä alle ME-tuloksen. Yhteensä miehellä on 12 EM- ja MM-mitalia vapaa- ja vakiokiväärillä.

Joukkuemaailmanennätyksen hän on ampunut kaksi kertaa Tapio Säynevirran ja Kalle Leskisen kanssa. Jäähdyttelyn vuosina on tullut 17 ikämiessarjojen henkilökohtaista SM-kultaa vanhalla rutiinilla.

  • Ei ampuminen ole miksikään muuttunut. Aseita on toki kehitetty, mutta samoilla tuloksilla pärjää nyt, kuin ammuttiin 90-luvulla. Itse ammuin esimerkiksi vapaakiväärillä makuulta muutaman kerran 599, eikä kovin paljon parempaa tulosta voida ampua. Nyt erot tehdään kymmenyksillä, sanoo Jukka Salonen, joka toimii panostajien kouluttajana sekä räjähdeonnettomuustutkijana ja tekee erikoisräjäytyksiä.

 

« Takaisin