Elina Järvi pitää uutuuskirjaansa todella työläänä, mutta palkitsevana projektina.

Elina Järvi pitää uutuuskirjaansa todella työläänä, mutta palkitsevana projektina.

Elämäni ennen kuolemaa –kirja opettaa arvostamaan elämää

14.9.2017

Elina Järvi pitää uutuuskirjaansa todella työläänä, mutta palkitsevana projektina.

Mika Hankaniemi

Elämäni ennen kuolemaa on Elina Järven pysäyttävä uutuuskirja, joka sisältää 15 tarinaa elämän rajallisuudesta. Kirja symboloi elämää, joka on meillä tässä ja nyt.

− Se symboloi myös kuolemaa, joka meitä kaikkia vääjäämättä kohtaa. Jokainen kirjan henkilö on kohdannut kuoleman läheltä, eri syistä. Esimerkiksi syöpädiagnoosin, vaikean alkoholiongelman, heroiiniriippuvuuden, onnettomuuden, base-hyppäämisen, tsunamin ja lapsen vaikean sydänsairauden kautta, hän luettelee.

Kirjaan on haastateltu muun muassa taikuri Iiro Seppästä, Hassisen Koneessa soittanutta Jussi Kinnusta, Sentencedin vokalistina vaikuttanutta ja nykyään S-Toolia luotsaavaa Ville Laihialaa, Raskasta joulua –kiertueesta ja Psychework -bändistä tuttua laulaja Antony Parviaista ja edelleen työtapaturman takia vakuutusyhtiön kanssa riitelevää Saara Auvista.

− Yksi kirjan tarinoista on äidin ja puolison kertoma, koska tarinan päähenkilö, Eveliina, menehtyi syksyllä 2015. Kirjassa kerrotaan myös, kuinka lapsivesipunktion aiheuttama verenmyrkytys johti Rikan kohdalla keskenmenoon, kohdunpuistoon ja molempien alaraajojen amputaatioon. Mikkelin
panttivankidraamassa vuonna 1986 loukkaantunut poliisi Jussi Makkula Ähtäristä kertoo myös oman tarinansa.

Järvi uskoo, että kirjan kertomukset voivat antaa voimaa ja lohtua omassa elämässään vaikeuksien kanssa kamppaileville ja auttaa siinä, miten tukea kriisin kohdannutta läheistään.

− Jokainen kirjan henkilötarina ravisteli minut miettimään, millaisista käsittämättömistä asioista ihminen voi puskea läpi ja jatkaa niiden jälkeen eteenpäin.

Aiemmin Elina mielsi kuoleman vain suunnattoman surun möykkynä.

− Tämän kirjan myötä näen kuolemassa myös lohdullisuutta: joskus se päättää valtavan tuskan. En silti usko, että oman lapsensa, vanhempansa, puolisonsa tai jonkun muun läheisensä menettämisestä voi ikinä täydellisesti toipua. Silti joskus tulevaisuudessa pohjaton ikävä ja läheisestä jäljelle jääneet hienot muistot saattavat vähitellen kulkea samaa matkaa, toisilleen tilaa antaen.

Elinan esikoiskirja, psyykkisistä sairauksista kertova ERROR –Mielen häiriöitä toi esiin sitä, miten pienestä kaiken päättyminen voi olla kiinni.

ERROR oli sisäänajo teemaan eli elämän rajallisuuteen, koska myös psyykkinen sairaus voi hoitamattomana olla tappava. Suuri syy tämän kirjan tekemiseen oli myös se, että minua ajoittain ärsyttää hyvinkin paljon se, miten pienestä ja epäolennaisesta ihmiset valittavat – silti toki sorrun edelleen siihen itsekin. Olen kuitenkin tietoisesti pakottanut itseni kiinnittämään huomiota elämäni hyviin asioihin ja miettimään, kuinka relevanttia turha kiukkuaminen ja harmittelu on. Kun illalla menemme nukkumaan ja kun aamulla heräämme, koskaan ei voi olla varma, tuleeko uusi päivä. Silti me ihmiset usein otamme tämän ainutlaatuisen elämämme itsestäänselvyytenä. Todellisuudessa meillä on vain tämä hetki: Eilinen ei palaa, emmekä voi huomisen saapumista varmaksi tietää, Järvi painottaa.

Liken julkaiseman ja Olga Poppiuksen kuvittaman kirjan voi hankkia Suomalaisesta kirjakaupasta, Akateemisesta kirjakaupasta, Info-kirjakaupoista, Adlibriksesta, Backstage Rock Shopista ja Cdon.comista.

« Takaisin